Çfarë është 5G? Gjithçka që duhet të dini për rrjetin e gjeneratës së ardhshme

5G është me të vërtetë këtu. Pas vitesh premtimesh dhe zhurmash, tani ka të ngjarë të kaloni të paktën një pjesë të kohës të lidhur me një rrjet 5G. Por çfarë do të thotë kjo? Shfaqja e 5G ka qenë konfuze. Sidoqoftë, kjo është pikërisht arsyeja pse ne kemi bashkuar këtë udhëzues – për t’ju ndihmuar të mësoni gjithçka që duhet të dini rreth 5G dhe përhapjen e rrjeteve 5G.

5G filloi të shpërndahej në publik disa vite më parë, si për sa i përket rrjetit aktual, ashtu edhe për sa i përket mbështetjes së smartphone-ve për ato rrjete. Por kjo nuk e bën teknologjinë domosdoshmërisht më pak konfuze. Jeni kurioz për 5G dhe çfarë saktësisht ofron? Këtu keni gjithçka që duhet të dini për 5G.

Çfarë është 5G?

5G në thelb i referohet gjeneratës së ardhshme të teknologjisë së rrjetit dhe vjen pas lançimit të 4G në 2009 dhe lëshimit të LTE në 2010. Fillimisht filloi të shpërndahej për publikun në fillim të vitit 2019, megjithatë, kur T-Mobile lançoi rrjetin e parë “5G mbarëkombëtar” në fund të vitit 2019, teknologjia filloi të bëhej më e disponueshme. 5G vjen në disa forma të ndryshme, të cilat do t’i shqyrtojmë pak më vonë.

Pse është 5G më i mirë?

Epo, kjo është një pyetje pak e ndërlikuar. Tani për tani, 5G është thjesht më i mirë se ajo çfarë merrni nga një rrjet solid 4G LTE. Megjithatë, me kalimin e kohës, rrjetet më të shpejta 5G ka të ngjarë të fillojnë të bëhen më të disponueshme.

Sapo të ndodhë kjo, lidhjet tuaja të internetit në celular do të fillojnë të bëhen shumë më të shpejta. Do të shihni shpejtësi shkarkimi deri në disa gigabit për sekondë në disa vende, veçanërisht në zona me popullsi të dendur si qytete të mëdha, stadiume etj. Avantazhi tjetër i madh i 5G është se ka shumë më pak vonesë se rrjetet 4G. Vonesa ka të bëjë me sa reagues është një rrjet. Gjërat si transmetimi i lojës kërkojnë sa më pak vonesë që të jetë e mundur. Megjithatë, lojërat janë argëtim – situatat e jetës ose vdekjes si makinat e lidhura do të kërkojnë gjithashtu sa më pak vonesë të jetë e mundur.

Cilat janë llojet e ndryshme të 5G?

5G nuk është një teknologji e vetme – është një koleksion teknologjish. Ekzistojnë disa forma të ndryshme të 5G, dhe secila prej tyre ka të mirat dhe të këqijat e veta.

Këto të mirat dhe të këqijat kanë të bëjnë kryesisht me mënyrën se si funksionojnë frekuencat e radios. Frekuencat më të ulëta mund të udhëtojnë në distanca më të gjata dhe të depërtojnë më mirë pengesat, por nuk janë aq të shpejta sa frekuencat më të larta. Frekuencat më të larta, nga ana tjetër, mund të mbështesin shpejtësi shumë më të shpejta të të dhënave, por nuk mund të udhëtojnë me të vërtetë larg dhe nuk mund të kalojnë gjithashtu pengesat.

Këtu është një përmbledhje e llojeve të ndryshme të 5G.

Brezi i ulët (Nën-6)

Rrjetet me brez të ulët ishin rrjetet e para 5G në SHBA që arritën vërtet klientët. Transportuesit si Verizon dhe AT&T kishin filluar vendosjen e lidhjeve me brez të lartë në qytetet e mëdha, por kur T-Mobile lançoi rrjetin e saj ndërkombëtar me brez të ulët në fund të 2019, kjo nënkuptonte që klientët në mbarë vendin mund të përdornin 5G – edhe nëse nuk ishte vërtet kaq shpejt.

Frekuencat e brezit të ulët konsiderohen të jenë ato më pak se 2 GHz. Këto frekuenca u përdorën për rrjetet celulare të gjeneratës së mëparshme, si dhe rrjetet kabllore. Ata mund të udhëtojnë në distanca të gjata (që do të thotë se ju mund të lidheni me një kullë celulare që ndonjëherë është me kilometra larg), por nuk janë aq të shpejta.

Fillimisht, “5G” u lançua në të njëjtat frekuenca si rrjetet celulare të vjetra, dhe si rezultat, 5G ende nuk është shumë më i shpejtë se sa ishte 4G LTE – megjithëse po përmirësohet.

Brezi i mesëm

Brezi i mesëm mund të jetë mënyra më e mirë për të vendosur 5G, të paktën në një mënyrë që mund të arrijë në fakt një numër të madh klientësh. Frekuencat 5G shtrihen nga rreth 2 GHz deri në 10 GHz dhe janë shumë nga të njëjtat frekuenca të përdorura në rrjetet 4G dhe rrjetet Wi-Fi.

Frekuencat e brezit të mesëm nuk mund të udhëtojnë aq larg sa rrjetet me brez të ulët, por ato mund të mbajnë shumë më tepër të dhëna. Jo vetëm kaq, por ndërsa ata nuk mund të udhëtojnë aq larg, ata ende mund të udhëtojnë deri në rreth gjysmë kilometri. Kjo do të thotë që ndryshe nga rrjetet me brez të lartë, nuk ju nevojitet një qelizë në çdo cep të rrugës.

