U pagova që të mos punoj për 2 muaj

Për tetë javë këtë verë nuk bëra punë. Unë isha ende e punësuar, por nuk iu përgjigja ndonjë email-i, nuk u futa në një takim ose nuk bisedoja me një klient në telefon. Për dy muaj, thjesht kalova kohë me familjen time dhe mbusha bateritë. Dhe gjatë gjithë kësaj, nuk u pushova nga puna, nuk kishte asnjë qortim formal dhe u pagova gjatë gjithë kohës. Në fakt, ishte ideja e punëdhënëses sime.

Unë punoj për Stoltz, një agjenci marketingu e pavarur, në pronësi të grave dhe të udhëhequra nga gratë në Boise, Idaho. Kompania kohët e fundit vendosi një politikë të re në të cilën punonjësit që kanë punuar në firmë për 10 vjet marrin një bonus prej 1000 dollarësh dhe – siç e kam përjetuar – një pushim tetë-javor me pagesë. Kështu, kur kohët e fundit kalova pragun 10-vjeçar, u bëra anëtarja e parë e ekipit që paketova valixhet dhe u largova për dy muaj.

Sabbaticals” – një periudhë pushimi me pagesë që i jepet një mësuesi universitar ose një punonjësi tjetër për studime ose udhëtime, tradicionalisht një vit për çdo shtatë vjet të punës – nuk janë vetëm për akademikët, ato janë gjithashtu për njerëz si unë që i kanë kushtuar karrierën e tyre të njëjtit punëdhënës dhe kanë fituar një pushim të gjatë. Siç thotë politika në kompaninë time, “Kur ju qëndroni me ne, ne qëndrojmë me ju.” Por këto pushime të zgjatura janë gjithashtu më shumë se thjesht një goditje pas shpine. Mes thirrjes për përmirësimin e ekuilibrit punë-jetë (ose harmoni punë-jetë, siç dua të them) që filloi me fillimin e pandemisë COVID dhe vazhdoi gjatë Dorëheqjes së Madhe, punëdhënësit po përpiqen t’i mbajnë punonjësit e tyre të kënaqur. Sabbaticals ofrojnë një mbrojtje proaktive kundër burnout së punonjësve, një antidot për gërryerjen dhe një mbrojtje nga lakmia në karrierë. Disa punëdhënës argumentojnë se ofrimi i pushimeve me pagesë nuk do t’i ndihmojë punonjësit t’i mbajë pranë, por pushimi im më bëri më të pasionuar për punën time – dhe vendin tim të punës – se kurrë.

8 javë pushim nuk më shtynë të largohesha nga puna

Duke shkuar në pushimin tim, isha e shqetësuar se nuk do ta lija veten të merrja me të vërtetë pushim – tendencat e mia perfeksioniste mund të më kthejnë lehtësisht në një punëtore. Por tre ditë më vonë, laptopi im u mbyll – dhe ai qëndroi i mbyllur. Dhe ndërsa kisha plane madhështore për të trajtuar listën time të pafundme të detyrave, kjo nuk ishte ajo që më pengoi të shqetësohesha për atë që po ndodhte në zyrë. Nuk e pastrova qilarin tim ose nuk e nisa atë libër që është ende në komodinën time, siç e kisha planifikuar; në vend të kësaj, thjesht i dhashë përparësi të qenit e pranishme dhe të krijoj kujtime me burrin dhe fëmijët e mi. Maratona filmash, një udhëtim në Disneyland, pica të bëra vetë (falë furrës së picës që bleva me bonus nga kompania ime), murale të përpunuara me shkumës në rrugën tonë – nuk bëra asgjë që kisha planifikuar të bëja, por gjithçka që duhej të bëja. Dhe kjo përfundoi duke qenë një qasje sabatore më efektive dhe e paharrueshme nga sa mund ta imagjinoja.

Para pushimit tim, shpesh e gjeja veten duke marrë telefonin tim për të kontrolluar punën gjatë asaj që supozohej të ishte kohë familjare. E dua punën time dhe dua të jem e sigurt se ekipi dhe klientët e mi marrin më të mirën nga unë. Por në realitet, asnjë nga rolet e mia – tregtare, shoqe skuadre, mama, grua – nuk po merrte më të mirën time. Pasja e kohës së përkushtuar sabatore për t’u fokusuar plotësisht te familja ime më mësoi vlerën e të qëndruarit me gjithë zemër në këtë moment. Tani, kur jam në punë, jam plotësisht në punë. Kur jam në shtëpi me familjen e lë telefonin në banak. Ne gatuajmë, bëjmë detyrat e shtëpisë, përqafojmë në divan – çdo gjë që nevojitet në atë moment. Pasi mora kohët e fundit një javë pushim nga puna për pushime, e kisha shumë më të lehtë të shkëputesha se sa para pushimit tim, sepse tani e kuptoj vlerën e të qenit vërtet i pranishëm.

