Si po përgatitet NATO për një epokë të re të sulmeve kibernetike të AI

Inteligjenca artificiale (AI) po luan një rol masiv në sulmet kibernetike dhe po dëshmohet si një “thikë me dy presa” dhe një “sfidë e madhe”, sipas NATO-s.

Inteligjenca artificiale i lejon mbrojtësit të skanojnë rrjetet më automatikisht dhe të shmangin sulmet në vend që ta bëjnë atë manualisht. Por anasjelltas, sigurisht, është e njëjta lojë,” u tha gazetarëve në fillim të këtij muaji David van Weel, Ndihmës Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s për Sfidat e Sigurisë në zhvillim.

Sulmet kibernetike, si në infrastrukturën kombëtare ashtu edhe në kompanitë private, janë rritur në mënyrë eksponenciale dhe janë bërë një pikë qendrore që nga lufta në Ukrainë. NATO tha këtë vit se një sulm kibernetik mbi cilindo nga shtetet e saj anëtare mund të nxisë Nenin 5, që do të thotë se një sulm ndaj një anëtari konsiderohet si sulm ndaj të gjithëve dhe mund të shkaktojë një përgjigje kolektive.

Mjetet e bazuara në AI mund të përdoren për të zbuluar dhe mbrojtur më mirë nga kërcënimet, por nga ana tjetër, kriminelët kibernetikë mund ta përdorin teknologjinë për më shumë sulme sporadike nga të cilat janë më të vështira për t’u mbrojtur, sepse ka shumë prej tyre në të njëjtën kohë.

AI mund të përdoret për të provuar të depërtojë në rrjete duke përdorur kredencialet dhe algoritmet për të goditur sistemet, tha van Weel.

Përpjekja për të zgjidhur kombinimet “është një sfidë e madhe”, tha ai, duke shtuar, “ne sigurisht që duam të jemi përdorues etikë të AI”.

Ai tha se AI do të përdoret për mbrojtje “por ne nuk mund të garantojmë sigurisht që kundërshtarët tanë, të cilët janë ata që përpiqen të depërtojnë, po përdorin AI në të njëjtën mënyrë etike”.

“Kjo është diçka që duhet ta kemi parasysh në mbrojtjen tonë. Është padyshim diçka që po e shikojmë”.

Mbrojtja kibernetike e vënë në provë

Vetëm se si të mbrohemi kundër sulmeve kibernetike të AI-së është ajo që po testohet në kryeqytetin e Estonisë Talin në Rangën Kibernetike CR14 të NATO-s.

Në fillim të këtij muaji, komandantët e ushtrisë nga mbi 30 vende (jo të gjithë anëtarë të NATO-s) zbritën në rrezen kibernetike për të vënë në provë aftësitë e tyre se si do ta mbronin vendin e tyre ndërsa punonin me aleatët e tyre.

U krijuan histori fiktive dhe një nga sfidat më të mëdha të ngjarjes vjetore ishte përballja me kërcënimin e sulmeve të AI.

Në eksperimentin e AI, në thelb është një rrugë me dy drejtime. Është duke njohur AI që përdoret nga kundërshtarët dhe nga ana tjetër, është duke eksploruar se si AI mund të mbështesë operacionet tona”, tha Bernd Hansen, Shefi i Degës së Hapësirës Kibernetike në Komandën Aleate të NATO-s për Transformim.

Ne i ekspozojmë eksperimentet teknike komunitetit operacional për të siguruar që ajo që ne përpiqemi të zhvillojmë nga një perspektivë teknike i shërben operatorit – në mënyrë që të mos marshojmë majtas kur ata dëshirojnë që ne të marshojmë djathtas,” tha ai për Euronews Next.

Stërvitjet kanë ndihmuar pjesëmarrësit, por ka ende një rrugë të gjatë për të bërë për t’iu kundërvënë kërcënimit.

Inteligjenca artificiale është “padyshim një problem i fortë që unë mendoj se komuniteti kibernetik po e adreson”, tha Candace Sanchez, planifikues ekzekutiv kryesor i SHBA-së që mori pjesë në ushtrimet kibernetike.

“Por unë mendoj se do të duhet pak kohë për t’u përpjekur me të vërtetë për të kundërshtuar atë kërcënim. Pra, duke punuar së bashku në ato përpjekje për ta bërë këtë, mendoj se do të na ndihmojë të ecim përpara”, tha ajo për Euronews Next.

Çmimi i lirisë së internetit

Sulmet kibernetike të AI mund të përdoren jo vetëm për të mbyllur infrastrukturën, por edhe për të shfrytëzuar informacionin, tha Alberto Domingo, drejtor teknik i hapësirës kibernetike në Komandën Aleate të NATO-s për Transformimin.

“Unë mendoj se AI është një kërcënim kritik. Numri i sulmeve po rritet në mënyrë eksponenciale gjatë gjithë kohës,” tha ai për Euronews Next, duke shtuar se për momentin bota thjesht “po jeton me këto sulme” dhe ka nevojë për më shumë rregulla të sigurisë kibernetike.

Ne nuk jemi ende në një fazë ku të identifikojmë se kjo thjesht nuk është e pranueshme. Këto sjellje nuk mund të lejohen në hapësirën kibernetike”, tha ai.

“Kjo ju tregon se ne ende nuk kemi një qasje të përbashkët kolektive për të reaguar ndaj këtyre gjërave, por ato gjëra thjesht nuk janë të pranueshme”.

Edhe pse po punohet për zgjidhjet për të trajtuar sulmet kibernetike të AI, Domingo tha se nuk mund t’i ndalojmë nëse duam që interneti të jetë një vend i mendimit të lirë dhe pavarësisë.

Ne kemi krijuar hapësirën kibernetike në një mënyrë që është e hapur për të gjithë. Është një mjedis për zhvillimin e ideve. Kjo është ajo që ne duam. Ne duam liri në hapësirën kibernetike,” tha ai, duke shtuar se ndalimi i kësaj në favor të kufizimit të asaj që mund të bëjmë në internet ka një kosto shumë të madhe.

“Çmimi që duhet të paguajmë për atë [lirinë e internetit] është të jemi realist dhe të pranojmë se do të ketë sulme në rrjete,” tha ai.

“Dhe e vetmja mënyrë për të përballuar këtë është përdorimi i të gjitha mekanizmave dhe të gjitha teknologjive të përfshira për të mbrojtur, por edhe për të reaguar dhe gjithashtu për t’u rikuperuar nga ato sulme. Nuk mendoj se do të mund t’i shmangim ndonjëherë ata tani”.

Burimi: Euronews