A DO TË KEMI NJË EURO DIXHITALE?

Banka Qendrore Evropiane (BQE) po shqyrton planet për Euro dixhitale, thotë firma financiare Saxo Markets. Ja se si mund të funksionojë.

Çfarë është Euro dixhitale?

Euro dixhitale do të plotësonte Euron ekzistuese por do të ishte plotësisht elektronike, kështu që nuk ka Kartëmonedha apo monedha.

Sipas BQE, një monedhë dixhitale do t’u jepte njerëzve zgjedhje më të madhe kur bëhet fjalë për pagesa. Kjo gjithashtu do t’i bënte transaksionet ndërkufitare më të thjeshta dhe më të sigurta.

Ku ndryshon Euro dixhitale nga një kriptovalutë?

Një nga pikat kryesore të kriptomonedhës është se është e decentralizuar. Me fjalë të tjera – asnjë organizatë ose qeveri nuk e kontrollon atë. Nga ana tjetër, një Euro dixhitale do të kontrollohet dhe mbikëqyret nga një bankë qendrore – BQE.

Në thelb, ajo do të jetë e njëjtë me çdo lloj tjetër të monedhës letër, vetëm një version dixhital i saj. Pra, në teori, kjo do të thotë se është po aq ‘e sigurt’ sa një monedhë e prekshme që ka kartëmonedha por më pak e paqëndrueshme.

Një ndryshim tjetër është teknologjia e propozuar prapa euros dixhitale. Cryptocurrency (si Bitcoin) menaxhohen përmes një libri publik (bllokut) që mund të ketë çdokush.

BQE e ka bërë të qartë se kontrolli mbi Euro-n dixhitale do të jetë i kufizuar. Në udhëzimet teknike të bankës thuhet se ‘kjo pjesë duhet të kontrollohet përfundimisht nga banka qendrore.’

Pse është e rëndësishme një Euro dixhitale?

Në parashikimin e saj tremujor, Saxo Markets thekson rrezikun e mundshëm nëse bankat qendrore nuk miratojnë monedha dixhitale. Rreziku i mundshëm është që kriptomonedhat kryesisht të parregulluara të bëhen normë për transaksionet ndër-vendore. Kjo, nga ana tjetër, mund të destabilizojë bankat qendrore, duke sjellë pasoja afatgjata për të gjithë ne.

Monedhat dixhitale, të quajtura edhe Valuta Dixhitale të Bankës Qendrore (CBDC) nuk janë të reja. Disa vende po konsiderojnë të tyret ose kanë filluar tashmë projekte pilot. Këto përfshijnë e-Krona Suedeze, e-Juan nga Kina dhe Dollarin e Rërës nga Bahamas.

Në shpjeguesin e saj dixhital të euros, BQE e bën të qartë pse një CBDC është i rëndësishëm. Ai thotë: “Pagesat evropiane duhet të mbështeten nga një treg konkurrues dhe inovativ i aftë për të përmbushur kërkesën e konsumatorit duke ruajtur sovranitetin evropian.”

Me fjalë të tjera, ka të bëjë me zgjedhjen, por gjithashtu duke u siguruar që BQE të arrijë atje së pari dhe që askush tjetër të mos dëmtojë autoritetin e bankës.

A janë monedhat dixhitale e ardhmja?

Deklarata e BQE-së tregon se bankat qendrore po e marrin shumë seriozisht rritjen e kriptovalutave.

Por përpara se BQE të vendosë ose të finalizojë ndonjë gjë, ajo dëshiron të jetë e sigurt në lidhje me çështjet kryesore. Këto përfshijnë gjëra të tilla si privatësia dhe pajtueshmëria. Por, nëse politikëbërësit dhe fuqitë që duhet të shkojnë për të, një Euro dixhitale mund të nisë në rreth katër vjet.

Anders Nysteen, analist i lartë sasior në grupin Saxo, thekson se iniciativat rregullatore (nëse zbatohen) “mund të hapin rrugën që Evropa të bëhet një përcaktues global i standardeve, si dhe të rrisë ndjenjën rreth aktiveve dixhitale”.

Burimi: mywallethero