Facebook po ndalon përpjekjet për të ndërtuar Instagram për fëmijët

Facebook, i cili u përball me kritika të ashpra nga ligjvënësit dhe përdoruesit për planin e tij për të zhvilluar një Instagram për fëmijët, njoftoi të hënën se do të ndalojë punën në projekt.

“Ndërsa ne besojmë se ndërtimi i “Instagram Kids” është gjëja e duhur për të bërë, Instagram dhe kompania e tij mëmë Facebook, do ta rivlerësojnë projektin në një datë të mëvonshme. Instagrami i përkohshëm do të vazhdojë të përqëndrohet në sigurinë e adoleshentëve dhe zgjerimin e veçorive të mbikëqyrjes prindërore për adoleshentët,” tha kompania në një deklaratë.

Kreu i Instagram Adam Mosseri tha se aplikacioni ishte menduar për fëmijët e moshës 10 deri në 12 vjeç.

Pushimi vjen pasi një raport shpërthyes i Wall Street Journal tregoi se Facebook zbuloi në mënyrë të përsëritur se aplikacioni i tij në Instagram është i dëmshëm për shumë adoleshentë. Gazeta citoi studimet e Facebook gjatë tre viteve të fundit që shqyrtuan se si Instagram ndikon në bazën e saj të përdoruesve të rinj, me vajzat adoleshente që dëmtohen më së shumti.

Një prezantim i brendshëm në Facebook tha se midis adoleshentëve që raportuan mendime vetëvrasëse, 13% e përdoruesve britanikë dhe 6% e përdoruesve amerikanë e gjetën problemin në Instagram.

Raporti i bëri ligjvënësit të rishikojnë shqetësimet e tyre mbi aplikacionin e mediave sociale. Sapo u përhap lajmi, përfaqësuesit në të dy anët e rreshtit kërkuan përgjigje nga Facebook. Përfaqësuesja Lori Trahan, D-Mass., gjithashtu i bëri thirrje Facebook të braktisë Instagramin e saj për përpjekjet e fëmijëve.

Trahan dhe senatori Richard Blumenthal, D-Conn, iu përgjigjën vendimit të Facebook të hënën dhe thanë se kompania duhet të heqë plotësisht planet e saj.

“Ne jemi të kënaqur që Facebook ka marrë parasysh thirrjet tona për të ndaluar së lulëzuari me planet e tij për të lansuar një version të Instagram për fëmijët. Sidoqoftë, një “pauzë” është e pamjaftueshme,” thanë ligjvënësit në një deklaratë. “Facebook ka humbur plotësisht përfitimin e dyshimit kur bëhet fjalë për mbrojtjen e të rinjve në internet dhe duhet të braktisë plotësisht këtë projekt.”

Antigone Davis, kreu global i sigurisë i Facebook, do të dëshmojë të enjten para nënkomitetit të Senatit për Tregti për mbrojtjen e konsumatorit.

Facebook ka mbrojtur vazhdimisht përpjekjet e tij për të tërhequr më shumë fëmijë në aplikacion. Mosseri argumentoi në një postim në blog të hënën herët se fëmijët janë tashmë në internet.

Kritikët e ‘Instagram Kids do ta shohin këtë si një pranim se projekti është një ide e keqe. Nuk është kështu. Realiteti është se fëmijët tashmë janë online dhe ne besojmë se zhvillimi i përvojave të përshtatshme për moshën, të krijuara posaçërisht për ta, është shumë më i mirë për prindërit sesa ku jemi sot,” tha ai. Instagram do të ndalojë punën e tij për të adresuar shqetësimet me prindërit, ekspertët, politikëbërësit dhe rregullatorët.

Instagram gjithashtu do të punojë në zgjerimin e kontrolleve të tij prindërore në llogaritë e adoleshentëve.

“Këto karakteristika të reja, në të cilat prindërit dhe adoleshentët mund të zgjedhin, do t’u japin prindërve mjetet për të formuar kuptimërisht përvojën e adoleshentëve të tyre,” tha Mosseri.

Burimi: CNBC