10 njerëzit më të pasur në botë kanë humbur të gjithë miliarda që nga fillimi i vitit 2022 – përveç Warren Buffett

Njerëzit më të pasur në botë kanë parë që vlerat e tyre neto po bien në javët e para të 2022 – me përjashtim të Warren Buffett.

Një rënie e fundit e aksioneve të teknologjisë ka ulur pasurinë e personit më të pasur në botë, CEO i Tesla, Elon Musk, me 54 miliardë dollarë deri më tani këtë vit. Themeluesi i Amazon, Jeff Bezos ka humbur 27.8 miliardë dollarë, themeluesit e Google, Larry Page dhe Sergey Brin kanë humbur të dy më shumë se 12 miliardë dollarë dhe shefi i Facebook, Mark Zuckerberg, ka humbur 15.2 miliardë dollarë.

Nga 10 njerëzit më të pasur në botë, vetëm një ka parë rritjen e pasurisë së tij neto: Buffett, i cili ka fituar afërsisht 2.4 miliardë dollarë, duke e çuar shifrën e tij totale në 111 miliardë dollarë. Këtë javë, kryetari dhe CEO i Berkshire Hathaway kaloi Zuckerberg duke u ngjitur përsëri në vendin nr. 6 në renditjen globale të pasurisë, sipas Indeksit të Miliarderëve të Bloomberg.

Është një tejkalim i katër viteve në zhvillim: Zuckerberg më së fundi kapërceu Buffett në renditjen e pasurisë në vitin 2018.

“Dekadë pas dekade, Oracle of Omaha vazhdon të ketë prekjen e artë,” thotë analisti i Wedbush Securities Dan Ives për CNBC Make It. “Kjo është arsyeja pse Buffett do të jetë në librat e historisë për shekuj – kjo është për shkak të besimit të tij të fortë në investimin me vlerë.”

Investitorët me vlerë zgjedhin aksione që duken të nënvlerësuara dhe tregtohen për më pak se sa duhet. Dhe ndryshe nga CEO-të e tjerë, vlerat neto të të cilëve janë kryesisht të lidhura në firmat e tyre të teknologjisë, Berkshire Hathaway i Buffett ka një portofol shumë të larmishëm që e ka lejuar atë të përballojë shitjet e teknologjisë.

Buffett ka rekomanduar prej kohësh që investitorët të vendosin paratë e tyre në fondet e indeksit, të cilat mbajnë çdo aksion në një indeks, duke i bërë ato të diversifikohen automatikisht. S&P 500, për shembull, përfshin kompani me emra të mëdhenj si Apple, Coca-Cola dhe Google.

Në vitin 2017, Buffett i tha CNBC se për njerëzit që kërkojnë të ndërtojnë kursimet e tyre të pensionit, fondet e indeksit të diversifikuar kanë kuptimin më të madh praktikisht gjatë gjithë kohës.

“Blini vazhdimisht një fond të indeksit me kosto të ulët S&P 500,” tha Buffett.

Pavarësisht shitjes së teknologjisë, pasuria prej 216 miliardë dollarësh e Musk e bën atë ende njeriun më të pasur në botë, me vlerë gati dy herë më shumë se Buffett. Gjithashtu, Buffett mund të mos qëndrojë në top 10 për një kohë të gjatë: Vitin e kaluar, investitori zbuloi se është në gjysmë të rrugës duke i dhënë paratë e tij për qëllime filantropike dhe nuk kishte në plan të ndalonte.

Burimi: CNBC