BE hap gjigant drejt euros dixhitale

Second serie 5, 10, 20, 50 Euro banknotes

BE-ja ndërmerr hapin tjetër vendimtar drejt lançimit të një versioni dixhital të euros, një projekt i diskutueshëm që është sulmuar nga publiku, politikanët dhe bankat.

Nga Kina në Shtetet e Bashkuara, Xhamajka në Japoni, dhjetëra banka qendrore në mbarë botën po eksplorojnë ose kanë vendosur tashmë monedhat dixhitale pasi pagesat elektronike dominojnë mënyrën se si njerëzit i shpenzojnë paratë e tyre dhe përdorimi i parave të gatshme zvogëlohet.

Lëvizja për të krijuar një version dixhital të monedhës së përbashkët filloi në vitin 2020 kur Presidentja e Bankës Qendrore Evropiane (ECB) Christine Lagarde sugjeroi idenë dhe organi me qendër në Frankfurt nisi një konsultim publik.

Entuziastët e euros dixhitale thonë se kjo do të plotësojë paratë e gatshme dhe do të sigurojë që BQE të mos lërë një boshllëk që mund të plotësohet nga lojtarë privatë, zakonisht jo-evropianë, dhe banka të tjera qendrore.

Kritikët vënë në dyshim nevojën për një euro dixhitale dhe bankat paralajmërojnë për rreziqe të mëdha, ndërsa vetë studimi i BQE-së zbuloi se publiku ishte i shqetësuar për privatësinë e pagesave.

Nëse ne thjesht dublikojmë infrastrukturën ekzistuese të pagesave me euron dixhitale, kjo nuk është një rast mjaft i mirë biznesi. Për momentin, euro dixhitale duket të jetë një zgjidhje në kërkim të një problemi,” i tha AFP eurodeputeti gjerman Markus Ferber. .

Komisioni Evropian, krahu ekzekutiv i BE-së, pritet të publikojë një propozim që do të jetë baza ligjore mbi të cilën BQE mund të nisë një euro dixhitale.

BQE është vendosur t’i japë dritën jeshile zyrtare një euro dixhitale në tetor dhe pritshmëria është që ajo të jetë e disponueshme nga viti 2027 e tutje.

Përkthyer dhe përshtatur nga “THE ECONOMIC TIMES” për Probizz.al