Është koha për të filluar reflektimin e dritës së diellit përsëri në hapësirë, thotë OKB

Një letër e hapur është nënshkruar nga më shumë se 60 shkencëtarë amerikanë, duke bërë thirrje për kërkime të financuara për ‘inxhinierinë diellore’ si një parandalues i ngrohjes globale. Në terma laikë, ata duan të eksplorojnë metoda të reflektimit të dritës së diellit të lidhur me Tokën përsëri në hapësirë.

Ndërsa shumica e OJQ-ve dhe aktivistëve ekologjikë vazhdojnë të fiksohen për uljen e niveleve të emetimeve, një grup shkencëtarësh po eksplorojnë një kod potencial mashtrimi për ftohjen e Tokës.

Kur flasim për zbutjen, nuk është sekret se ka vend për përmirësim. Përpjekjet tona për të frenuar ngrohjen globale “nuk janë në rrugën e duhur për të përmbushur objektivin e Marrëveshjes së Parisit 1.5C“, sipas UNEP. Me disa ndikime të fenomenit që tashmë konsiderohen “të pakthyeshme”, kuptohet, shumë nuk po shqyrtojnë mjetet e de-përshkallëzimit përtej vitit 2050.

Megjithatë, këtë javë, një grup shkencëtarësh që mendojnë përpara kanë dalë me një propozim mjaft të çuditshëm për të ulur temperaturat globale për shekujt e ardhshëm.

Një letër e hapur me 60 nënshkrues që vijnë nga SHBA, Kanadaja dhe Evropa ka kërkuar financim dhe fuqi punëtore për të vlerësuar fizibilitetin e ‘gjeoinxhinierisë diellore’ si një zgjidhje e mundshme.

I njohur ndryshe si “menaxhimi i rrezatimit diellor”, ky koncept aktualisht i dyshimtë përfshin fshirjen ose reflektimin aktiv të dritës së diellit të lidhur me Tokën përsëri në hapësirë dhe ftohjen e shpejtë të planetit. Në thelb, duke thirrur termostatin natyror të globit.

Përpara se ta hidhni poshtë idenë si sensacionale ose hokum të pastër, ia vlen të përmendet se mendjet e shkëlqyera po shqyrtojnë mundësinë – ose, së paku, duan një vlerësim të mëtejshëm në shkencë. Letra udhëhiqet nga një farë James Hansen, ish-kërkuesi i njohur i NASA-s, i njohur për ndërgjegjësimin e hershëm për ndryshimet klimatike në vitet 1980.

Një raport i veçantë i botuar të hënën, i autorizuar nga Govindasamy Bala i UNEP-it dhe tetë ekspertë të pavarur, pohoi se menaxhimi i rrezatimit diellor është ‘opsioni i vetëm që mund të ftohë planetin brenda viteve’, ndërsa pranoi se mirëmbajtja e pacaktuar do të kushtonte dhjetëra miliarda në vit për ftohje 1C.

“Ndryshimet klimatike po e çojnë botën në toka të paeksploruara dhe kërkimi është në vazhdim për të gjitha zgjidhjet e mundshme”, tha Andrea Hinwood, krye shkencëtar i UNEP. “Megjithatë, të gjitha teknologjitë e reja duhet të kuptohen qartë dhe të identifikohen rreziqet ose ndikimet e mundshme përpara se të vihen në përdorim”.

Burimi: Thred.