Cilët janë nënvariantet e Covid për të cilat duhet të shqetësohemi vërtet?

Nëse jeni lodhur duke mbajtur mend variantet më të fundit të koronavirusit që qarkullojnë nëpër botë, nuk jeni vetëm.

Dy vjet që nga fillimi i pandemisë COVID-19, ne kemi dëgjuar për variantet Alpha, Beta, Gamma, Delta dhe Omicron, por një i ri me emrin e një germe greke nuk është shfaqur deri më tani këtë vit.

Në vend të kësaj, u shfaq një varg “nënlinjash” – ose nënvariantesh – të Omicron. Ato në thelb shfaqin mutacione të ndryshme në proteinën spike që lejon virusin të infektojë qelizat.

Fatkeqësisht për trurin tonë të lodhur, ata që i emërtojnë këto nënvariante të reja duket se e kanë humbur frymëzimin dhe tani përballemi me një supë alfabeti me shkronja dhe numra: BA.1, BA.2, BA.3, BA.4 dhe BA.5.

Ka edhe forma rekombinante që përziejnë disa nënvariante të Omicron, si XE që është një përzierje e BA.1 dhe BA.2.

Pra, çfarë duhet të dini vërtet për këto nënvariante? Ne i kemi deshifruar shkronjat dhe numrat për t’i shpjeguar ato për ju.

Variantet vazhdojnë të vijnë – dhe ato po bëhen më ngjitëse

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) thotë se po monitoron nga afër të gjitha variacionet e SARS-CoV-2 – virusi origjinal që shkakton COVID-19 – dhe pret që më shumë të shfaqen në të ardhmen.

Kjo për shkak se virusi “po qarkullon në një nivel kaq intensiv”, u tha gazetarëve më 10 maj Maria Van Kerkhove, epidemiologia e sëmundjes infektive që shërben si drejtuese teknike për përgjigjen e OBSH-së ndaj COVID-19.

“Ajo që mund të themi është që ndërsa ky virus evoluon, variantet e fundit që kemi, variantet e Omicron dhe të gjitha nënlinjat janë më të transmetueshme se varianti i fundit që qarkullon, dhe ne e dimë se kjo do të vazhdojë,” tha ajo.

Në mbarë botën, nënvarianti mbizotërues i Omicron tani është BA.2. Dhe ai nënvariant po përhapet më shpejt se BA.1.

BA.4 dhe BA.5: ‘Variantet e shqetësimit’

Edhe më të transmetueshme se BA.1, BA.2 ose BA.3 më pak i përfolur, janë nënvariantet BA.4 dhe BA.5.

Vetëm kini parasysh se deri tani në këtë seri, sa më i lartë numri, aq më ngjitës është nënvarianti.

BA.4 dhe BA.5 u zbuluan për herë të parë në Afrikën e Jugut përkatësisht në janar dhe shkurt 2022, dhe që atëherë ato janë bërë variantet dominuese atje.

Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC) tani i ka klasifikuar BA.4 dhe BA.5 si “variante shqetësuese” për shkak të përhapjes së tyre të shpejtë, veçanërisht në Portugali.

Që nga 8 maji, Instituti Kombëtar Portugez i Shëndetësisë vlerësoi se BA.5 përbënte rreth 37 për qind të rasteve pozitive të COVID-19 dhe se norma e saj e rritjes ditore prej 13 për qind do ta bënte atë variantin dominues në vend brenda vetëm dy javësh, deri më 22 maj.

Një nënvariant Omicron nuk ju mbron nga tjetri

Ju mund të keni krahasuar tashmë me miqtë tuaj se cilin lloj dhe nënvariant COVID-19 keni kapur deri më tani. Bëhuni gati për më shumë nga kjo, pasi vërtet nuk kemi mbaruar me COVID-19.

ECDC thotë se BA.4 dhe BA.5 “mund të shkaktojnë një rritje të përgjithshme të konsiderueshme të rasteve të COVID-19 në BE/EEA në javët dhe muajt e ardhshëm” dhe së shpejti do të bëhen variantet dominuese në rajon.

