Dushe të ftohta dhe më shumë: qyteti gjerman mbyll ujin e nxehtë për t’i mbijetuar ndërprerjeve të gazit të Putin

Qyteti gjerman i Hanoverit ka ndërprerë ujin e nxehtë në ndërtesat publike, pishinat, sallat sportive dhe palestrat, pasi reduktimet ruse në furnizimin me gaz nxit frikën e një krize energjetike dimërore.

Qyteti gjithashtu do të mbyllë shatërvanët publike dhe do të ndalojë ndriçimin e ndërtesave të mëdha gjatë natës, pasi qyteti synon të reduktojë konsumin e energjisë me 15%, sipas një postimi në Twitter nga kryebashkiaku i Hanoverit, Belit Onay.

Ky është një reagim ndaj mungesës së afërt të gazit, e cila përbën një sfidë të madhe për bashkitë – veçanërisht për një qytet të madh si Hanoveri,” tha Onay.

Qyteti gjithashtu do të zvogëlojë kohën kur ngrohja është ndezur në ndërtesat komunale midis tetorit dhe marsit – duke përjashtuar qendrat e kujdesit ditor – do t’i konvertojë të gjitha llambat në LED, do të ndalojë kondicionerët celularë, ngrohësit me ventilator ose radiatorë dhe do të instalojë detektorë lëvizjeje në vend të ndriçimit të përhershëm në tualete publike, kasolle për biçikleta, korridore dhe parkingje.

Gjigandi rus i gazit Gazprom njoftoi të hënën se po ndalonte një tjetër turbinë në tubacionin Nord Stream 1 në Gjermani për qëllime mirëmbajtjeje. Ulja e mëtejshme nënkuptonte se flukset e gazit, të cilat tashmë funksiononin me vetëm 40% të kapacitetit, ranë në vetëm 20%, duke shkaktuar mosbesimin në Evropë.

Ministri gjerman i Ekonomisë Robert Habeck e quajti justifikimin e mirëmbajtjes një “farsë” dhe liderët e BE-së kanë akuzuar Kremlinin për përdorimin e Gazpromit shtetëror si një armë në hakmarrje ndaj sanksioneve perëndimore për luftën e Rusisë në Ukrainë.

Qytetet rreth Gjermanisë, e cila është shumë e varur nga gazi rus, kanë futur masa të ngjashme, duke përfshirë Mynihun, Lajpcigun, Këlnin dhe Nurembergun.

Nuremberg ka mbyllur tre nga katër pishinat e saj publike të brendshme, ndërsa lidot e jashtme do të qëndrojnë të hapura deri më 25 shtator.

Burimi: CNBC