Bitcoin mund të mos zgjasë edhe aq gjatë, paralajmëron akademiku

E ardhmja e bitcoin është supozuar nga kushdo, por një akademik ka paralajmëruar se kriptomonedha më e njohur në botë mund të zhduket në të ardhmen e afërt.

Eswar Prasad, profesor i lartë i politikës së tregtisë ndërkombëtare në Universitetin Cornell, tha për “Squawk Box Europe” të CNBC në fillim të këtij muaji: “Bitcoin në vëtetë mund të mos zgjasë edhe aq gjatë“.

Çmimi i Bitcoin ka qenë shumë i paqëndrueshëm gjatë viteve të fundit dhe në muajin e fundit çmimi i një monedhe ka rënë nga rreth 58,000 dollarë në më pak se 46,000 dollarë. Në orën 10:15 të mëngjesit ET të premten, çmimi i një bitcoin ishte 45,637 dollarë.

Ndërsa dikur kishte vetëm disa kriptovaluta, sot ka qindra dhe disa prej tyre janë më të dobishme dhe më miqësore me mjedisin se bitcoin.

Blockchain është teknologjia themelore pas shumicës së kriptomonedhave. Është në thelb një libër digjital i transaksioneve të monedhës virtuale, i cili shpërndahet në një rrjet global kompjuterash.

“Përdorimi i teknologjisë blockchain nga Bitcoin nuk është shumë efikas,” tha Prasad, i cili është autor i “E ardhmja e parave: Si Revolucioni Digjital po transformon monedhat dhe financat”.

Kriptovaluta “përdor një mekanizëm vërtetimi për transaksionet që është shkatërrues për mjedisin” dhe “nuk rritet shumë mirë”, shpjegoi ai. Në të vërtetë, gjurma e karbonit e bitcoin është më e madhe se e gjithë Zelanda e Re.

Prasad tha se disa nga kriptovalutat më të reja përdorin teknologjinë blockchain shumë më efikase sesa bitcoin.

Ai beson se teknologjia blockchain do të jetë “thelbësisht transformuese” në mënyrën se si kryhen financat dhe në mënyrën se si ne kryejmë transaksionet tona të përditshme, si blerja e një shtëpie ose blerja e një makine.

Duke pasur parasysh se bitcoin nuk po shërben mirë si një mjet këmbimi, nuk mendoj se do të ketë ndonjë vlerë themelore përveç çfarëdo besimi të investitorit që e bën atë të ketë”, tha Prasad.

Në përgjithësi, kriptovalutat “kanë ndezur një zjarr nën bankat qendrore për të filluar të mendojnë për emetimin e versioneve digjitale të monedhave të tyre”, tha Prasad.

Ai shtoi se monedha të tilla digjitale mund të jenë të dobishme pasi ato mund të ofrojnë një mundësi pagese me kosto të ulët, në të cilën të gjithë kanë akses, duke rritur kështu përfshirjen financiare dhe potencialisht stabilitetin financiar.

Ashtu siç mund të mos ju pëlqejë bitcoin, ai me të vërtetë ka nisur një revolucion që në fund të fundit mund të na sjellë dobi të gjithëve, drejtpërdrejt ose tërthorazi,” tha Prasad.

Burimi: CNBC