Çipi i trurit më i hollë se një fije floku do t’ju lejojë të përdorni mediat sociale me mendjen tuaj

Shkencëtarët kanë zhvilluar një implant truri që është më i hollë se flokët e njeriut dhe do t’ju lejojë të përdorni mediat sociale me mendjen tuaj.

Çipi shumë eksperimental është projektuar për pacientët e paralizuar ose memec, njerëz me paralizë, të cilët nuk mund të përdorin gjymtyrët e tyre për të komunikuar përmes një kompjuteri.

Por gjithashtu mund të lejojë njerëzit e shëndetshëm të përdorin mediat sociale vetëm me fuqinë e mendjes së tyre.

Ai ndryshon nga implanti i trurit i krijuar nga kompania e Elon Musk sepse procedura është më pak invazive dhe çipi qëndron në sipërfaqen e trurit dhe jo në inde.

The implantation of the device into the skull is the reversible if patients change their mind or want to get a newer version in the future

Implanti, i quajtur Ndërfaqja Kortikale e Shtresës 7, është një rrip materiali fleksibël, filmi i hollë si një copë shirit skocez.

Shiriti ka elektroda dhe ka një trashësi sa një e pesta e qimeve të njeriut, gjë që e ndihmon atë të përshtatet me sipërfaqen e trurit pa dëmtuar asnjë ind.

Për të implantuar pajisjen, kirurgët bëjnë një të çarë shumë të hollë në kafkë dhe e rrëshqasin brenda sikur të kishin vendosur një shkronjë në një kuti.

The chip transmits this data wirelessly to computers or smartphones and translates it to real-time clicks and keyboard strokes on a phone or computer

Shefi ekzekutiv i Precision, Michael Mager tha për CNBC se çarja është më pak se një milimetër e trashë, që do të thotë se pacientët nuk kanë nevojë as të rruajnë kokën për ta vendosur atë.

Ai tha: “Unë mendoj se ky është një avantazh i madh në krahasim me teknologjitë që kërkojnë, për shembull, një kraniotomi, duke hequr një pjesë të konsiderueshme të kafkës, e cila kërkon shumë kohë dhe ka shumë rrezik infeksioni. Unë kurrë nuk kam takuar dikë që donte t’i hapej një vrimë në kafkën e tyre.

Pajisja funksionon duke mbledhur sinjalet e trurit, duke i interpretuar ato dhe duke nxjerrë komanda në një makinë të lidhur në varësi të sinjalit të trurit të marrë.

Për shkak se shkencëtarët mund të rrisin lehtësisht numrin e elektrodave në shirit, ai mund të përdoret për të trajtuar kushte të tjera neurologjike.

Implantimi është gjithashtu i kthyeshëm nëse pacientët ndryshojnë mendje.

Pajisja ka deshifruar me sukses sinjalet e trurit te kafshët dhe Precision shpreson të marrë miratimin e FDA për të testuar implantin te njerëzit në muajt e ardhshëm.

Burimi: Daily Mail