Apple nxjerr një mënyrë të re për të dëgjuar këngë

Apple ka nxjerrë “audio hapësinore” të tij të ri dhe versionet pa humbje të pjesëve, në një azhurnim të madh të platformës së saj Music.

Karakteristika e audios hapësinore përdor teknologjinë Dolby’s Atmos për t’i bërë këngët të tingëllojnë sikur vijnë rreth kokës suaj, në vend të dy kanaleve tradicionale stereo.

Këngët duhet të redaktohen në mënyrë specifike për formatin, që do të thotë se nuk janë në dispozicion për të gjitha pjesët. Por Apple thotë se do të fillojë me mijëra, të cilat përfshijnë shumë goditje aktuale dhe do të fitojnë më shumë në të ardhmen e afërt.

Brenda Apple Music, kompania ka krijuar një mori listash dëgjimi që synojnë të demonstrojnë tiparin e ri, i cili mund të gjendet në ekranin kryesor. Ato përfshijnë një hyrje nga Zane Lowe, i cili paraqet në stacionet e tij radio dhe demonstron një këngë Marvin Gaye duke lëvizur nga mono, në stereo dhe në audio hapësinore.

Karakteristika funksionon vetëm me pajisje specifike. Nëse përdoruesit kanë një pajisje më të fundit – çdo gjë nga iPhone 8 e sipër, si dhe iPad dhe Mac të rinj – si dhe kufje Apple të mbështetur, të cilat përfshijnë të gjitha versionet e AirPods, ajo do të ndizet automatikisht.

Në të njëjtën kohë, Apple ka lëshuar edhe versione të reja pa humbje të pjesëve në Apple Music. Kjo karakteristikë heq kompresimin që synon të mbajë të vogla madhësitë e skedarëve dhe përdorimin e gjerësisë së bandës, dhe synon të dërgojë muzikë me një cilësi më të lartë.

Kjo mund të aktivizohet nga brenda aplikacionit Settings dhe duke lëvizur te Music. Përdoruesit mund të zgjedhin ta aktivizojnë atë vetëm kur dëgjojnë në WiFi ose shkarkojnë këngë, pasi versionet e tilla do të përdorin shumë më shumë të dhëna si për të shkarkuar ashtu edhe për të ruajtur.

Burimi: The Independent