10 kompanitë hapësinore më inovative të vitit 2022

Inovacioni në hapësirë ​​vazhdon të rritet ndërsa investimet derdhen në këtë sektor. Në dekadën që çoi në 2021, 178 miliardë dollarë investime rrodhën në ekonominë hapësinore. Vitin e kaluar, ky numër arriti në 14.5 miliardë dollarë për kompanitë e infrastrukturës hapësinore. Përtej udhëtimeve të mrekullueshme të turizmit hapësinor që dërgojnë miliarderë dhe njerëz të tjerë të pasur në hapësirë, janë përparimet në raketat dhe sistemet e lëshimit; vëzhgimi i Tokës, i cili ka një shumëllojshmëri të gjerë aplikimesh për bizneset dhe shoqërinë; satelitë të vegjël për përpjekjet e komunikimit dhe qëndrueshmërisë së gjeneratës së ardhshme; dhe sisteme për t’u mbrojtur kundër asteroidëve dhe për të pastruar mbeturinat hapësinore.

Lista e sivjetshme e kompanive më inovative në hapësirë ​​kryesohet nga SpaceX, e cila vazhdon të udhëheqë paketën e prodhuesve të automjeteve lëshuese, me një numër rekord lëshimesh vitin e kaluar dhe duke përmbushur premtimin e saj për të futur NASA-n dhe klientët e saj të korporatës në orbitë më lirë se më parë. Challengers Rocket Lab, Relativity Space dhe ABL Space Systems po kërkojnë secila një avantazh për të konkurruar me gjigantin e industrisë, me secilën kompani që gjen një këndvështrim të ri në garën e re hapësinore. Rocket Lab pati pesë lëshime të suksesshme vitin e kaluar dhe po punon për t’i bërë komponentët e tij të raketës të ripërdorshëm. Relativity Space ka ndërtuar kapacitetin e printimit 3D në shkallë të gjerë për të prodhuar raketat e saj, e cila ka potencial të rëndësishëm për të ardhmen e prodhimit, si dhe ndryshimin e mënyrës se si ndërtohen raketat, dhe po përgatitet për lëshimin e saj fillestar. ABL Space Systems gjithashtu ka zhvilluar një qasje të re për një sistem nisjeje, duke krijuar një koncept të vendit të nisjes-në-një kuti.

Vëzhgimi i Tokës – dhe implikimet e tij për përdorimin e hapësirës për të ndikuar në qëndrueshmëri – mbetet një sektor i gjallë, me Planet Labs që u jep klientëve të saj një pamje të përditshme të asaj që po ndodh me një shkallë në rritje të saktësisë. Ky pasqyrë po u jep klientëve të kompanisë aftësinë për të monitoruar shpyllëzimin dhe për t’u angazhuar në projekte të mbrojtjes detare. GHGSat ka qenë në gjendje të zbulojë rrjedhje të mëdha metani në mënyrë që ato të korrigjohen menjëherë. Një tjetër pamje kryesore për ekonominë hapësinore është lehtësimi i komunikimit në Tokë, qoftë nëpërmjet shërbimit të internetit Starlink të SpaceX ose Kymeta, i cili ka ndihmuar reaguesit e parë në vende të largëta të komunikojnë informacione kritike rreth zjarreve në pyje.

  1. SPACEX

Për thyerjen e rekordeve dhe dërgimin e civilëve në hapësirë

Në vitin 2021, SpaceX përfundoi 31 lëshime të suksesshme të raketës së saj Falcon 9, duke thyer rekordin e saj për numrin e misioneve të kryera në një vit. Në prill, NASA zgjodhi raketën Starship të SpaceX për të dërguar njerëzit në Hënë, duke investuar 2.9 miliardë dollarë në automjetin që ekipi i Musk po zhvillon me qëllimin e dërgimit të njeriut në Mars. Starship është ndërtuar për të qenë plotësisht i ripërdorshëm dhe mjeti lëshues më i fuqishëm në botë, i aftë për të transportuar më shumë se 100 tonë metrikë pasagjerë dhe ngarkesa. SpaceX shpreson të nisë testin e parë të fluturimit orbital të raketës në fillim të këtij viti. Në shtator, SpaceX bëri histori duke lëshuar ekuipazhin e parë tërësisht civil në orbitë dhe dy muaj më vonë, ai dërgoi katër astronautë të sigurtë përsëri në Tokë pas një qëndrimi gjashtë mujor në bordin e Stacionit Ndërkombëtar të Hapësirës. Kompania e mbylli pikën e saj historike 2021 duke vendosur një rekord të ri botëror për numrin e satelitëve të lëshuar në hapësirë ​​me një raketë të vetme, duke dërguar 143 në orbitë në një SpaceX Falcon.

SpaceX është numri 9 në listën e këtij viti të 50 kompanive më inovative në botë.

