Astronomët papritur kanë zbuluar një planet të çuditshëm ku dita dhe nata duken saktësisht të njëjta

Astronomët kanë zbuluar një planet të ri të çuditshëm vetëm 35 vite dritë nga Toka ku nata dhe dita duken saktësisht të njëjta.

Ekzoplaneti, i quajtur Coconuts-2b, është një gjigant gazi gjashtë herë më i madh se Jupiteri dhe po orbiton një yll xhuxh të kuq me masë të ulët mbi nëntëqind miliardë kilometra larg tij – 6000 herë më shumë se 151.87 milion kilometrat relativisht të shkurtër midis Tokës dhe diellit.

Orbita e saj e gjerë dhe temperatura e ulët e yllit të saj xhuxh të kuq, do të thotë se dita duket pothuajse e njëjtë me natën e saj në qiell, me yllin që shfaqet si një dritë e kuqe e ndritshme.

Klasifikimi i Coconuts-2b, dhe sistemit të Coconut-2 në të cilin bën pjesë, ishte i papritur pasi ai erdhi nga një student i diplomuar nga Instituti për Astronomi i Universitetit të Hawaiit, Zhoujian Zhang. Coconuts-2b u zbulua për herë të parë në vitin 2011 nga sateliti Wide-field Infrared Survey Explorer, por mendohej se ishte një objekt lundrues i lirë në vend që të orbitonte rreth një ylli.

Coconuts-2b është gjithashtu i lidhur me një yll me masë të ulët, të quajtur Coconuts-2a, i cili ka një të tretën e masës së Diellit tonë dhe është 10 herë më i ri se Dielli ynë katër miliardë vjeçar.

Coconuts-2b është ekzoplaneti i dytë më i ftohtë i fotografuar ndonjëherë në një temperaturë prej vetëm 160 gradë Celsius, dhe mund të zbulohet vetëm duke përdorur dritë infra të kuqe për shkak të prodhimit të tij të ulët të energjisë. Ekziston një nxehtësi e mbetur nga planeti që është bllokuar që nga formimi i tij, por është akoma më shumë se një milion herë më i dobët se ai i Diellit tonë.

Burimi: The Independent