Çfarë është pakti global për të promovuar një “internet të hapur”?

Në vitin 2001, një studiues në Institutin Cato Clyde Wayne Crews shpiku termin “splinternet” për të përshkruar “internetet paralele që do të drejtoheshin si universe të dallueshme, private dhe autonome”. Termi mund të jetë dukur si një koncept i largët atëherë, por realiteti i zymtë sot është se ne – veçanërisht vitet e fundit – kemi jetuar në epokën e rrjetit të ndarë. Dhe ne mund të kemi arritur tashmë pikën e tij kulmore, veçanërisht duke marrë parasysh faktin se 61 vende kanë krijuar një pakt për të nxitur për një internet më “të hapur, të lirë, global, të ndërveprueshëm, të besueshëm dhe të sigurt”.

“Splinterneti”, ku hapësira online është e fragmentuar, e kontrolluar dhe e rregulluar nga vende të ndryshme, nuk është më thjesht një koncept. Prandaj, qeveritë dhe përkrahësit në mbështetje të një interneti të lirë dhe të hapur kanë punuar për të frenuar valën e regjimeve autoritare që izolojnë internetin për të kontrolluar informacionin dhe popullsinë e tyre.

Të enjten e kaluar, Bashkimi Evropian (BE), Shtetet e Bashkuara (SHBA) dhe një koleksion partnerësh ndërkombëtarë propozuan një Deklaratë për të Ardhmen e Internetit, duke përcaktuar vizionin dhe parimet e një Interneti të besuar. Në thelb, vendet që morën pjesë në deklaratë mbështesin një të ardhme për internetin që është e hapur, e lirë, globale, e ndërveprueshme, e besueshme dhe e sigurt, ndërkohë që pohojnë angazhimin e tyre për mbrojtjen dhe respektimin e të drejtave të njeriut në internet dhe në mbarë botën digjitale.

Sipas Shtëpisë së Bardhë dhe BE-së, deri më tani, 60 partnerë kanë miratuar Deklaratën, duke përfshirë të gjitha Shtetet Anëtare të BE-së, dhe më shumë vende pritet të ndjekin shembullin në javët e ardhshme. Vendet që ishin dukshëm jashtë listës përfshijnë Indinë, Kinën dhe Rusinë – një fakt aspak befasuese duke pasur parasysh se Ukraina është nënshkruese.

Në total, 61 vende kanë nënshkruar “Deklaratën për të Ardhmen e Internetit” për të promovuar një internet “të hapur, të lirë, global, të ndërveprueshëm, të besueshëm dhe të sigurt”. Burimi: Komisioni Evropian

Në një postim në blog, Komisioni Evropian tha se Deklarata për të Ardhmen e Internetit është në përputhje me të drejtat dhe parimet e ankoruara fuqishëm në BE dhe bazohet në Deklaratën mbi të Drejtat Digjitale dhe Parimet që Komisioni ka propozuar të bashkë-nënshkruhen së bashku me Parlamentin Evropian dhe Këshillin e BE-së.

Presidentja e KE-së, Ursula von der Leyen, tha: “Për herë të parë, vendet me të njëjtin mendim nga e gjithë bota po parashtrojnë një vizion të përbashkët për të ardhmen e internetit, për t’u siguruar që vlerat që ne mbajmë të vërteta jashtë linje mbrohen gjithashtu në internet, për ta bërë internetin një vend të sigurt dhe një hapësirë ​​të besueshme për të gjithë dhe për të siguruar që Interneti t’i shërbejë lirisë sonë individuale. Sepse e ardhmja e internetit është gjithashtu e ardhmja e demokracisë, e njerëzimit.

Përveç një ‘interneti të hapur’, çfarë tjetër promovon deklarata?

Deklarata në thelb riafirmon dhe riangazhon partnerët e saj për një internet të vetëm global – një internet që është vërtet i hapur dhe nxit konkurrencën, privatësinë dhe respektimin e të drejtave të njeriut. Parimet e deklaratës përfshijnë angazhimet për: mbrojtjen e të drejtave të njeriut dhe lirive themelore të të gjithë njerëzve; promovojnë një internet global që avancon rrjedhën e lirë të informacionit.

Ai gjithashtu promovon avancimin e lidhjes gjithëpërfshirëse dhe të përballueshme në mënyrë që të gjithë njerëzit të mund të përfitojnë nga ekonomia digjitale; promovojnë besimin në ekosistemin digjital global, duke përfshirë mbrojtjen e privatësisë; dhe mbrojnë dhe forcojnë qasjen me shumë palë të interesuara për qeverisjen që e mban internetin të funksionojë për të mirën e të gjithëve.

Ai gjithashtu bën thirrje që të përmbahen nga “mbylljet e internetit të imponuara nga qeveria ose degradimi i aksesit të brendshëm në internet” dhe “bllokimi ose degradimi i aksesit në përmbajtje, shërbime dhe aplikacione të ligjshme në internet”. Dokumenti dënon gjithashtu përdorimin e mjeteve të mbikëqyrjes për të zhvilluar “kartat e rezultateve sociale ose mekanizma të tjerë të kontrollit social të brendshëm ose ndalimit dhe arrestimit para krimit“, një goditje e qartë në sistemin e vlerësimit social të Kinës.

Si përfundim, ai gjithashtu bën thirrje për veprim kundër krimit kibernetik dhe përpjekjeve në internet për të kompromentuar infrastrukturën e votimit dhe për të ndikuar në zgjedhje me propagandë, të gjitha gjërat që Rusia është kapur vazhdimisht duke bërë. Deri më tani, në përgjigje të deklaratës, Google njoftoi mbështetjen e saj, duke thënë se ajo përshkruan një rrugë të qartë për të adresuar disa nga kërcënimet më urgjente të internetit.

Ne po shohim një numër qeverish që ndërmarrin veprime për të goditur rrjedhën e lirë të informacionit dhe ideve, për të rritur mbikëqyrjen e qeverisë dhe për të kufizuar aksesin në shërbimet ndërkufitare të internetit nën flamurin e “sovranitetit kibernetik“, tha gjigandi i teknologjisë në një deklaratë. Edhe Microsoft-i ndau mbështetjen e tij, duke vënë në dukje se deklarata “rimerr premtimin e internetit përballë mundësive dhe sfidave globale të paraqitura nga shekulli i 21-të”.

Burimi: TechHQ