Ne mendojmë se ka shumë arsye për ta dashur kosin, nisur nga kalciumi, probiotikët dhe proteinat e larta deri te lehtësia e madhe e ngrënies kur kemi nevojë për diçka të shëndetshme, mbushëse dhe të shpejtë.
Një shqetësim i vazhdueshëm në lidhje me kosin është se si disa produkte të tjera të bëra nga qumështi, mendohej se mund të shkaktonin inflamacion në trup, i cili mund të çonte në disa infeksione, sëmundje dhe çrregullime.
Tani, një studim nga Izraeli ka zbuluar që probiotikët në produktet e kosit mund të zvogëlojnë inflamacionin për ta bërë sistemin imunitar më të fortë – përfshirë edhe kundër COVID-19.
Sigurisht që ka shumë njerëz që janë të ndjeshëm ndaj qumështit ose që duhet ta shmangin atë plotësisht. Për të tjerët, të cilët mund të hanë dhe ta shijojnë atë, ka pasur disa debate në pjesë të komunitetit mjekësor në vitet e fundit. Disa profesionistë kanë ndjekur debatin në disa literatura nëse konsumimi i qumështit mund të çojë në një gamë të gjerë sëmundjesh që përfshijnë artritin deri në depresion, madje edhe puçrra dhe më shumë.
Ndërsa në disa studime kanë gjetur arsye në disa prej tyre, nuk është mirë për ata që kërkojnë një ushqim si kos për rolin e tij si një element kryesor diete i shëndetshëm. Për atë audiencë, tani ka një lajm emocionues: dy studiues që kryen një studim universitar në Izrael kanë zbuluar se molekulat nga probiotikët në kefir (një pije e lëngshme që është shumë e ngjashme me kosin) ulin ndjeshëm nivelin e ngjitjes së agjentit që shkakton kolera.
Në një studim pasues, shkencëtarët zbuluan se të njëjtat molekula gjithashtu vepronin si një forcë anti-inflamatore kundër disa modeleve të sëmundjeve virale. Kjo përfshinte “stuhinë e citokinës”, e cila është përgjigjja imune që është zbuluar si shkaku kryesor i vdekjes në pacientët me COVID-19. “Hulumtimi ynë ndriçon për herë të parë një mekanizëm me të cilin probiotikët e fermentuar nga qumështi mund të mbrojnë nga infeksionet patogjene dhe të ndihmojnë sistemin imunitar,”-tha profesori Raz Jelinek, Zëvendës President i Kërkimit dhe Zhvillimit në Universitetin Ben Gurion në Negev.
Kjo ka të ngjarë të çojë në më shumë kërkime për një kuptim më të madh… por ndërkohë, zbulimet e këtij studimi mund të jenë një arsye më shumë për të ngrënë më shumë kos./ProBizz.al/