  1. PLANET LABS

Për prodhimin e një planeti të përditshëm me rezolucion të lartë

Me plejadën e saj prej më shumë se 200 satelitësh, kompania e imazhit të Tokës Planet Labs ofron të dhëna me frekuencë të lartë në planetin tonë çdo ditë. Nga bujqësia te qëndrueshmëria, njohuritë gjeohapësinore të Planet përdoren në të gjithë industritë për të informuar vendimmarrjen e studiuesve, bizneseve dhe qeverive. Klientët abonohen për të marrë imazhe satelitore të çdo vendi në Tokë dhe ata mund të kërkojnë përmes Arkivit të kompanisë, i cili përmban mbi 10 miliardë kilometra katrorë imazhe. Në tetor, Planet njoftoi zhvillimin e një konstelacioni satelitor të gjeneratës së ardhshme me saktësi të shtuar, rezolucionin e përmirësuar të imazhit dhe vonesë të reduktuar. Në dhjetor, pasi grumbulloi afërsisht 450 milionë dollarë financime private, kompania u bë publike si një korporatë me përfitim publik.

Planet Labs është numri 43 në listën e këtij viti të 50 kompanive më inovative në botë.

  1. LABORATORI I FIZIKËS SË APLIKUAR I UNIVERSITETI JOHNS HOPKINS

Për mbrojtjen e Tokës nga asteroidët

Në nëntor, Laboratori i Fizikës së Aplikuar Johns Hopkins (APL) nisi Testin e Ridrejtimit të Dyfishtë të Asteroidit (DART), testi i parë i mbrojtjes planetare në shkallë të plotë në botë për të mbrojtur kundër asteroidëve. Misioni, në bashkëpunim me NASA-n, do të demonstrojë teknologji të reja të dizajnuara dhe ndërtuara nga APL për të ndryshuar drejtimin e lëvizjes së një asteroidi në hapësirë. Duke përdorur një metodë të ndikimit kinetik, anija kozmike DART do të lundrojë drejt një asteroidi dhe do të përplaset qëllimisht me të në mënyrë që të ndryshojë trajektoren e saj. DART pritet të godasë objektivin e tij, asteroidin Dimorphos (i cili nuk është një kërcënim aktual për Tokën), në shtator 2022.

  1. RELATIVITY SPACE

Për printimin 3D të raketave të tëra

Prodhuesi i automjeteve të lëshimit Relativity Space po rrit prodhimin e raketave të tij të printuara 3D. Në vitin 2021, Relativiteti përfundoi testimin e suksesshëm të raketës së saj të parë, Terran 1, e cila do të jetë raketa e parë e printuar 3D në hapësirë ​​kur të lëshohet në fillim të këtij viti. Në mars, kompania dërgoi Fazën 2 të Terran 1 në Qendrën Hapësinore Stennis në Misisipi për testimin e zjarrit të nxehtë. Vitin e kaluar, startup-i zbuloi gjithashtu planet për një raketë të dytë, më të madhe, Terran R plotësisht të ripërdorshme dhe 100% të printuar në 3D. Printimi i Terran R tashmë është duke u zhvilluar në selinë e re të Relativitetit prej 1 milion dhe më shumë metra katrorë në Long Beach, Kaliforni. Kompania ka mbledhur mbi 1 miliard dollarë fonde deri më sot dhe ka siguruar marrëveshje nisjeje me klientët si NASA, Lockheed Martin dhe Iridium.

  1. KYMETA

Për sjelljen e brezit të gjerë në rajone të largëta

Kymeta ofron komunikime me brez të gjerë në mbarë botën, me antenën e saj satelitore me panel të sheshtë dhe shërbimet e lidhjes. Nëpërmjet teknologjisë së saj të antenës, Kymeta sjell akses në internet në lëvizje në rajone të largëta, duke ndihmuar klientët si ata që përgjigjen e parë të japin informacion kritik për publikun, si vendndodhjen dhe trajektoren e zjarreve në pyje. Në korrik, Kymeta-s iu dha një kontratë prej 950 milionë dollarësh nga Forcat Ajrore të SHBA-së për të zhvilluar shërbime të integruara të lidhjes në ajër, tokë, det, kibernetik, spektër elektromagnetik dhe hapësirë. Së bashku me ofruesin satelitor Intelsat, Kymeta demonstroi me sukses shërbimet 5G të aktivizuara nga sateliti në nëntor me antenën e saj të drejtuar në mënyrë elektronike.