Rrjetet e brezit të mesëm nuk janë ende shumë të disponueshme, por si Verizon ashtu edhe AT&T janë vendosur të fillojnë të nxjerrin rrjetet e brezit të mesëm në muajin e ardhshëm ose më shumë.

Brezi i lartë (mm Valë)

Frekuencat me brez të lartë, të referuara shpesh si frekuenca mmWave, janë ato që mund të mendoni kur mendoni për 5G. Këto frekuenca janë jashtëzakonisht të shpejta dhe mund të ofrojnë shpejtësi shkarkimi deri në disa gigabit për sekondë. Vetëm një problem – për shkak se ato janë me frekuenca kaq të larta, ata nuk mund të udhëtojnë me të vërtetë, kështu që për të vënë në funksion një rrjet të mirë mmWave, operatorët duhet të vendosin qeliza në të gjithë qytetin. Do të duhet shumë kohë para se të arrijmë në atë pikë, dhe madje edhe kur ta bëjmë këtë, teknologjia mund të jetë e disponueshme vetëm në qytetet më të mëdha.

Transportuesit e ndryshëm kanë emra të ndryshëm për rrjetet e tyre mmWave. AT&T ka 5G+, ndërsa T-Mobile ka rrjetin e tij “Ultra Capacity” dhe Verizon përdor termin “ultra wideband”.

Frekuencat MmWave janë ato mbi 10 GHz.

Çfarë lloj gjërash mund të bëni në 5G?

Të gjitha llojet e gjërave! Idetë fillestare për atë që mund të jemi në gjendje të bëjmë me rrjetet super të shpejta 5G përfshijnë transmetimin e lojërave në lëvizje, krijimin e rrjeteve të makinave të lidhura dhe përdorimin e teknologjisë së realitetit virtual dhe të shtuar në botë. Por këto lloj teknologjish janë ende në fillimet e tyre.

Ndoshta më emocionuese për një rrjet të gjeneratës tjetër është ajo që ne nuk e dimë ende. Kur rrjetet 4G filluan të shfaqen, ai aktivizoi rrjetet e mediave sociale, transmetimin e videove dhe më shumë – raste të përdorimit që mund të mos i kishim menduar as përpara se 4G të ishte në dispozicion. Ka të ngjarë të shohim të gjitha llojet e teknologjive inovative që përfitojnë nga rrjetet më të reja.

Ku është në dispozicion 5G tani?

Të tre operatorët kryesorë amerikanë – AT&T, Verizon dhe T-Mobile – kanë vendosur rrjetet e tyre të ashtuquajtura “5G ndërkombëtare”. Kjo do të thotë që mund ta përdorni edhe në zona relativisht rurale, të paktën kur bëhet fjalë për 5G me brez të ulët.

Me kalimin e kohës, do të shohim më shumë rrjete me brez të mesëm që ofrojnë mbulim më të mirë se mmWave dhe shpejtësi më të larta se rrjetet Sub-6. Ato ka të ngjarë të fillojnë të vendosen në muajin e ardhshëm ose më shumë.

Rrjetet MmWave janë shumë më pak të disponueshme. Tre operatorët e mëdhenj kanë nisur të paktën disa mbulime mmWave në shumicën e qyteteve të SHBA-së, por edhe në ato qytete do t’ju duhet të jeni në zonën e duhur për t’u lidhur.

A funksionon telefoni im me 5G?

Kur filloi të shpërndahej 5G, vetëm telefonat e nivelit më të lartë e mbështetën atë – dhe madje edhe atëherë, ata nuk i mbështetnin domosdoshmërisht të gjitha llojet e 5G. Me kalimin e kohës, modemet 5G kanë filluar të shfaqen në telefonat e nivelit më të ulët, dhe nëse blini një telefon të ri në vitin 2022, shanset janë që ai të mbështesë një lloj 5G. Të gjitha modelet e reja të iPhone-it mbështesin 5G, dhe shumica e telefonave të nivelit të lartë Android e mbështesin gjithashtu.

Çfarë është 5G në shtëpi?

Home 5G ka më shumë të bëjë me mënyrën se si futet interneti në shtëpi në shtëpinë tuaj sesa mënyra aktuale e lidhjes së pajisjeve tuaja. Lidhja juaj aktuale e internetit në shtëpi ka të ngjarë të sillet në shtëpinë tuaj përmes një kablloje. Me 5G në shtëpi, ai kabllo zëvendësohet me një pajisje që akseson rrjetet lokale 5G dhe e konverton atë në një rrjet Wi-Fi për shtëpinë tuaj. Varësisht se sa të mirë janë ofruesit tuaj lokalë të shërbimit të internetit dhe nëse keni apo jo një rrjet të mirë 5G afër, kjo mund të jetë ose më e mirë ose më e keqe se ajo që keni tashmë.

A është 5G i sigurt?

Po. Sa herë që shfaqet një teknologji e re celulare, njerëzit vënë në dyshim sigurinë e saj. Por siç ishte rasti me të gjitha gjeneratat e mëparshme të rrjeteve celulare, 5G është i sigurt.

Ekzistojnë dy lloje të rrezatimit – jonizues dhe jojonizues. Valët jonizuese janë llojet e valëve që gjeni në rrezet X. Nëse do t’i ekspozoheshit rregullisht, ato mund të rezultojnë të pasigurta. Por valët e radios si ato të përdorura në 5G janë brenda kufijve të valëve jojonizuese dhe nuk ka asnjë provë që sugjeron se ato janë fare të pasigurta.

Burimi: BGR