Çfarë do të ndodhte nëse Ukraina do të anëtarësohej në BE?

Nga çdo shtrirje e imagjinatës, Ukraina ndoshta nuk do t’i bashkohet BE-së së shpejti.

I rrënuar nga çështje të thella strukturore – për të mos përmendur pushtimin e rëndë të Rusisë – mund të duhen shumë vite që vendi të përgatitet – pavarësisht se ku qëndron zemra e tij.

Prapëseprapë, pranimi i Ukrainës është një temë e nxehtë, me debate të ndezura mes analistëve dhe politikëbërësve rreth asaj se çfarë do të thoshte në praktikë nëse kombi i luftuar do të hynte në vath.

“Qendra e gravitetit do të zhvendoset në lindje”

Shtëpia e rreth 40 milionë njerëzve, Ukraina do të bëhej anëtari i pestë më i madh dhe më i madhi në masë të unionit, nëse do të bashkohej.

Kjo do të krijonte implikime të rëndësishme gjeopolitike, duke i hapur rrugën një aksi të ri Varshavë-Kiev që mund të rivalizojë atë tradicional Paris-Berlin, sipas profesorit Michael Keating në Universitetin Aberdeen në Skoci.

Me “motorin e vjetër franko-gjerman që nuk është ai që ka qenë… sigurisht që mund të shohim një ndryshim të madh në balancën e fuqisë brenda BE-së,” tha ai për Euronews, megjithëse vetë Ukraina nuk do të ishte “shumë e fuqishme”.

Zgjerimi mund të tensionojë më tej unitetin dhe kohezionin e klubit shtetëror prej 27 anëtarësh.

“Sa më i madh bëhet Bashkimi Evropian, aq më e vështirë bëhet marrja e vendimeve dhe angazhimi në veprime kolektive”, tha Keating.

Tashmë ka grindje të mëdha brenda BE-së midis shteteve perëndimore dhe jugore, lindore dhe veriore, mbi natyrën e bllokut dhe objektivat e tij.

Anëtarët relativisht të rinj Hungaria dhe Polonia – që të dyja u bashkuan në vitin 2004 – kanë qenë një gjemb i veçantë në sy të Brukselit, i cili i ka sanksionuar për minimin e shtetit ligjor dhe demokracisë.

Paratë gjithashtu kanë rëndësi.

Edhe përpara se lufta të bënte pluhurin e ekonomisë së saj, Ukraina ishte një nga vendet më të varfra në Evropë.

Ajo kishte një GDP për frymë prej 4,800 dollarë (4451 €) në 2021 – më shumë se dhjetë herë më pak se ekonomitë e përparuara evropiane si Britania e Madhe, Franca dhe Gjermania.

Sipas Jolyon Howorth, një profesoreshë e politikës evropiane, integrimi i një vendi kaq të goditur dhe të mavijosur do të kushtonte një “shumë të tmerrshme”.

Mund të sforcojë në mënyrë të pandryshueshme financat e BE-së, duke devijuar ndoshta fondet nga shtetet anëtare më të varfra, si Polonia, Greqia, Hungaria dhe Rumania, të gjithë përfitues neto në vitin 2022.

Megjithatë kjo ka ndodhur edhe më parë.

Pavarësisht “pak ankesash” nga ata që humbën, Keating thotë se financimi i BE-së ka ndryshuar historikisht, duke u zhvendosur drejt lindjes dhe jugut ndërsa BE-ja u zgjerua në 2004 dhe 2007.

“Kjo është pjesë e procesit normal të përshtatjes,” i tha ai Euronews. “Ata po humbasin fondet sepse po zhvillohen. Ky nuk është shumë problem.”

“Është pak e vështirë të ankohesh për t’u pasuruar.”

“Tropat e hidraulikut polak”

Në planin afatgjatë, Ukraina mund të korrë fitime ekonomike, veçanërisht përmes tërheqjes së investimeve të huaja, nëse pranohet në BE – blloku më i pasur tregtar në planet.

Plus, nevoja për të përmbushur kriteret e pranueshmërisë së BE-së mund ta stimulojë vendin për të trajtuar çështje strukturore të rrënjosura thellë, si korrupsioni, një e keqe endemike në Ukrainë.

Por Keating lëshoi një paralajmërim.

Nëpër shumë shtete, anëtarësimi në BE ka rritur pabarazitë rajonale, sugjeroi ai.

