Elon Musk shet 5 miliardë dollarë aksione të Tesla-s

Elon Musk, shefi ekzekutiv i Tesla-s, zbuloi të mërkurën se ai kishte shitur rreth 5 miliardë dollarë aksione të Tesla-s, pjesërisht për të mbuluar detyrimet e tij tatimore.

Zoti Musk shiti rreth 4.5 milionë aksione midis të hënës dhe të mërkurës, sipas dosjeve në Komisionin Amerikan të Letrave me Vlerë dhe Shkëmbim. Aksionet e Tesla mbyllën tregtinë të mërkurën me 1,067.95 dollarë, që do t’i vlerësonte aksionet në rreth 4.8 miliardë dollarë, por disa u shitën për çmime pak më të larta.

Në dosjet, zoti Musk tha se kishte shitur rreth një milion aksione “vetëm” për të mbuluar taksat mbi 2,154,572 aksione që ai mori me 6,24 dollarë secila. Ato aksione që ai bleu, për një total prej 13.4 milionë dollarësh, arritën në çast rreth 2.3 miliardë dollarë. Më vonë të mërkurën, ai zbuloi shitjen e 3.6 milionë aksioneve shtesë, megjithëse ai nuk dha një arsye për ato shitje.

Zoti Musk ende zotëron gati 17 për qind të aksioneve të Tesla-s, aksione me vlerë rreth 180 miliardë dollarë. Tesla kohët e fundit kaloi 1 trilion dollarë në vlerësimin e tregut.

Gjatë fundjavës, Musk postoi një sondazh në Twitter duke pyetur ndjekësit e tij nëse ai duhet të shesë 10 për qind të aksioneve të tij, duke iu referuar një debati politik nëse amerikanët më të pasur duhet të tatohen sipas pasurisë së tyre dhe jo të ardhurave të tyre. Ai tha se do të respektonte çfarëdo që të anketuarit të zgjidhnin, dhe rreth 58 për qind votuan që ai t’i shesë ato.

Pavarësisht nga sondazhi, zbulimet treguan se Musk kishte vendosur një plan në shtator për të shitur aksione. Musk ka më shumë se 20 milionë opsione aksionesh, me vlerë rreth 30 miliardë dollarë, të cilat skadojnë në gusht. Shumë nga këto opsione nuk kanë gjasa të kualifikohen për trajtim tatimor preferencial, që do të thotë se ai mund të detyrohet miliarda dollarë në taksa nëse i ushtron të gjitha ato.

Aksionet e Tesla-s ranë 16 për qind në dy ditët e tregtimit pas postimit të tij në Twitter, megjithëse fituan 4.3 për qind të mërkurën përpara se Musk të zbulonte tregtinë e tij.

Burimi: The New York Times