Arti i satirës politike: shpallen fituesit e konkursit të karikaturave LIBEX 2022

‘Drejt fundit të njerëzimit’ nuk tingëllon shumë si një ftesë, por është një pikënisje e përkryer për konkursin ndërkombëtar të filmave vizatimorë satirë politikë LIBEX të këtij viti.

LIBEX (shkurt për LIBREXPRESSION) është një qendër euro-mesdhetare, me synimin për të mbrojtur lirinë e shprehjes, satirën mediatike dhe politike, në një epokë të censurës dhe manjatëve mediatikë të orientuar drejt fitimit.

Organizata ftoi 281 nga karikaturistët më të mirë në botë nga 63 vende për të marrë pjesë në konkursin e tyre vjetor.

Materiali u ekzaminua nga një juri ndërkombëtare e cila ngushtoi hyrjet në vetëm 55 gjysmëfinaliste, puna e të cilëve do të shfaqet në Itali në manastirin e Manastirit San Benedetto në Conversano.

Lufta në Ukrainë dhe çështja e ndryshimeve klimatike ishin temat më të zakonshme të përshkruara në veprën e artit këtë vit.

Çmimin kryesor e mori Jitet Kustana nga Indonezia me karikaturën e tij të titulluar “Sinking in the victims”.

Imazhi i fuqishëm i vizatuar me dorë përshkruan një ushtar të ngjitur dëshpërimisht në fund të një tanku, ndërsa ai zhytet në një oqean të përbërë nga viktima.

Çmimi i dytë shkoi për Cristina Sampaio nga Portugalia, për filmin e saj vizatimor të titulluar “War”.

Çmimin e tretë e mori Danimarka Niels Bo Bojesen për “Extinction”.

Shikoni tre çmimet fituese më poshtë:

Libex 2022
‘Sinking in the victims’ by Jitet Kustana (1st place)Libex 2022
Libex 2022
‘War’ by Cristina Sampaio (2nd place)Libex 2022
Libex 2022
‘Extinction’ by Niels Bo Bojesen (3rd place)Libex 2022

Burimi: Euronews