Unë mendoj se ekziston një frikë e shëndetshme se si marrja e një pushimi të zgjatur mund të ndikojë në karrierën tuaj, por nuk duhet të ketë. Nuk mund të them se nuk kisha dyshimet e mia. Të punosh për një agjenci krijuese shpesh do të thotë që projektet të lëvizin shpejt – pasi të përfundoni një detyrë, do të kaloni në tjetrën. Isha e shqetësuar se do të ishte e vështirë të hidhesha përsëri pasi isha larguar për kaq shumë kohë. Por u befasova këndshëm se sa shpejt u ktheva në vend kur u ktheva në punë. Asgjë nuk kishte ndryshuar në mënyrë drastike. Sigurisht, shumë punë të shkëlqyera ishin prodhuar gjatë kohës që isha jashtë, por nuk pati ndonjë surprizë apo tronditje të madhe.

Dhe sigurisht që ishte bërë shumë punë nga kompania ime për t’u siguruar që unë të isha në gjendje të largohesha pa probleme dhe të kthehesha. Ne kemi punuar për të përmirësuar proceset dhe operacionet tona gjatë dy viteve të fundit, duke e bërë më të lehtë të jem larg. Dhe kolegët e mi ishin plotësisht të përgatitur për pushimin tim. Në fakt, kjo u dha kolegëve të mi një mundësi për t’u rritur – drejtuesit krijues që morën përsipër ngarkesën time u rritën në pjatë ndërsa unë isha jashtë dhe kur u ktheva, ata ishin më të sigurt dhe vazhduan të merrnin drejtimin për më shumë klientë. Pushimi im nuk u trajtua si një favor, por më tepër si një investim në mirëqenien time. Dhe jo vetëm që puna ime ishte ende aty kur u ktheva, por u promovova si drejtoreshë kreative rreth një muaj më vonë.

Sabbaticals janë të mira për bizneset

Pushimi im nuk ishte një anomali – hulumtimi tregon se sabbaticals ndihmojnë punonjësit të luftojnë burnout dhe të përmirësojnë mirëqenien e tyre. Siç vuri në dukje psikologu organizativ dhe autori David Burkus në një artikull për Harvard Business Review, “ata që morën pushimet përjetuan një rënie të stresit dhe një rritje të burimeve psikologjike dhe mirëqenies së përgjithshme“. Ai gjithashtu shkroi se “ato ndryshime pozitive shpesh mbetën shumë kohë pasi ata që marrin pushime u kthyen në punë.” Efektet e paprekshme të pushimit tim, si investimi që Stoltz bëri tek unë si njeri, ashtu edhe besimi që ata kanë tek unë, kanë pasur një ndikim të jashtëzakonshëm tek unë pas pushimit. Ndihem e frymëzuar, e motivuar, e përulur, e parë dhe e dëgjuar me të vërtetë. E bën shumë të lehtë paraqitjen dhe punën e vështirë.

Ekspertët pajtohen se pushimet i sjellin dobi edhe ekipit më të gjerë. Studimi i Burkus zbuloi se “udhëheqësit e përkohshëm (ata që plotësuan për ta gjatë pushimit të tyre) ishin më efektivë dhe më të përgjegjshëm kur ktheheshin sabatorët”.

Përpara fillimit të pushimeve, unë drejtoja projekte të shumta krijuese për llogari me vlerë të lartë. Ndërsa ekipi ynë është i shkathët dhe i adaptueshëm, për udhëheqjen ishte e rëndësishme që pushimi im të ishte sa më i qetë si për klientët ashtu edhe për ekipin tonë. Kolegët që ishin tashmë të njohur me projektet dhe klientët e mi u caktuan në secilën llogari dhe ne sollëm një kontraktor për të plotësuar aty ku ishte e nevojshme. Ne vendosëm për datat e mia të pushimit gjashtë muaj më parë për t’u siguruar që kishim një plan solid. Pasi u dhashë klientëve një informim të rastësishëm për planet e mia të ardhshme, CEO ynë dërgoi një email për të bërë një njoftim më zyrtar, i cili u prit me mbështetje dhe emocion. Kur u ktheva, u nxita shpejt nga anëtarët e ekipit, dhe ndërsa m’u deshën disa ditë për t’u riklimatur, shpejt u hodha përsëri si të mos isha larguar kurrë.

