Drejtuesit e Google dhe Apple në seancë dëgjimore për app store-t

Drejtuesit e lartë të Alphabet’s Google dhe Apple do të dëshmojnë të mërkurën në lidhje me shqetësimet e mosbesimeve në lidhje me app store-t e tyre së bashku me drejtuesit e tre kompanive që mbështeten në këto dyqane online, thanë të hënën udhëheqësit e panelit të mosbesimit të Komitetit të Drejtësisë të Senatit.

Seanca dëgjimore do të përfshijë Drejtorin e lartë të çështjeve të qeverisë së Google, Wilson White dhe zyrtarin kryesor të pajtueshmërisë së Apple, Kyle Andeer, si dhe zyrtarin kryesor ligjor të Spotify Horacio Gutierrez, zyrtarin kryesor ligjor të Match Group Jared Sine dhe Kirsten Daru, këshilltar i përgjithshëm për Tile.

Lista e dëshmitarëve u njoftua nga senatorët Amy Klobuchar, kryetare e panelit antitrust dhe Mike Lee, republikan i tij i lartë.

Shërbimi i transmetimit të muzikës Spotify dhe aplikacioni për takime Match kanë qenë kritikë ndaj app store-ve të gjigantëve të teknologjisë, ndërsa Tile, aplikacioni i së cilës ndihmon njerëzit të gjejnë objekte, është përqendruar te Apple.

Krijuesit e aplikacioneve janë ankuar prej kohësh që pagesa të detyrueshme për ndarjen e të ardhurave dhe rregullat e rrepta të përfshirjes të vendosura nga App Store i Apple për iPhone dhe iPad, së bashku me dyqanin Play të Google për pajisjet Android, përbëjnë sjellje antikonkurruese.

Katër gjigandët e teknologjisë – Apple, Amazon, Facebook dhe Google – janë vënë nën vëzhgim të ashpër për më shumë se një vit për shkak të shqetësimeve të ndryshme si shkelje të privatësisë, akuza për gjuhë urrejtjeje dhe mbytje të zërave konservatorë dhe shkelje të ligjit mosbesimit.

Burimi: Reuters