Ja sa para do të kishit nëse do të investonit 1000 dollarë në Tesla 10 vjet më parë

CEO i Tesla-s, Elon Musk, shiti 7.92 milionë aksione të prodhuesit të automjeteve elektrike me vlerë rreth 6.88 miliardë dollarë midis 5 gushtit dhe 9 gushtit, sipas një serie dosjesh të fundit të SEC.

Që nga 9 gushti, aksionet e Tesla vlerësoheshin me rreth 850 dollarë secila në mbyllje të tregtimit. Ky çmim ka rënë me pak më shumë se 9% që nga mbyllja e tregtimit më 4 gusht, kur aksionet ishin 938 dollarë secila, sipas gjurmimit të CNBC.

Sa i përket mënyrës sesi aksionarët do të shkonin në plan afatgjatë, nëse do të kishit investuar 1000 dollarë në Tesla një vit më parë, më 11 gusht 2021, investimi juaj do të rritej me rreth 23%, sipas llogaritjeve të CNBC, për një vlerë prej rreth 1,230 dollarë që nga 10 gusht 2022.

Nëse do të kishit investuar 1,000 dollarë pesë vjet më parë, më 11 gusht 2017, investimi juaj do të vlente rreth 12,160 dollarë.

Dhe nëse do të kishit investuar 1,000 dollarë më 11 gusht 2012 dhe do t’i jepnit investimit tuaj një dekadë për t’u rritur, do të kishit rreth 145,341 dollarë që nga 10 gusht 2022.

Shitja e fundit e Musk vjen pavarësisht njoftimit të tij në fillim të këtij viti se nuk kishte “shitje të tjera të planifikuara TSLA” pasi ai shiti rreth 8.4 miliardë dollarë të aksioneve të kompanisë së tij në prill.

Pra, çfarë fshihet pas kësaj lëvizjeje të fundit? Miliarderi thotë se kjo është për shkak të betejës së tij të vazhdueshme ligjore me Twitter.

“Në rastin (shpresojmë me pak gjasa) që Twitter detyron këtë marrëveshje të mbyllet dhe disa partnerë të kapitalit nuk arrijnë, është e rëndësishme të shmangim një shitje urgjente të aksioneve të Tesla-s”, shkroi Musk në Twitter, pasi iu përgjigj po një pyetjeje rreth nëse ai kishte mbaruar shitjen e aksioneve.

Në prill, Musk njoftoi synimin e tij për të blerë gjigantin e mediave sociale për 44 miliardë dollarë ose rreth 54.20 dollarë për aksion. Që nga 10 gushti, aksionet e Twitter vlerësoheshin me rreth 44 dollarë secila në mbyllje të tregtimit.

Megjithatë, deri në korrik, CEO i SpaceX tha në Twitter se donte të anulonte marrëveshjen. Në një letër drejtuar kompanisë, avokatët e Musk pretenduan se Twitter dështoi të jepte “informacion që do ta lejonte atë “të bënte një vlerësim të pavarur të përhapjes së llogarive false ose spam në platformën e Twitter”.

Twitter e quajti përpjekjen e Musk për të shpëtuar nga marrëveshja një “model hipokrizie” dhe tha se pretendimet e tij “nuk kanë asnjë meritë”, sipas një ankese ligjore të paraqitur nga kompania.

Edhe pse Musk tani po shtyn për një debat publik me CEO të Twitter, Parag Agrawal, kreu i faqes së mikroblogging tha se ai planifikon të lërë gjykatat të vendosin për fatin e kësaj marrëveshjeje, me një gjyq që do të fillojë në tetor.

Kur bëhet fjalë për tregun e aksioneve, sigurohuni që të bëni kërkimin tuaj përpara se të investoni dhe mbani mend se performanca e kaluar e një aksioni nuk mund të përdoret për të parashikuar fitimet e ardhshme. Një opsion alternativ për të investuar në aksione individuale është investimi në S&P 500, një indeks i tregut të aksioneve që gjurmon performancën e aksioneve të 500 kompanive të mëdha amerikane.

Megjithëse S&P 500 u tkurr me gati 6% krahasuar me të njëjtën periudhë kohore vitin e kaluar, indeksi është rritur me 71.94% gjatë pesë viteve të fundit dhe 198.58% gjatë dekadës së fundit, sipas llogaritjeve të CNBC.

Burimi: CNBC