Ndërkohë që ka sigurisht sfida logjistike për zbatimin e një programi sabati me pagesë – nga sigurimi që zhvendosja e punës është e barabartë deri tek komunikimi i mungesës me klientët – ai gjithashtu mund të ofrojë përfitime të mëdha për kompanitë. Pushimet i ndihmojnë kompanitë të mbajnë punëtorë, gjë që është thelbësore në një treg pune të turbullt. Një studim nga McKinsey në lidhje me “Fritjen e Madhe” zbuloi se shtytësit kryesorë për mbajtjen ishin kuptimi i punës, fleksibiliteti dhe kompensimi total. Përveç këtyre faktorëve, studimi zbuloi gjithashtu se 34% e njerëzve të anketuar thanë se udhëheqësit e pakujdesshëm dhe të pafrymëzuar ishin faktori i tyre vendimtar për të lënë punën e tyre. Politika të tilla si pushimet tona tregojnë se ekipi im ekzekutiv kujdeset për mua.

E megjithatë pushimet mbeten të pazakonta, veçanërisht jashtë fushës akademike. Që nga viti 2019, hera e fundit që Shoqata për Menaxhimin e Burimeve Njerëzore anketoi anëtarët e saj për këtë çështje, vetëm 11% e punëdhënësve ofruan një program sabati pa pagesë dhe 5% ofruan pushime me pagesë.

Një krizë për gratë në vendin e punës

Problemet që mund të zgjidhin pushimet janë veçanërisht të përhapura për gratë. Në vitet e fundit, gratë kanë treguar se kanë nevojë për më shumë përvoja pune përmbushëse dhe shpërblyese – si në kuptimin financiar ashtu edhe në atë ndërpersonal – duke lënë punën e tyre në numër rekord. Raporti i Grave në vendin e punës nga organizata jofitimprurëse Lean In zbuloi se në vitin 2022, lideret gra u larguan nga kompanitë e tyre me shkallën më të lartë në vite – dhe hendeku midis largimit të grave dhe burrave ishte më i madhi që kur grupi filloi të gjurmonte të dhënat në 2015. Dhe ndërsa 43% e grave udhëheqëse thanë se ndihen të djegur, vetëm 31% e drejtuesve burra raportuan se ndiheshin të djegur.

Sidomos në fushën time, ku vetëm 12% deri në 16% e drejtorëve krijues në dizajn, koncept dhe film janë gra, ruajtja është thelbësore. Ekipi ynë drejtues ekzekutiv është i gjithë gra, dhe ekipi ynë drejtues ekzekutiv është 88% gra. Dhe ndërsa sigurisht që kam pasur shefa dhe mentorë meshkuj në karrierën time, të cilët i admiroj, kam zbuluar se puna për një kompani të udhëhequr nga gratë krijon një mjedis pune të sinqertë dhe vërtet empatik.

Pasi u largova për një periudhë të shkurtër në një agjenci tjetër me bazë në Boise në 2015, vendosa të bashkohem sërish me Stoltz. Pavarësisht se kaloi dy vjet në kompaninë tjetër, Stoltz ende nderoi mandatin tim të plotë 10-vjeçar. Politikat dhe lidershipi i tillë nuk e bëjnë të habitshme që më shumë se gjysma e amerikanëve duan të punojnë për kompanitë e udhëhequra nga gratë, zbuloi një studim i Harris Poll. Politikat e dhembshurisë gjithashtu ndihmojnë në mbajtjen e grave përreth dhe në role udhëheqëse.

Në fund të verës, u ktheva te një ekip që ende më mbështet, inkurajon dhe frymëzon. E kam fjalën kur them se më kanë munguar. Dhe duke qenë se ne kalojmë një të tretën e jetës sonë në punë (ose rreth 90,000 orë) me kolegët tanë, është e domosdoshme që kompanitë të kujdesen për të gjithë njerëzit.

Ndërsa përgatitemi për një vit të ri me strategji të reja biznesi, më shumë kompani duhet të marrin parasysh fuqimisht se si mund të duket një program sabbatical në organizatën e tyre. Mund të jetë thjesht ndryshimi midis tretjes dhe mbajtjes – një vend pune që ju rraskapit ose i plotëson ato rezerva të energjisë mendore, emocionale dhe fizike.

Autorja: Crissie Hoskins është drejtoreshë kreative në agjencinë e marketingut Stoltz Group.

Burimi: Insider