Finlanda do të shesë Bitcoin të konfiskuar me vlerë 75 milionë euro për të mbështetur Ukrainën

Finlanda do të dhurojë “dhjetëra milionë” euro të fituara nga shitja e Bitcoin të konfiskuar në Ukrainë, njoftoi ministri i financave të vendit të mërkurën vonë.

Finlanda aktualisht mban 1,981 Bitcoin me vlerë rreth 75 milionë euro me tarifat aktuale, të cilat u sekuestruan nga zyrtarët e Doganës gjatë hetimeve penale.

Qeveria do të dhurojë dhjetëra milionë për të ndihmuar Ukrainën falë të ardhurave nga shitja e Bitcoin-it të konfiskuar nga Dogana Finlandeze”, shkroi ministrja finlandeze e financave Annika Saarikko, duke shtuar se vendimi ishte “i drejtë dhe i duhur”.

Në një deklaratë të enjten, Dogana Finlandeze tha se kishte zgjedhur firmat e aseteve digjitale me bazë në Finlandë, Coinmotion dhe Tesseract për të kryer shitjen e Bitcoin, duke thënë se ishte e kënaqur me “procedurat e tyre për të parandaluar pastrimin e parave dhe hetimin e historisë së blerësit”.

Ndërsa Saarikko nuk specifikoi shumën që do të dhurohej, burimet që folën me gazetën finlandeze Helsingin Sanomat, e cila raportoi fillimisht donacionin e propozuar, i thanë gazetës se të paktën “një pjesë e konsiderueshme” do të dërgohej si ndihmë në Ukrainë.

Ukraina ka marrë tashmë dhjetëra milionë euro donacione në kriptovaluta pas pushtimit rus që filloi në fund të shkurtit.

Mbajtja e Bitcoin në Finlandë

Vitin e kaluar, Dogana e Finlandës njoftoi një plan për të nxjerrë në ankand Bitcoinin e sekuestruar, shumica e të cilit daton në një kapje të madhe droge në vitin 2016, kur 1,666 prej tyre u konfiskuan.

Në atë kohë, ngarkesa e Bitcoin ishte më pak se 700,000 euro. Çmimet aktuale e vendosin vlerën e tij afër 62 milionë euro.

Dhurimi i Finlandës për Ukrainën do të marrë kohë. Së pari, planet do të paraqiten në parlamentin e vendit në një buxhet shtesë të ardhshëm, tha Saarikko.

Bitcoin më pas do të dalë në ankand, një proces që pritet të ndodhë këtë pranverë ose në fillim të verës, tha Dogana.

Jo të gjitha tokenët e mbajtur nga autoritetet finlandeze do të ofrohen për shitje, pasi procedurat ligjore që prekin disa nga mbajtësit e tyre origjinalë janë ende në vazhdim.

Qëllimi ynë aktual është që gjatë pranverës ose fillimit të verës të vëmë në dispozicion të ndërmjetësve për likuidim monedhat virtuale të zbatueshme ligjërisht të mbajtura nga Dogana, rreth 1,890 Bitcoin, gjatë pranverës ose fillimit të verës. Paratë do t’i dërgohen shtetit si zakonisht, si dhe të gjitha asetet e tjera të sekuestruara nga Doganat”, tha drejtoresha e financave Pekka Pylkkänen.

Burimi: Euronews