Studimi, i kryer nga JuicePlus+, i bazuar në të dhënat nga 32,000 të anketuar nga e gjithë bota, thotë se vetëm 25% e të anketuarve besojnë se kanë arritur sasinë e rekomanduar ditore të frutave dhe perimeve të freskëta.
Sipas sondazhit, një nga arsyet kryesore pse njerëzit nuk po arrijnë objektivin e tyre është se ata janë të hutuar rreth asaj se sa duhet të përfshijnë në dietën e tyre ditore dhe çfarë përbën një ‘porcion’ të frutave dhe perimeve.
Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ofron një udhëzim të qartë dhe të drejtpërdrejtë për më shumë se 400 gramë fruta dhe perime në ditë për të përmirësuar shëndetin e përgjithshëm (5 porcione nga 80 gramë). Megjithatë, për ato vende që masin porcionet në gram, gati katër të pestat (78%) e të anketuarve e kishin gabim madhësinë e porcionit.
Megjithatë, raporti tregon më shumë se vetëm konfuzion; ai thekson rolin e përballueshmërisë si një pengesë të rëndësishme për konsumin e produkteve të shëndetshme. Ai tregon se 43% e të anketuarve kanë përjetuar pasiguri ushqimore dhe kjo çështje është më e theksuar në disa vende.
Në Mbretërinë e Bashkuar dhe Gjermani, mbi gjysma e popullsisë është përballur me pasiguri ushqimore, me shifra përkatësisht 53% dhe 52%. Franca nuk është shumë prapa me 44%, ndërsa Shtetet e Bashkuara qëndrojnë në 46%.
Në fakt, 34% e konsumatorëve globalë pranojnë se një pjesë e konsiderueshme e asaj që hedhin përbën prodhime të freskëta, me Mbretërinë e Bashkuar që kryeson listën me 36%, e ndjekur nga Gjermania dhe Franca.
Nga ana tjetër, për ata që kanë rritur konsumimin e frutave dhe perimeve në krahasim me rininë e tyre, 27% ia atribuojnë atë shqetësimeve për shëndetin e tyre. Kjo pasqyron të kuptuarit në rritje të përfitimeve të përfshirjes së më shumë frutave dhe perimeve në dietat e përditshme.
Hulumtimet tregojnë se bërja e ushqimeve më tërheqëse vizualisht mund të përmirësojë perceptimin e njerëzve për shijen dhe të inkurajojë konsum më të madh./SCAN