Suedia kryeson Francën si eksportuesi më i madh neto i energjisë në Evropë

Suedia kaloi Francën si eksportuesi më i madh neto i energjisë në Evropë në gjysmën e parë të vitit 2022, pasi problemet e rrënjosura thellë ulën disponueshmërinë bërthamore franceze në nivelet më të ulëta historike, thanë të mërkurën analistët e Energjisë EnAppSys.

Franca zakonisht eksporton më shumë energji sesa importon, por problemet strukturore me flotën e saj bërthamore, të cilat nuk tregojnë shenja përmirësimi, panë se eksportet nga vendi u përgjysmuan në krahasim me vitin e kaluar, ndërsa Suedia eksportoi 16 teravat orë (TWh), tha kompania.

Pjesa më e madhe e furnizimit me energji elektrike të Suedisë vjen nga bërthamore, hidro dhe biokarburantet, me furnizimin me erë në rritje në vend pasi prodhimi i naftës bie, treguan të dhënat nga Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë.

Rritja e Suedisë në krye të tabelës së ligës eksportuese kishte të bënte më shumë me kalimin e Francës nga një eksportues neto në fillim të vitit në një importues neto,” tha EnAppSys.

Franca ka kaluar nga një eksportues neto prej 21.5 TWh në gjysmën e parë të 2021 në një importues neto prej 2.5 TWh në gjysmën e parë të 2022 pasi importet u dyfishuan në 18.9 TWh dhe eksportet u tkurrën në 16.4 TWh.

Suedia eksportoi 7 TWh në Finlandë dhe 4 TWh në Danimarkë gjatë gjysmës së parë të vitit, duke përbërë shumicën e flukseve të saj të eksportit, shtuan analistët.

Gjermania ishte eksportuesi i dytë më i madh neto me 15.4 TWh, dyfishi i niveleve të regjistruara në gjysmë të vitit 2021, pasi prodhimi i energjisë në vend iu përgjigj kërkesës për import nga Franca, treguan të dhënat.

Përveç çështjeve të saj bërthamore, çmimet e larta të gazit ekzagjeruan statusin e importuesit neto të Francës, sepse ekonomia nuk ishte e favorshme për eksportimin e gazit, gjë që rriti më tej çmimet evropiane të gazit, tha EnAppSys.

Nëse Franca nuk mund të rrisë prodhimin e saj të energjisë bërthamore, nuk ka gjasa të jetë në gjendje të ndihmojë Gjermaninë gjatë muajve të dimrit në kulmin e kërkesës, ndërsa ajo përgatitet për racionimin e mundshëm në rast të reduktimeve të mëtejshme të furnizimit nga Rusia.

Disponueshmëria bërthamore në Francë ishte gjysma e kapacitetit total të instaluar të mërkurën.

Për të rritur furnizimin, rregullatori i energjisë bërthamore të Francës zgjati të hënën heqjet e përkohshme duke lejuar pesë termocentrale të shkarkojnë ujë të nxehtë në lumenj ndërsa vendi përballet me valën e tij të katërt të të nxehtit të verës dhe një krizë energjetike.

Burimi: Reuters