Evropa do të përdorë satelitë për të grumbulluar energji diellore dhe për ta transportuar atë në Tokë

Agjencia Evropiane e Hapësirës do t’u kërkojë vendeve anëtare të financojnë një program përgatitor të energjisë diellore të bazuar në hapësirë ​​në një takim të madh më vonë këtë vit.

Programi Solaris do të eksplorojë potencialin e gjenerimit të energjisë diellore të bazuar në hapësirë ​​(SBSP) për të ofruar energji të pastër dhe për të kontribuar në dekarbonizimin duke punuar me industrinë evropiane për të vlerësuar fizibilitetin teknik, përfitimet, opsionet e zbatimit, mundësitë tregtare dhe rreziqet e teknologjisë në zhvillim.

SBSP përfshin mbledhjen e energjisë diellore me grupe të mëdha diellore në orbitë gjeostacionare, një orbitë në lartësinë 22,000 milje (36,000 kilometra) ku satelitët duken të pezulluar mbi një pikë fikse në Tokë. Pa pengimin nga atmosfera e Tokës, termocentralet diellore me bazë hapësinore do të gjeneronin energji në mënyrë më efikase se termocentralet me bazë në Tokë dhe do ta dërgonin atë në tokë për t’u shndërruar në energji elektrike.

ESA e përshkruan programin Solaris si një përgjigje ndaj krizës aktuale të ndryshimeve klimatike në Tokë dhe një burim potencial i energjisë së pastër, të përballueshme, të vazhdueshme, të bollshme dhe të sigurt. Një vendim për të ecur përpara me një program zhvillimi evropian SBSP do të merret deri në vitin 2025, tha agjencia në një deklaratë.

Energjia diellore e bazuar në hapësirë ​​do të ishte një hap i rëndësishëm drejt neutralitetit të karbonit dhe pavarësisë energjetike për Evropën,” shkroi në Twitter drejtori i përgjithshëm i ESA Josef Aschbacher më 16 gusht. “Dy studime të pavarura të fundit rekomandojnë fuqimisht investime për të avancuar teknologjitë SBSP të nevojshme për të adresuar rritjen tonë krizës energjetike”.

Dy studimet e kostos kundrejt përfitimit mbi “Energjinë Diellore të Bazuar në Hapësirë ​​(SBSP) për nevojat e energjisë tokësore” u përfunduan në fillim të këtij muaji.

Ne i kemi elementet kryesore të ndërtimit tashmë, por më lejoni të jem i qartë: që projekti të ketë sukses, nevojiten ende shumë zhvillime dhe financime teknologjike”, shkroi Aschbacher.

Propozimi i Solaris do të paraqitet në ESA
Këshilli i Ministrave në nëntor, por sa financohet nuk dihet. Qëllimi përfundimtar i SBSP do të ishte të ndihmojë tranzicionin e Evropës në një botë neto me zero karbon deri në vitin 2050.

Koncepti i SBSP u shfaq për herë të parë në vitet 1960, por kohët e fundit është bërë me interes të madh për një numër vendesh. Mbretëria e Bashkuar shprehu interesin e saj për një sistem SBSP në fillim të këtij viti, ndërsa Kina po planifikon teste në orbitë përpara fundit të dekadës si një gur hapi drejt një sistemi në nivel gigavat deri në mesin e shekullit.

Në SHBA, NASA është gjithashtu e interesuar të studiojë SBSP ndërsa një projekt i mbështetur nga miliarderët në Caltech në Pasadena tashmë po punon në pajisje për grumbullimin e energjisë diellore të mbledhur në hapësirë.

Ndërsa premton një burim energjie të pastër dhe të vazhdueshme, energjia diellore e bazuar në hapësirë ​​përballet me sfida të mëdha në formën e pengesave teknologjike, ekonomike, politike dhe të tjera.

Burimi: Space