Për vite me radhë, mendimi i popullarizuar besonte se pirja e kafeinës mund të jetë e ashpër në trup, duke shkaktuar kushte si presioni i lartë i gjakut, problemet e zemrës dhe atë ndjenjën jo të qetë, “të lidhur”. Megjithatë e gjithë kjo nuk e ka ndaluar zakonin tuaj të kafesë, dhe sot, ne kemi mësuar se mbase kjo nuk është aq e keqe. Kjo është për shkak se një studim i fundit ka parë marrëdhëniet midis kafesë dhe shëndetit tonë të zemrës në një mënyrë të re për të zbuluar se, kur bëhet fjalë për kafeinën, duket se mençuria biologjike e fuqizon trupin tuaj ta rregullojë kafeinën kur të keni konsumuar mjaftushëm.
Sa kafeinë është shumë për ju? Sigurisht, kjo ndryshon nga personi në person – dhe disa studime kanë zbuluar se kjo mund të ndryshojë në varësi të sa mirë ndiheni çdo ditë. Elina Hyppönen, Ph.D., është një studiuese në të ushqyerit dhe shëndetit epidemiologjik, si dhe drejtoreshë e Qendrës Australiane për Shëndetin Preciziv në Universitetin e Australisë së Jugut. Hyppönen kohët e fundit përfundoi një studim të botuar në The American Journal of Clinical Nutrition që shikon kafenë dhe shëndetin kardiovaskular në një mënyrë të re. Në vend që të numërojnë kafeinën si një faktor kontribues në problemet e zemrës, Hyppönen dhe ekipi i saj shqyrtuan nëse shëndeti kardiovaskular i një individi mund të diktojë sasinë e kafesë që ata konsumojnë.
Me fjalë të tjera: Nëse shëndeti juaj kardiovaskular është i fikur, a do të ngadalësojë trupi juaj sasinë e kafesë që pini si një mënyrë natyrale për t’ju ndihmuar të shmangni probleme shtesë shëndetësore që mund të çojnë në konsumimin e shumë kafeinës?
Nga ajo që gjetën, përgjigja është po. Studiuesit u mbështetën në të dhëna nga pothuajse 400’000 individë midis moshave 39 dhe 73 që raportuan për konsumimin e tyre të kafeinës, ndërsa statistikat u morën gjithashtu për presionin e tyre të gjakut dhe rrahjet e zemrës. Rezultatet treguan se pjesëmarrësit me presion të lartë të gjakut ose aritmi të zemrës kishin më pak të ngjarë të pinin kafe në mënyrë të zakonshme dhe më shumë të ngjarë të pinin kafe, kur e pinë, krahasuar me pjesëmarrësit që nuk raportuan këto simptoma kardiovaskulare. Kjo sugjeron që trupi juaj dëshiron një sasi kafeine që është e sigurt për ju ta konsumoni.
Çfarë ia atribuojnë ekspertët këtë mençuri të lindur fiziologjike? Hyppönen tregon për gjenetikën, pasi ajo citoi të ketë thënë: “Pavarësisht nëse pimë shumë kafe, pak, ose shmangim kafeinën krejtësisht, ky studim tregon se gjenetika po udhëzon vendimet tona për të mbrojtur shëndetin tonë kardio. Nëse trupi juaj po ju thotë të mos pini atë filxhan kafe shtesë, ka të ngjarë të ketë një arsye pse. Dëgjoni trupin tuaj, është më në përputhje me shëndetin tuaj sesa mund të mendoni.“
Sidoqoftë, disa profesionistë mjekësorë po i kualifikojnë këto zbulime me një paralajmërim – në fakt, në fillim të këtij viti, vetë Hyppönen publikoi një studim tjetër që zbuloi se më shumë se gjashtë filxhanë kafe në ditë mund të rezultojnë në nivele lipidesh në gjak që çojnë në sëmundje kardiovaskulare. Ndoshta ka shumë gjëra të mira… por nëse thjesht keni nevojë për kafe për atë thirrje zgjimi, ajo pije mëngjesi mund të mos jetë aq e keqe./ProBizz.al/