A është në horizont një vaksinë kundër kancerit të gjirit?

Aktualisht, rreth shtatë milionë gra në të gjithë globin vuajnë nga kanceri i gjirit, duke e bërë atë një nga format më vdekjeprurëse të sëmundjes në Tokë.

Vetëm në vitin 2022, Fondacioni Kombëtar i Kancerit të Gjirit vlerësoi se 43,550 pacientë femra dhe 530 meshkuj (po, edhe burrat mund ta kenë atë) në SHBA do të vdisnin prej tij.

Për dekada, shkencëtarët janë përpjekur të gjejnë një kurë, duke eksploruar opsione të ndryshme nga operacioni dhe rrezatimi te terapia hormonale, kimioterapia dhe imunoterapia.

Fatkeqësisht, përpjekjet e tyre deri më sot kanë dështuar, për faktin se kanceri lind nga qelizat tona dhe, rrjedhimisht, është në gjendje të ndryshojë në mënyrë të pakontrolluar.

Facts About Breast Cancer

Kanceri i gjirit nuk është një sëmundje e vetme, gjë që e bën më të vështirë trajtimin”, shpjegon Dr. Kotryna Temcinaite, nga Breast Cancer Now.

“Ka shumë lloje të kancerit të gjirit dhe trajtime që funksionojnë mirë për disa njerëz, mund të mos funksionojnë aq mirë për të tjerët. Kjo është arsyeja pse ne duhet të ndërmarrim kërkime të mëtejshme për sëmundjen.

Megjithatë, siç do ta kishte fati, kërkimi për një trajtim vërtet të zbatueshëm së shpejti mund të marrë fund, sepse studiuesit në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Uashingtonit sapo bënë një zbulim shumë premtues.

Kjo është sipas studimit të tyre të publikuar së fundmi, i cili zbuloi rezultatet e fazës së parë të provave njerëzore për një vaksinë të bazuar në ADN-në plazmide që ekipi ka punuar për njëzet vjet.

Mayo Breast Cancer Vaccine Could Be Available In Less Than A Decade

Ai konfirmoi se futja eksperimentale ka rezultuar të jetë e sigurt dhe shumë efektive në parandalimin e rritjes së qelizave tumorale të receptorit të rritjes së epidermës njerëzore 2 (HER2).

Nivelet mbi mesataren e proteinave HER2 në trup janë ato që janë përgjegjëse për shkaktimin e llojit më kompleks, agresiv dhe më të përhapur të kancerit të gjirit tek gratë.

Për këtë arsye, autori kryesor Dr. Mary (Nora) L. Disis beson se vaksina ka potencialin të bëhet një zbulim pionier në fushën e mjekësisë moderne dhe se ka një ‘shans të mirë’ që ajo të përdoret në klinika deri në vitin 2030.

Sprovat klinike të vaksinave të kancerit të gjirit të dhëna vetëm ose me trajtime të tjera janë rritur me rreth 25% në disa vitet e fundit“, tha ajo për Medical News Today.

Frontiers | Breast Cancer Vaccines: New Insights

“Ka shumë grupe që punojnë për vaksinat e ‘gjeneratës së ardhshme’ me teknologji shumë efektive të shpërndarjes dhe ndihmës.”

Për pak më shumë kontekst, gjysma e pacientëve që vuajnë nga kanceri i gjirit HER2 pozitiv në përgjithësi nuk mbijetojnë për më shumë se pesë vjet pas diagnostikimit.

Çuditërisht, 80% e pjesëmarrësve që morën vaksinën qëndruan gjallë gjatë periudhës së vlerësimit 10-vjeçar dhe ata të injektuar me dozën 100 mcg zhvilluan një përgjigje të fortë imune citotoksike në trupat e tyre (ku krijohen qeliza të afta për të vrarë qelizat e kancerit).

Pas këtij suksesi të pamatshëm, Dr Disis dhe ekipi i saj tani po kryejnë provat e fazës së dytë. Nëse gjithçka shkon sipas planit, shpresa është se ne mund të shikojmë një të ardhme me shumë më pak raste të kancerit të gjirit fatal dhe, ndoshta përfundimisht, me çdo lloj kanceri fare.

Burimi: Thred.