  1. SISTEMET ABL SPACE

Për ndërtimin e vendeve të transportueshme të nisjes në kontejnerë transporti

ABL Space Systems, e cila u themelua në vitin 2017, ka zhvilluar një model të sistemit të lëshimit të transportueshëm që mund të dërgojë një raketë në hapësirë ​​kudo ku ka një copë betoni të sheshtë. Raketat e ABL, të ndërtuara në shtëpi, dhe stacionet e saj tokësore mund të zhvendosen përmes kontejnerëve të transportit dhe kërkojnë vetëm pesë operatorë për lëshim. ABL planifikon të lëshojë raketën e saj të parë, RS1, në fillim të këtij viti dhe tashmë ka siguruar një listë të marrëveshjeve kryesore të lëshimit gjatë pesë viteve të ardhshme. Një kontratë e tillë është me Amazon, e cila planifikon të dërgojë dy satelitë prototip në hapësirë ​​për plejadën e saj me brez të gjerë Project Kuiper në bordin e raketave ABL deri në fund të vitit 2022.

  1. ASTROSCALE

Për pastrimin e hapësirës

Startup japonez Astroscale është lider në industri në punën e qëndrueshmërisë orbitale. Ai debutoi një pajisje të re universale docking në nëntor, e ndërtuar për t’u lidhur me satelitët për t’i ndihmuar ata të kapeshin në fund të misioneve të tyre. Pajisja, e krijuar me qëllimin për t’u përdorur nga të gjithë satelitët në orbitën e ulët të Tokës (LEO), përfshin një ndërfaqe të standardizuar që mund të funksionojë me mekanizmat e kapjes magnetike dhe robotike. Teknologjia e re e Astroscale është një zgjerim i Shërbimeve të saj Fund-of-Life për satelitët, të cilat përfunduan një demonstrim të suksesshëm të teknologjisë së kapjes satelitore në gusht. Pajisja e re docking aktualisht është duke u testuar në LEO. Astroscale ka mbledhur më shumë se 300 milionë dollarë deri më sot, duke përfshirë 109 milionë dollarë në raundin e fundit të financimit në nëntor.

  1. ROCKET LAB

Për sfidimin e SpaceX me sistemet e tij të nisjes

Në dhjetor, Rocket Lab zbuloi planet për një lëshues të ri, të ripërdorshëm, me madhësi të mesme të quajtur Neutron. Neutron do të funksionojë me një dizajn të parë në industri, me fazën e dytë të raketës të mbyllur brenda fazës së parë. Faza e parë do të hapet për të lëshuar raketën e dytë, përpara se të mbyllë dyert e saj dhe të kthehet në Tokë. Rocket Lab tashmë operon sistemin e dytë më të përdorur të lëshimit hapësinor në SHBA pas Falcon 9 të SpaceX, lëshuesi Electron. Në vitin 2021, Rocket Lab përfundoi gjashtë misione të suksesshme me raketa Electron, duke e çuar numrin e përgjithshëm të fluturimeve të kryera në 23. Pas tre rikuperimeve të suksesshme të raketave Electron në 2020 dhe 2021, Rocket Lab zbuloi se është gati të kapë një përforcues në ajër me një helikopter në fillim të këtij viti.

  1. GHGSAT

Për identifikimin e rrjedhjeve të metanit nga hapësira

Kompania kanadeze GHGSat pretendon se operon me flotën e vetme në botë të satelitëve që mund të zbulojnë emetimet e gazeve serrë nga hapësira dhe të përcaktojnë objektin e saktë nga i cili kanë rrjedhur emetimet. Në vitin 2021, GHGSat zbuloi rrjedhje të mëdha metani nga deponitë në Dhaka, Bangladesh dhe Madrid, dhe tetë tubacione gazi natyror në Turkmenistan. Në nëntor, qeveria kanadeze njoftoi se do të kontribuojë të dhënat e para satelitore me rezolucion të lartë në Observatorin Ndërkombëtar të Emetimeve të Metanit, i përbërë nga gjetjet e GHGSat. Kompania e fokusuar në klimën aktualisht ka tre satelitë në orbitë dhe planifikon të ketë një flotë prej 10 satelitësh komercialë në hapësirë ​​deri në fund të vitit.

  1. TOTUM LABS

Për lëvizjen e gjurmimit satelitor në ambiente të mbyllura

Me romanin e tij Doppler Multichannel Spread Spectrum (DMSS), startupin e lidhjes satelitore, Totum Labs ka prezantuar një çip global gjurmimi që mund të monitorojë çdo gjë kudo në botë, brenda dhe jashtë. Në shtator, kompania përfundoi me sukses funksionimin e brendshëm të zgjidhjes së saj të gjurmimit, duke arritur komunikimin midis satelitit të saj në orbitën e ulët të Tokës (LEO) dhe një objekti në një ndërtesë zyre në San Diego. Me një kombinim të shtrirjes satelitore mbarëbotërore dhe mbulimit të brendshëm, Totum ofron një zgjidhje unike të lidhjes për monitorimin e zinxhirit të furnizimit, transportin, bujqësinë dhe tregje të tjera. Kompania ka rezervuar afërsisht 2 milionë porosi paraprake deri më sot.

Burimi: Fast Company