2022 ka pasur një mori betejash ligjore të profilit të lartë, nga Johnny Depp kundër Amber Heard dhe Black Chyna kundër familjes Kardashian në SHBA, deri te gjyqi famëkeq ‘Wagatha Christie’ i Rebekah Vardy kundër Colleen Rooney në MB.
Sidoqoftë, ky më i riu do t’ju bëjë të mërzitur.
Skena është vendosur për një përballje në sallën e gjyqit midis Italisë dhe Sllovenisë mbi prodhimin e uthullës balsamike.
Përballja po zhvillohet pasi Sllovenia njoftoi një politikë për të emërtuar çdo uthull vere të prodhuar nga koncentrat frutash si uthull balsamike.
Fatkeqësisht për ta (ose jo siç mund të jetë rasti), emri ‘aceto balsamico di Modena’ u është caktuar në mënyrë unike produkteve të prodhuara në rajonet Modena dhe Emilia-Romagna të Italisë.
Tani, italianët e skandalizuar po kërkojnë të bllokojnë kategorizimin e Sllovenisë, për të cilën ata pretendojnë se kërcënon traditën, së bashku me një treg fitimprurës prej 1 miliardë eurosh, i cili u rrit 60 për qind në vitin 2021.
Për një sfond shtesë, emërtimi i mbrojtur i origjinës (PDO) për uthullën balsamike ka qenë në fuqi që nga viti 2009 dhe zbatohet për uthullën balsamike të vjetëruar në modën Modena për 12 vjet. Produktet balsamike ekstra të vjetra mund të vjetërohen për 25 vjet, me disa erëza të kërkuara që vjetërohen deri në 200 vjet.
Ushqimi në sallën e gjyqit?
Grindjet mbi origjinalitetin dhe prejardhjen e produkteve ushqimore shpesh bëhen kryefjalë kur ndodh i ashtuquajturi ‘agropiraci’.
Në fillim të këtij viti u vendos që danezët nuk mund ta quajnë më djathin e bardhë të prodhuar në Danimarkë “feta”. Lëvizja ishte një fitore për grekët, të cilët pretendojnë se kanë një monopol 6000-vjeçar mbi produktin.
Mbrojtja e ushqimit sipas vendeve dhe rajoneve është legjitimuar nga eAmbrosia, regjistri i BE-së i cili liston shampanjën franceze, vodkën polake dhe pudingun e zi Sneem nga Irlanda midis mbi 1000 artikujve të tjerë ushqimorë dhe pije.
Ushqimet që gjenden në listë kanë të drejtën e mbrojtjes ligjore për të mundësuar ruajtjen e trashëgimisë kulturore.
Ndërsa grindjet për trashëgiminë kulturore shpesh mund të shpërthejnë jashtë sallës së gjyqit në stilin e kuzhinierëve valencianë që zemërohen nga receta e paellës së shefit britanik Jamie Oliver, raste të tjera janë më serioze.
Kohët e fundit, UNESCO e vendosi Borsch-in ukrainas në listën e trashëgimisë së tij të rrezikuar – pavarësisht protestave të ministrit rus të kulturës – për shkak të pushtimit rus të Ukrainës.
A ka gjasa që Italia të fitojë në gjyq?
Çështja ligjore do të shqyrtohet në Gjykatën e Drejtësisë së Bashkimit Evropian (GJED), në pritje të një konsultimi me Komisionin Evropian.
Veprimet kundër Sllovenisë filluan nën kryeministrin e dorëhequr së fundmi Mario Draghi, qeveria e të cilit i dha përparësi mbrojtjes së trashëgimisë ushqimore dhe pijeve të Italisë. Duke pasur parasysh parashikimet që priren drejt një qeverie të ekstremit të djathtë që do të marrë pushtetin në shtator, fokusi në pastërtinë e kulturës duket se nuk ka gjasa të ndryshojë.
Megjithatë, italianët mund të mos e gjejnë veten aq me fat sa homologët e tyre grekë.
Një rast i ngjashëm i ngritur nga vendi kundër kompanisë gjermane Balema në vitin 2019 pa sukses i pengoi ata të përdornin emërtimin ‘aceto balsamico’ në etiketat e ushqimeve.
Burimi: Euronews