A duhet të bëhet normë ndalimi i telefonave në shfaqjet live?

Artistët dhe aktorët e humorit po përdorin teknologji të re për të parandaluar fansat që të regjistrojnë video në koncerte. Përveç mbajtjes së shfaqjes ekskluzive për blerësit e biletave, qëllimi është të inkurajohen të pranishmit që të shijojnë momentin pa u shpërqendruar – por a është një ide e mirë?

Të shkosh në një shfaqje live është një privilegj, jo vetëm sepse mund të kushtojë mbi 100 £, por sepse në fakt sigurimi i një bilete është i vështirë kur kërkesa dhe tregu i rishitjes për ta është tepër i madh.

Pra, është e natyrshme që kur spektatorët të kenë mundësinë të shohin personalisht artistin, grupin ose komedianin e tyre të preferuar, instinkti i tyre i parë është të ngrenë celularin e tyre lart në ajër për të shkrepur një foto ose video.

Motivimet për ta bërë këtë janë të ndryshme, nga ruajtja e kujtimeve të përvojës brenda përhershmërisë së sferës digjitale deri tek ndarja e përmbajtjes me bazat e fansave në mediat sociale.

Megjithatë, vitet e fundit, artistët kanë filluar ngadalë t’i rikthejnë këto sjellje.

Duke ndjekur hapat e muzikantëve si Alicia Keys, Silk Sonic dhe komedianëve si Chris Rock dhe Amy Schumer, Beyoncé vendosi të ndalojë përdorimin e telefonave celularë në një koncert privat të fundit në Dubai.

Përveç mbajtjes ekskluzive të performancës për blerësit e biletave, çfarë argumentesh ka në favor të ndalimit të telefonave celularë në koncerte? Dhe a ka ndonjë gjë për të humbur nëse telefonat largohen me forcë?

Argumenti i ‘vlerësimit të artit’

Natyrisht, interpretuesit kanë shpenzuar shumë kohë duke shkruar, prodhuar dhe vendosur skenën për shfaqjet e tyre.

Shumica e marrin zejen e tyre jashtëzakonisht seriozisht dhe duan që audienca t’i kushtojë vëmendje çdo detaji të përvojës kur ndodh. Kjo – aq sa do të donim të argumentonim se është e mundur gjatë regjistrimit të një videoje – nuk është. Sidomos nëse po përpiqeni të siguroheni që një Drake që lëkundet Milly është ende brenda kornizës së smartphone-it.

Për këtë arsye, Bruno Mars dhe Anderson Paak ranë në kontakt me Yondr para koncertit të tyre Silk Sonic. Yondr është një kompani që i ofron audiencës çantat e smartfonëve të cilat kyçen në fillim të mbrëmjes dhe rihapen në mënyrë elektronike pasi të përfundojë.

Po ju marrim telefonat uaaaay!” Bruno Mars iu afrua turmës në fillim të koncertit.

Mekanizmi i Yondr është milje më i mirë se sa të duhet t’i dorëzosh plotësisht telefonin tuaj sigurimit pas hyrjes në një vend. Pas marrjes së komenteve për Yondr nga turma, shumë u kënaqën duke mos pasur zgjidhje tjetër veçse t’i kushtonin vëmendje të plotë dhe të shijonin momentin.

Megjithatë, të tjerëve nuk u pëlqente kjo ide. Ata theksuan se aksesi në telefonin e tyre gjatë koncertit ofron një ndjenjë sigurie në rast emergjence.

Telefonat krijojnë pengesa për ndërveprim social

Le të themi se nuk e bleni të gjithë argumentin “vlerësoni artin tim!” dhe keni nevojë për më shumë bindës. Për këtë është këtu imagjinata e shkrimtarëve të mi.

Imagjinoni të jepni një fjalim ose prezantim në një dhomë plot me njerëz në shkollë ose në punë. Tani imagjinoni që, duke parë në turmë, çdo person e kishte nxjerrë telefonin jashtë dhe po ju regjistronte.

Jo vetëm që do të ishte e bezdisshme, por çdo mundësi për të patur një kontakt të mirë me sy me audiencën është plotësisht e anuluar. Ju jeni pikërisht përballë tyre, por ata po ju shikojnë përmes ekranit të tyre për t’u siguruar që jeni ende duke u regjistruar në kuadër. Sa e vrazhdë!

Natyrisht, të famshmit nuk janë të panjohur me kamerat drejtuar në fytyrat e tyre. Por shfaqjet live janë një mundësi jashtëzakonisht e rrallë për yjet dhe fansat që të bashkohen dhe të ndajnë dashurinë e tyre për muzikën, komedinë apo çfarëdo tjetër.

Duke pasur parasysh se interpretuesit tanë të preferuar shpesh grumbullohen në studio, dhoma ndenjeje ose ngjarje ekskluzive kur nuk janë në skenë – a nuk duhet t’i shikojmë drejt tyre?

Për të mos thënë, audienca ka paguar për të qenë në të njëjtën dhomë me ta.

Në fund, është thjesht e bezdisshme

Pavarësisht se kemi regjistruar pjesë të koncerteve vetë – dhe vazhdojmë t’i shikojmë një herë të nesërmen, pastaj kurrë më – mendojmë se duhet të mbështesim ndalimin e përdorimit të telefonave në koncerte.

Në një epokë të përcaktuar nga detyrimi për të dokumentuar çdo moment zgjimi, dhe me shumë prej nesh që ngulin sytë në ekranet tanë për pothuajse gjysmën e ditës, më e pakta që mund të bënim është të gjejmë kohë për të shijuar siç duhet argëtimin që dikur mezi prisnim.

Vlen gjithashtu të pranohet se përvoja do të përforcohej pa krahët e mijëra njerëzve që mbanin katrorë të ndezur në vijën tonë të syve.

Megjithatë, ne nuk mund të injorojmë rreziqet e sigurisë që vijnë nga mbyllja e telefonave të të gjithëve. Ndoshta do të na duhet të biem dakord për një medium të lumtur. Ju e dini, si kërkon Coldplay që audienca të heqë telefonat e tyre vetëm për një këngë – A Sky Full of Stars.

Nuk do të ishte çudi të shihje çantat e telefonit me mbyllje automatike si Yondr’s që shfaqen më shpesh në koncerte. Me teknologjinë që përdor ende në ditët e para, ne mund të shohim shumë mirë disa veçori sigurie të përshtatura më mirë të zbatuara në të ardhmen e afërt.

Burimi: Thred.