Çmimet e gazit në Evropë arrijnë nivelin më të ulët të tre muajve ndërsa kërkesa bie

Çmimet e gazit në Evropë kanë arritur nivelin më të ulët në tre muaj, pasi kërkesa nga industria dhe familjet bien.

Çmimet në Title Transfer Facility (TTF), qendra kryesore tregtare e Evropës, ishin të hënën në mëngjes duke lëvizur rreth 150 € për megavat-orë, duke rënë herë pas here nën këtë pikë, pasi u vendosën në 156 € të premten.

Hera e fundit që çmimet ranë nën pragun prej 150 € ishte në fillim të korrikut.

Kjo vjen pasi Komisioni Evropian njoftoi se objektet e depozitimit të gazit të BE-së, të cilat janë thelbësore për kërkesë shtesë gjatë dimrit, ishin në më shumë se 90% kapacitet.

Lajmi relativisht i mirë i ofron bllokut një pushim shumë të nevojshëm në luftën e tij për të frenuar krizën energjetike.

Çmimet e fundit janë shumë larg nga rekordi prej 349 eurosh i shënuar në fund të gushtit, një muaj që ngriti alarmin në të gjithë kryeqytetet dhe nxiti thirrjet për një kufi në të gjithë BE-në për çmimet e gazit me shumicë.

Çmimet, megjithatë, mbeten jashtëzakonisht të larta: një vit më parë, TTF tregoi gaz në 38 € për megavat-orë.

Çmimet e shtrenjta të gazit kanë një efekt të përhapur në të gjithë sektorin energjetik të Evropës.

Si karburanti më i shtrenjtë i nevojshëm për të plotësuar të gjitha kërkesat për energji, gazi përcakton çmimin përfundimtar të energjisë elektrike. Ndërsa çmimet e gazit rriten, rriten edhe faturat e energjisë elektrike për familjet dhe kompanitë.

BE-ja po eksploron rrugë të ndryshme, duke përfshirë kufijtë e synuar të çmimeve dhe një standard alternativ për TTF, në mënyrë që të zvogëlojë ndikimin e çmimeve të gazit në energjinë elektrike, por shtetet anëtare janë ende të ndara se cila është rruga më e përshtatshme – dhe më pak e rrezikshme – për t’u ndjekur.

Tendenca rënëse e çmimeve të gazit është vendosur të drejtojë debatin e vazhdueshëm dhe mund të shërbejë si një argument për vendet anëtare, si Gjermania dhe Holanda, të cilat kanë mbrojtur metoda më të kujdesshme dhe jo ndërhyrje të fuqishme në treg.

Rënia e çmimeve të gazit është për shkak të faktit se depozitat janë pothuajse të plota dhe nga temperaturat e buta deri më tani,” tha për Euronews Simone Tagliapietra, një bashkëpunëtore e lartë në institutin e mendimit Bruegel.

“E rëndësishmja, tregjet po shohin rënie të kërkesës, përkatësisht në sektorin industrial”.

Çmimet e gazit në TTF holandeze
Kontratat e së ardhmes, tetor 2022

Kursimet e energjisë janë bërë pjesa kryesore e përgjigjes së BE-së ndaj krizës energjetike. Kursimet konsiderohen si çelësi për ribalancimin e mospërputhjes ofertë-kërkesë të tregut.

Në korrik, shtetet anëtare ranë dakord për një plan të parë të koordinuar për të reduktuar konsumin e gazit me 15% nga gushti deri në mars.

Plani u hartua si një mburojë parandaluese kundër manipulimit të Rusisë me furnizimet me gaz, gjë që nxiti spekulimet e tregut dhe çoi çmimet në nivele rekord.

Dyshimet e BE-së u vërtetuan të sakta kur Kremlini mbylli gazsjellësin Nord Stream 1 si hakmarrje për sanksionet perëndimore.

Një plan i veçantë i fokusuar në kursimet e detyrueshme të energjisë gjatë kohës së pikut u miratua në fund të shtatorit.

Sektori industrial tashmë është detyruar të shkurtojë orët e prodhimit dhe të kursejë kostot për shkak të krizës energjetike.

Prodhimi industrial në eurozonë ra me 2.3% në korrik krahasuar me muajin e kaluar, sipas Eurostat. Besimi i konsumatorëve është në nivelin e tij më të ulët në rekord (-28.8% në eurozonë), duke rënë më fort se gjatë pikut të pandemisë COVID-19.

Një non-paper i hartuar nga Komisioni Evropian tregoi kursime të mëdha të gazit në shumicën e vendeve të BE-së, megjithëse disa, si Irlanda, Greqia, Suedia dhe Spanja, në fakt e rritën konsumin e tyre.

Banka Qendrore Evropiane Christine Lagarde tha muajin e kaluar se perspektiva ekonomike po “errësohej” dhe aktiviteti i biznesit do të “ngadalësohej ndjeshëm”. Lagarde parashikoi gjithashtu dy tremujorë radhazi tkurrje ekonomike në dimër, që do të përbënte një recesion teknik.

Analistët kanë thënë se, ndërsa një recesion do të ishte i dhimbshëm për evropianët, ai do të pakësonte kërkesën dhe do të ulte çmimet e gazit më tej.

Burimi: Euronews