Vëzhguesit e yjeve shijojnë pamjen mahnitëse të superhënës së fundit të këtij viti

Pamjet e yjeve u kthyen drejt qiejve të enjten mbrëma për atë që shënoi të fundit nga katër superhënat e këtij viti.

“Hëna Sturgeon” arriti kulmin e saj në orët e para të mëngjesit të së premtes, pasi u shfaq më e madhe se normalja me nuanca portokalli ndërsa ndriçoi qiejt anembanë globit.

I ndodhur në gusht, emri e ka origjinën nga amerikanët indigjenë pasi ndodh rreth fundit të verës dhe fillimit të kohës së korrjes, kur fiset në rajone të caktuara do të kapnin peshq sturgeon në një numër të madh.

Çfarë është një superhënë?

Superhënat ndodhin kur Hëna është e plotë, ndërsa përkon me “perigje” e saj, ose pikën kur orbita e saj e afron satelitin natyror të Tokës më afër planetit.

Për ne në Tokë, Hëna duket gati një e treta më e ndritshme se normalja dhe mbi një të dhjetën më e madhe në madhësi.

Ndërsa teknikisht ndodhin vetëm për një çast, superhënat shpesh shfaqen plot me sy të lirë për disa ditë.

Një superhënë – e quajtur edhe “Hëna Sturgeon” – ngrihet ndërsa një avion i linjës i afrohet aeroportit ndërkombëtar John F Kennedy, të enjten 11 gusht 2022, në Nju Jork.
Hëna ngrihet mbi statujën e perëndisë së lashtë greke Poseidon në Korintin e Lashtë afër Athinës më 11 gusht 2022
Hëna e plotë Sturgeon ngrihet mbi ndërtesa në kryeqytetin jordanez Aman, më 11 gusht 2022.
Një superhënë ngrihet mbi një mulli me erë në Oostzaan, Holandë, të enjten, 11 gusht 2022.
Një superhënë lind pas lagjes Castelo të Lisbonës, e enjte, 11 gusht 2022.
Superhëna lind në mbrëmje pas kupolës së Akademisë së Arteve të Bukura me engjëllin “Fama” në Dresden, Gjermani, të enjten 11 gusht 2022.
Superhëna ngrihet pas një kryqi në kupolën e një kishe maronite Shën Maron në Anthoupolis, një periferi të Nikosia, Qipro, 11 gusht 2022.
Superhëna lind pas katedrales The Shard dhe St Paul’s, në Londër, të enjten, 11 gusht 2022.

Superhënat e mëparshme këtë vit kanë kënaqur astronomët dhe fotografët njësoj, duke ofruar një sfond mahnitës gjatë natës në disa nga horizontet dhe monumentet më të njohura në botë. Ja një vështrim prapa në superhënat që ndodhën në fillim të këtij viti:

Superhëna e gjakut, 15 maj 2022

E para ishte një eklips hënor që përkoi me një superhënë – e ashtuquajtura superhëna e gjakut – në maj, një ngjarje e rrallë që pa një hije të kuqërremtë në sipërfaqen e Hënës, sepse eklipsi që ndodhi në një kohë kur hëna ishte gjithashtu në afërsinë e saj me Tokën.

Ishte hëna e parë e përgjakshme që ndodhi në më shumë se një vit.

Hëna perëndon në mëngjes gjatë një eklipsi të pjesshëm hënor pas Frauenkirche dhe kupolës së Kunstakedmie në Dresden, Gjermani, të hënën, 16 maj 2022.

‘Hëna e luleshtrydheve’, 14 qershor 2022

E referuar si “Hëna e luleshtrydheve” sepse është hëna e plotë në kohën e vjeljes së luleshtrydheve, kjo ishte superhëna e dytë e vitit në qershor.

Ndonjëherë quhet edhe “Hëna e Trëndafilit” ose “Hëna e nxehtë”, është gjithmonë në të njëjtin muaj me ditën më të gjatë të vitit, solsticin e verës.

Superhëna e Strawberry ngrihet përpara Statujës së Lirisë në Nju Jork, të martën vonë, 14 qershor 2022.

“Buck Moon”, 13 korrik 2022

Superhëna e parafundit e vitit, “Buck Moon” e ka marrë emrin e saj – njësoj si “Hëna e Sturgeon” – nga amerikanët vendas për kohën kur brirët do të fillonin të shfaqeshin në drerët.

Buck Moon ngrihet mbi një mulli me erë në Consuegra, Spanjë, të mërkurën, 13 korrik 2022.

Burimi: Euronews