Ata që jetojnë në zonën përreth kryeqytetit të Lituanisë Vilnius, për shembull, kanë një GDP për frymë gati tre herë më të lartë se në rajonin më të varfër të vendit.

Kjo është e mundur në Ukrainë, sipas Keating. Me investimet e përqendruara rreth Kievit, ai tha se rajonet në lindje – ku “tensionet politike janë më të lartat” – mund të rriten edhe më “të margjinalizuara ekonomikisht”.

“Ky mund të jetë një problem,” tha ai. “Politikat [do të duhej të ishin] për t’u siguruar që nuk kishte shumë ndarje në vend kur bëhej fjalë për ekonominë dhe pasurinë.”

Në një term më të menjëhershëm, Howorth thotë se është “pothuajse e pashmangshme” që do të ketë flukse migracioni nga Ukraina.

Çdo fluks masiv i punëtorëve ukrainas rrezikon të krijojë një reagim të mundshëm politik në shtetet anëtare ekzistuese – pavarësisht nga kontributi i tyre ekonomik.

Duke përjetuar një bum në atë kohë, Mbretëria e Bashkuar ishte një nga të vetmet ekonomi të mëdha që nuk kufizoi numrin e punëtorëve të Evropës Lindore, me emigracionin që u bë më vonë një çështje jashtëzakonisht e diskutueshme brenda votimit të Brexit.

Kjo pavarësisht ndikimit pozitiv ekonomik të emigrantëve evropianë në vend.

Por Keating pohoi: “Kjo tashmë ka ndodhur. Polonia ishte e mbushur me ukrainas, edhe para luftës”.

“Tregjet e punës në vendet perëndimore kanë nevojë për këta punëtorë,” vazhdoi ai, megjithëse pranoi se “ekonomia dhe politika nuk përputhen gjithmonë”.

“Cilët janë kufijtë e Evropës?”

Duke shkruar në New Statesman, një revistë politike britanike, eseisti Jeremy Cliffe pohoi se lënia e Ukrainës jashtë në të ftohtë do të ishte një gjë e rrezikshme, ndoshta duke nxitur konflikte të reja.

“Imagjinoni një Ukrainë të rraskapitur strukturore dhe industrialisht nga vitet e luftës; është ekonomi sklerotike dhe investime të pakta; një gjendje e dështuar me lëvizje të ngadalta; votuesit dhe liderët e saj të indinjuar ndaj një BE që nuk i qëndroi premtimeve të saj.”

“Krahasuar me këtë skenar, sfidat e zgjerimit të shpejtë të BE-së nuk duken aq të pakapërcyeshme,” shtoi ai.

Pushtimi i Rusisë ka një mbështetje të turboshme për anëtarësimin në BE mes ukrainasve.

Nëntëdhjetë e dy për qind duan t’i bashkohen klubit deri në vitin 2030, sipas një sondazhi nga Instituti Ndërkombëtar i Sociologjisë në Kiev. Para konfliktit, vetëm 67% thanë se do të votonin po në një referendum për anëtarësim.

Debatet rreth anëtarësimit të Ukrainës në BE ngrenë përfundimisht pyetje të thella ekzistenciale për vetë bllokun.

“Zgjerimet vazhdimisht vënë në pikëpyetje arsyen pse po e bëjmë atë,” tha Howorth. “Cili është qëllimi i zgjerimit të mëtejshëm? A po e bëjmë për hir të saj? A mund të vazhdoni të zgjeroheni pak a shumë pafundësisht?”

“Nëse ju merrni atë logjikë që Bashkimi Evropian thjesht mund të vazhdojë të zgjerohet, gjithnjë e më përpara, atëherë ai shpejt del jashtë kontrollit.”

Përsëri ai vuri në dukje “ndarjet e pazgjidhura” midis vendeve anëtare rreth asaj se çfarë është në të vërtetë bashkimi, duke thënë se po udhëtonte drejt së panjohurës, pa një qëllim të qartë.

“Ne kurrë nuk e kemi përcaktuar destinacionin tonë. Thjesht kemi thënë se ja ku po shkojmë. Dhe unë mendoj se me anëtarësimin e mundshëm të Ukrainës, ne duhet të kemi një përgjigje shumë më të qartë për këtë pyetje: Cili është qëllimi i gjithë kësaj?

Burimi: Euronews