Përparësia e rritjes së vëzhguar aktualisht për BA.4 dhe BA.5 ka të ngjarë për shkak të aftësisë së tyre për të shmangur mbrojtjen imunitare të shkaktuar nga infeksioni dhe/ose vaksinimi i mëparshëm, veçanërisht nëse kjo është zbehur me kalimin e kohës,” tha agjencia në një deklaratë në 12 maj.

Ai tha se të dhënat e kufizuara nga studimet in vitro që shikonin gjakun e individëve të pavaksinuar të infektuar më parë me BA.1 sugjerojnë që të dy BA.4 dhe BA.5 janë në gjendje t’i shpëtojnë mbrojtjes imune të shkaktuar nga infeksioni i mëparshëm BA.1.

Vaksinat kundër COVID bëjnë një ndryshim kundër varianteve

Serumi i njerëzve të vaksinuar performoi më mirë në pjatën Petri kur sulmohej nga BA.4 ose BA.5, por “mbrojtja që rrjedh nga vaksinat e disponueshme aktualisht zbehet me kalimin e kohës kundër variantit Omicron,” tha ECDC.

Nga ajo që dimë deri më tani, vaksinat mbeten shumë efektive kundër rezultateve më të këqija, thekson OBSH.

Vaksinat po qëndrojnë shumë mirë kundër sëmundjeve të rënda dhe vdekjes, kështu që është absolutisht kritike që njerëzit të vaksinohen,” tha Van Kerkhove.

OBSH ka vendosur një objektiv që vaksinat të arrijnë 70 për qind të të gjithë njerëzve në të gjitha vendet deri në qershor, dhe është veçanërisht e shqetësuar për vaksinimin e të gjithë punonjësve shëndetësorë dhe punonjësve të vijës së parë, si dhe njerëzve mbi 60 vjeç ose me kushte themelore, pasi ata janë më të prekshëm ndaj raste të rënda të COVID-19.

A janë BA.4 dhe BA.5 më të rrezikshme?

Ndërsa të dy nënvariantet e Omicron janë më ngjitëse se ato të mëparshmet, aktualisht nuk ka asnjë indikacion se ato janë më të rënda dhe OBSH thotë se studimet mbi këtë temë janë duke u zhvilluar.

Ai thotë se është duke parë një rritje të shtrimeve në spital për COVID-19 në Afrikën e Jugut, “por kjo mund të pritet kur ka një rritje të rasteve,” sipas një zëdhënësi.

ECDC ka një vlerësim të ngjashëm.

“Bazuar në të dhënat e kufizuara aktualisht të disponueshme, nuk pritet asnjë rritje e konsiderueshme në ashpërsinë e infeksionit në krahasim me linjat qarkulluese BA.1 dhe BA.2,” tha ai.

“Sidoqoftë, si në valët e mëparshme, nëse numri i rasteve të COVID-19 rritet ndjeshëm, ka të ngjarë të pasojë një nivel i rritjes së pranimeve në spitale dhe në ICU”.

Mbajtja e ‘syve dhe veshëve’ ndaj virusit

Të dyja agjencitë po u bëjnë thirrje autoriteteve kombëtare shëndetësore të qëndrojnë vigjilente dhe të vazhdojnë testimin e popullatave dhe kryerjen e sekuencës së gjenomit të mostrave, për të vazhduar gjurmimin e përhapjes së varianteve dhe se si ato mund të ndikojnë në pranimet në spital.

BA.4 dhe BA.5 janë raportuar në rreth 15 vende deri më tani, por vetëm disa qindra sekuenca të secilit janë të disponueshme globalisht, tha OBSH.

Aftësia jonë për ta zbuluar këtë po pengohet ndjeshëm sepse normat e testimit kanë rënë dhe, duke e bërë këtë, normat tona të renditjes kanë rënë gjithashtu,” tha Van Kerkhove.

“Është vërtet e rëndësishme që mbikëqyrja për këtë virus të vazhdojë, që testimi të mbetet i fortë, sekuenca të jetë inteligjente dhe që ne të kemi përfaqësim të mirë gjeografik në mënyrë që të kemi sy dhe veshë të mirë ndaj virusit”.

Burimi: Euronews