Evropa në ‘epiqendrën’ e shpërthimit të lisë së majmunëve, thotë OBSH

Europa mbetet në “epiqendrën” e një shpërthimi global të lisë së majmunëve, tha të mërkurën zyra rajonale evropiane e Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

Janë 25 vende në rajon që kanë raportuar më shumë se 1500 raste – 85% e totalit global, thanë ata.

Përmasat e këtij shpërthimi përbëjnë një rrezik real; sa më gjatë të qarkullojë virusi, aq më shumë do të zgjerojë shtrirjen e tij dhe aq më e fortë do të bëhet baza e sëmundjes në vendet jo-endemike,” tha drejtori rajonal për Evropën Hans Kluge.

Ai u bëri thirrje pacientëve me raste të dyshuara ose të konfirmuara që të izolohen derisa simptomat e tyre të zgjidhen.

Shumica e pacientëve me linë e majmunëve kanë qenë në mesin e burrave që kanë bërë seks me burra të prekur – edhe pse jo të gjithë – që raportojnë partnerë të shumtë seksualë, shtoi ai.

Kluge bëri thirrje kundër stigmatizimit të popullatave të caktuara, duke thënë se virusi nuk ishte “i lidhur me ndonjë grup specifik”.

Ai gjithashtu theksoi se ka “sasi të kufizuara vaksinash dhe antivirale për linë e majmunëve dhe të dhëna të kufizuara për përdorimin e tyre”.

“Vaksinimi masiv nuk rekomandohet ose nevojitet në këtë kohë,” tha Kluge.

“Unë u kërkoj qeverive të trajtojnë linë e majmunëve pa përsëritur gabimet e pandemisë – dhe duke mbajtur barazinë në zemër të gjithçkaje që bëjmë.”

Ajo erdhi një ditë pasi Bashkimi Evropian njoftoi se do të blinin 110,000 doza të vaksinës kundër lisë së majmunit.

Organizata Botërore e Shëndetësisë e ka quajtur shpërthimin global “të pazakontë dhe shqetësues”. Ata do të vendosin javën e ardhshme nëse do ta shpallin shpërthimin një emergjencë globale shëndetësore.

Burimi: Euronews