A janë gati europianët për një version dixhital të euros?

Komisioni Evropian po propozon euron dixhitale, një version virtual i monedhës që do të emetohet nga Banka Qendrore Evropiane, për t’u përdorur falas së bashku me paratë e gatshme në Eurozonë. Pagesa për shërbime ose mallra me para në dorë në vend të kartave të debitit ose kreditit është konsideruar prej kohësh si një proces më i thjeshtë për shkak të shpejtësisë më të shpejtë të transaksionit, besueshmërisë dhe më pak kostove të lidhura. Megjithatë, studimi i parë n i kryer nga Banka Qendrore Evropiane mbi përdorimin e parave të gatshme brenda bizneseve në vitin 2021 tregoi se kompanitë preferonin që konsumatorët të paguanin me karta në vend të parave të gatshme. Në të kundërt, studimi i dytë mbi qëndrimet e pagesave të konsumatorëve në Eurozonë (SPACE) zbuloi se evropianët preferonin të paguanin me para në eurozonë në vitin 2022 sesa me kartë.

A ka ndonjë ndryshim midis monedhave dixhitale dhe kriptomonedhave?

Monedha dixhitale euro do të kontrollohet nga Banka Qendrore Evropiane, ndryshe nga kriptovalutat që janë të decentralizuara, BQE do të vendosë vlerën e monedhës, do të sigurojë stabilitetin e saj dhe do ta parandalojë kolapsin e saj.

Në thelb, euro dixhitale do të shërbejë si një version dixhital i kartëmonedhave dhe monedhave fizike të euros. Do të ketë saktësisht të njëjtën vlerë edhe përtej kufijve. Si mjet ligjor, qytetarët evropianë nuk do të kenë nevojë për një llogari bankare për ta ruajtur atë, monedha mund të mbahet në një portofol dixhital.

Kur të vendoset plotësisht, tregtarët do të duhet të pranojnë euron dixhitale ashtu siç bëjnë paratë e gatshme sot.

Cilat janë avantazhet e përdorimit të euros dixhitale?

Euro dixhitale do të jetë njësoj si cash-i, por në format dixhital, përveçse eurot e përdorura do t’i përkasin bankës qendrore. Pagesat pa kontakt ose pa para sot nxjerrin euro nga një llogari private ose korporative për të paguar shërbime ose mallra, këto njësi nuk janë në pronësi të BQE.

Bankat qendrore kanë frikë se po humbasin stabilitetin që paratë e gatshme u dhanë sistemeve të tyre financiare. Megjithatë, një ekuivalent dixhital i parave të gatshme do të ndihmonte në mbështetjen e sovranitetit dhe kontingjentit të atij sistemi. Ndërsa cash-i ishte mënyra e preferuar e pagesës vitin e kaluar, vlera e pagesave në euro ishte më e ulët se pagesat me kartë (42 për qind në 46 për qind).

Sipas ekonomistëve të BQE-së, pagesat e përditshme do të jenë më të buta me euron dixhitale.

Nëse kjo monedhë dixhitale është në pronësi të BQE-së, a do të kenë konsumatorët akses të pakufizuar në fonde?

Si fillim, BQE pret që do t’u lëshojë konsumatorëve shuma të vogla, ata që përdorin monedhën dixhitale nuk do të jenë në gjendje të shkarkojnë më shumë se 3,000 € ose 4,000 € në kuletat e tyre dixhitale, megjithatë, teknikat e sakta të pagesave dhe madhësia e pagesave ende nuk janë përcaktuar nga BQE.

Por çfarë ndodh me privatësinë, sigurinë dhe përdorshmërinë?

Një nga shqetësimet kryesore që kanë konsumatorët është privatësia, një shqetësim që BQE e njeh. Banka qendrore thotë se përdoruesit do të jenë në gjendje të bëjnë pagesa të vogla në mënyrë anonime.

Aktualisht, rreth 120 banka qendrore në mbarë botën po punojnë për krijimin e versioneve dixhitale të monedhës së tyre.

Komisioni Evropian aktualisht po kërkon të krijojë kuadrin ligjor të euros dixhitale. Detajet mbi hartimin dhe zbatimin e monedhës pritet të publikohen nga BQE më vonë.

Përkthyer dhe përshtatur nga Euronews.next për Probizz.al