CEO dhe investitorët shtyjnë udhëheqësit botërorë për veprim më të fortë ndaj klimës

Një grup prej 79 CEOs dhe investitorëve të kompanive që administrojnë 41 trilionë dollarë lëshuan thirrje të veçanta të enjten për udhëheqësit botërorë për të përshpejtuar veprimet mbi ndryshimin e klimës duke miratuar politika më ambicioze në fusha, përfshirë çmimet e karbonit.

Në një letër të hapur për të gjitha qeveritë, ndërsa udhëheqësit e grupit G7 të kombeve të industrializuara takohen në Britani, dhe përpara një samiti global të klimës në nëntor, Aleanca e Drejtuesve të Klimës CEO bëri thirrje për “veprim të guximshëm” tani për të përmbushur objektivat e emisioneve në të ardhmen.

Për të detyruar veprimin e korporatave, qeveritë u duhej të ndryshonin rregullat e lojës, thanë ata, përfshirë zhvillimin e një mekanizmi të çmimit të karbonit të bazuar në treg.

Vendet gjithashtu duhet të detyrojnë të gjitha bizneset të vendosin objektiva “të besueshme” të dekarbonizimit, plus të zbulojnë emetimet në të gjitha pjesët e biznesit të tyre, thanë CEO-të që përfshijnë Christian Re M Christianha M Swiss, Reich Lesser i Boston Consulting Group dhe Feike Sijbesma e Royal DSM.

Ata gjithashtu mbështetën një eliminim të subvencioneve të karburanteve fosile, ulje të tarifave për mallrat miqësore me klimën, një rritje në financimin e kërkimit dhe zhvillimit për teknologjitë e gjelbra.

Një deklaratë e veçantë e mbështetur nga 457 investitorë paralajmëroi qeveritë se ato vende, që do të marrin drejtimin, do të bëheshin destinacione investimesh “gjithnjë e më tërheqëse”, ndërsa të vonuarit do ta gjenin veten në një disavantazh konkurrues.

Çelësi i kësaj ishte që vendet të angazhoheshin për ndërprerje më të ashpra të reduktimit të emetimeve deri në vitin 2030 dhe të zbatonin politikat e brendshme të nevojshme për t’u bërë zero neto deri në vitin 2050, shtuan investitorët, të cilët përfshijnë si New York State, Fidelity International dhe Legal & General Investment Management.

Politikat e forta, në përputhje me kufizimin e ngrohjes globale në jo më shumë se 1.5 gradë Celsius, mund të përshpejtojnë dhe shkallëzojnë fluksin e kapitalit privat drejt tranzicionit neto-zero“,-thuhet në Deklaratën Globale të Investitorëve 2021 për Qeveritë mbi Krizën e Klimës.

E themeluar në 2014 dhe e organizuar nga Forumi Ekonomik Botëror, Aleanca e Drejtuesve të Klimës CEO ka për qëllim të ndihmojë në kalimin në një ekonomi me karbon të ulët.

Përpara samitit të klimës Cop26 në Glasgow, qeveritë duhet të botojnë plane për të përgjysmuar emetimet deri në 2030, të angazhohen për emisione zero-zero deri në 2050 dhe të vendosin harta rrugore të politikave “të fuqishme” dhe objektiva të përkohshëm, thanë CEOt.

Vendet e zhvilluara gjithashtu duhet të tejkalojnë angazhimin e tyre prej $ 100 miliardë për të ndihmuar vendet në zhvillim të zbuten dhe përshtaten me ndryshimin e klimës dhe të sigurojnë që organet e financave të zhvillimit të angazhohen në objektivat e bazuara në shkencë në të gjithë portofolet e tyre të huazimit.

Burimi: Reuters