Fëmijët në Hollandë janë ndër më të lumturit në botë. Ja çfarë bëjnë ndryshe prindërit

Fëmijët në Hollandë janë ndër më të lumturit në botë, ka sugjeruar hulumtimi dhe ekspertët thonë se mund të ketë një sërë arsyesh pse ndodh kështu.

Një raport i UNICEF i publikuar vitin e kaluar zbuloi se fëmijët në Hollandë kishin ndjenjën më të lartë të mirëqenies. Agjencia e Kombeve të Bashkuara për Fëmijët analizoi të dhënat në 41 vende me të ardhura të larta, duke renditur vendet sipas mirëqenies mendore të fëmijëve, shëndetit fizik dhe zhvillimit të aftësive akademike dhe sociale.

Hollanda u rendit më e larta në tabelën e ligës me tre rezultatet e mirëqenies, e ndjekur respektivisht nga Danimarka dhe Norvegjia.

Kili, Bullgaria dhe SHBA ishin në fund të tabelës.

Më vete, indeksi i Organizatës për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim 2020 për jetë më të mirë tregoi se Hollanda shënoi mbi mesataren në një numër fushash, duke përfshirë të ardhurat, arsimin, strehimin dhe gjendjen shëndetësore.

Anita Cleare, autore e “The Working Parent’s Survival Guide”, tha për CNBC se ishte e rëndësishme të kuptonim rolin e faktorëve socio-ekonomikë në ndikimin e lumturisë së fëmijëve. Ajo shpjegoi se nëse një fëmije i plotësohen disa nevoja, gjë që ka më shumë gjasa në një vend të pasur, ka një shans më të madh për të arritur lumturinë.

Cleare tha se një stil i sigurt prindërimi, i cili vendos “kufij të qartë me shumë dashuri dhe ngrohtësi… është treguar vazhdimisht se lidhet me rezultatet pozitive për fëmijët”.

Përveç kësaj, Cleare tha se turpi mund të jetë vërtet i dëmshëm për fëmijët. Hollandezët janë të hapur për të folur për tema që mund të konsiderohen më të pakëndshme për t’u diskutuar në vende të tjera.

Raporti i UNICEF-it theksoi gjithashtu se jo të gjithë fëmijët që jetojnë në vendet e pasura kanë një fëmijëri të mirë.

“Edhe vendet me kushte të mira sociale, ekonomike dhe mjedisore janë shumë larg arritjes së objektivave të vendosura në Axhendën 2030 për Zhvillim të Qëndrueshëm”, tha UNICEF në raport.

Për të luftuar këto mangësi, UNICEF u bëri thirrje vendeve me të ardhura të larta të konsultohen me fëmijët se si mund të përmirësohet jeta e tyre dhe të sigurojnë integrimin e politikave për të rritur mirëqenien e tyre. UNICEF rekomandoi gjithashtu që vendet të përshpejtojnë përpjekjet për të përmbushur Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm, si ulja e varfërisë dhe përmirësimi i aksesit në kujdesin ndaj fëmijëve.

Shkollimi jo konkurrues

Cleare tha se hollandezët kanë një reputacion që vlerëson diversitetin duke qenë shumë përfshirës.

Kjo lloj përqasjeje ndaj prindërimit ishte e rëndësishme, tha ajo, duke pasur parasysh se sa shumë presion hasin fëmijët tani si në aspektin akademik, ashtu edhe në atë social, sa i përket mediave sociale.

Kështu që unë mendoj se rritja në një kulturë ku festohen dhuratat unike të të gjithëve dhe fëmijët ndihen sikur mund të jenë ata që duan të jenë dhe nuk gjykohen, ka të ngjarë t’i bëjë miqësitë më pozitive, kulturën e këndeve të lojërave më pozitive dhe ndihmon në nivelet e lumturisë së fëmijëve,” tha ajo.

Hulumtimi i UNICEF-it tregoi se 81% e adoleshentëve në Hollandë të moshës 15-vjeçare mendonin se ishin në gjendje të bënin miq lehtësisht, që ishte një nga normat më të larta midis 41 vendeve të përfshira në dokument. Ai tregoi gjithashtu se për 15-vjeçarët në vend që kishin një ndjenjë të lartë të përkatësisë shkollore, kënaqësia nga jeta rezultoi të ishte më e larta.

Amanda Gummer, themeluese e organizatës për zhvillimin e aftësive, Good Play Guide, i tha CNBC-së se shkollimi është “jo konkurrues” në Hollandë dhe se, në vend të kësaj, kishte një fokus në zhvillimin e një pasioni për të mësuar.

Ajo u kërkoi prindërve të mbanin mend se “pikët e provimeve nuk janë gjithçka” dhe se ata duhet të përpiqen të përqendrohen në nxitjen e kuriozitetit të fëmijës së tyre.

Gummer tha se ka gjithashtu mësime për t’u mësuar nga vende të tjera që konsideroheshin shembullore për sa i përket mirëqenies së fëmijëve.

Për shembull, në Norvegji, e cila doli e treta në listën e UNICEF-it, Gummer tha se ekzistonte një “kulturë e bashkimit”.

Të ndihmosh të tjerët është e mrekullueshme për shëndetin tuaj mendor, kështu që mendoni për mënyrat se si e gjithë familja juaj mund të kontribuojë në komunitet,” tha ajo, duke sugjeruar se vullnetarizmi ishte një mënyrë për të nxitur këtë ndjenjë të bashkimit.

Burimi: CNBC