Europa pati tetorin më të ngrohtë në histori

Europa pati “tetorin më të ngrohtë të regjistruar” këtë vit, tha programi i vëzhgimit të tokës të Bashkimit Evropian.

Temperaturat ishin gati 2°C mbi mesataren e vërejtur gjatë periudhës 1991-2020 me Austrinë, Zvicrën dhe Francën që përjetuan një tetor rekord të ngrohtë, shtoi Copernicus.

Në Francë dhe Spanjë, temperaturat arritën mbi 30°C dhe disa vende raportuan netë me temperatura mbi 20°C.

Disa rajone të tjera globale raportuan temperatura anormalisht të larta duke përfshirë në pjesë të Kanadasë dhe në Shtetet e Bashkuara perëndimore, tha Copernicus.

Australia dhe SHBA-ja juglindore, si dhe pjesë të Meksikës, Amerikës së Jugut, Afrikës veriore, xhepat në të gjithë Azinë dhe Rusinë e largët lindore kishin temperatura më të ftohta se mesatarja, shtoi Copernicus.

Koperniku tha më parë se vera e vitit 2022 ishte më e ngrohta e regjistruar në Evropë.

Pasojat e rënda të ndryshimit të klimës janë shumë të dukshme sot dhe ne kemi nevojë për veprime ambicioze klimatike në COP27 për të siguruar reduktimin e emetimeve për të stabilizuar temperaturat afër objektivit të Marrëveshjes së Parisit prej 1.5 gradë,” tha Samantha Burgess, Zëvendës Drejtore e Shërbimit të Ndryshimeve Klimatike Copernicus.

Evolucioni i valëve të të nxehtit dhe thatësirës

Temperatura mesatare në Francë ishte 17.2°C, me tetorin e mëparshëm më të ngrohtë të raportuar në vitin 2001, sipas shërbimit meteorologjik francez.

Kushtet e thatësirës në Francë mbetën serioze në rajonet jugore, me rajonet veriore duke u kthyer në normalitet, tha Meteo France.

Tetori 2022 është pjesë e evolucionit të pritshëm (dhe tashmë të dukshëm) të valëve të të nxehtit që vijnë me ndryshimin e klimës”, shtoi agjencia kombëtare meteorologjike.

Episodet më intensive, më të shpeshta” ka të ngjarë të ndodhin si më herët ashtu edhe më vonë gjatë vitit, njoftoi Meteo France.

Në Austri, reshjet ishin 33 për qind nën mesataren afatgjatë, tha shërbimi i motit të vendit.

Një studim i fundit nga shkencëtarët në iniciativën World Weather Attribution (WWA) zbuloi se thatësirat e përjetuara në hemisferën veriore ishin të paktën 20 herë më të mundshme për shkak të ndryshimeve klimatike.

Ndryshimet klimatike kanë çuar gjithashtu në një rritje të ekstremeve të motit – duke përfshirë ekstremet e temperaturës, përmbytjet, thatësirat dhe stuhitë, sipas Panelit Ndërqeveritar të OKB-së për Ndryshimet Klimatike (IPCC).

Frekuenca dhe intensiteti i ekstremeve të nxehta do të vazhdojë të rritet dhe ato të ekstremeve të ftohta do të vazhdojnë të ulen, në shkallë globale dhe kontinentale dhe pothuajse në të gjitha rajonet e banuara me nivele në rritje të ngrohjes globale,” tha IPCC në raportin e tyre të gjashtë të vlerësimit.

Shtatori i vitit 2022 ishte ndërkohë 0,41°C më i ngrohtë globalisht se mesatarja midis 1991 dhe 2020, tha Copernicus.

Emetimet e gazit serrë vazhdojnë të rriten, temperaturat globale vazhdojnë të rriten dhe planeti ynë po i afrohet me shpejtësi pikat e kthesës që do ta bëjnë kaosin klimatik të pakthyeshëm”, tha Antonio Guterres, sekretari i përgjithshëm i OKB-së në konferencën e OKB-së për ndryshimet klimatike në Egjipt këtë javë.

“Ne jemi në një autostradë për në ferr klimatik me këmbën tonë ende në përshpejtues.”

Burimi: Euronews