Financimi i startup-eve europiane trefishohet në një rekord të ri mbi 100 miliardë dollarë këtë vit

Sektori i teknologjisë në Europë është “në zjarr”.

Ndërmarrjet fillestare në rajon janë në rrugën e duhur për të tërhequr një financim rekord prej 121 miliardë dollarësh këtë vit, sipas një raporti nga firma e kapitalit të sipërmarrjes Atomico, afërsisht trefishi i kapitalit prej 41 miliardë dollarësh të mbledhur në 2020.

Është hera e parë që start-up-et europiane kanë mbledhur më shumë se 100 miliardë dollarë në një vit të vetëm dhe thekson interesin në rritje nga investitorët në industrinë e teknologjisë.

Ka qenë një vit përcaktues për teknologjinë europiane,” tha për CNBC Tom Wehmeier, kreu i njohurive të Atomico. “Unë mendoj se ajo që ne kemi parë në numra është se teknologjia europiane po krijon vlerë më shpejt se kurrë.”

Bazuar në gjetjet nga firma e të dhënave Dealroom, raporti vjetor më i fundit i Atomico “State of European Tech Report” tregon se vlera totale e kapitalit të kompanive europiane të teknologjisë në tregjet publike dhe private tejkaloi 3 trilion dollarë për herë të parë në 2021.

Na u deshën dekada për të arritur në vlerën e parë të trilionit të kapitalit në teknologji nga Europa,” tha Wehmeier.

“Ne arritëm në atë moment historik vetëm tre vjet më parë, në dhjetor 2018. Dhe më pas kaluam nga 1 trilion dollarë në 2 trilion dollarë në 24 muaj, dhe më pas këtë vit, trilioni më i fundit është shtuar në tetë muaj.”

Europa tani është shtëpia e 321 miliardë dollarëve kompani “unicorn”, 98 prej të cilave u krijuan këtë vit. Ekzistojnë gjithashtu 26 të ashtuquajturat “decacorns” me vlerë 10 miliardë dollarë ose më shumë, duke përfshirë Klarna, Revolut dhe Checkout.com, sipas Atomico.

Startupet e teknologjisë ishin përfituesit kryesorë të rritjes së adoptimit të shërbimeve online gjatë pandemisë së koronavirusit, tha Wehmeier.

Burimi: CNBC