Fotografitë tregojnë raketën e parë të Firefly duke shpërthyer gjatë lëshimit

Firefly Aerospace's Alpha rocket accelerates away from SLC-2 at Vandenberg Space Force Base on September 2, 2021.

Kompania hapësinore Firefly lëshoi raketën e saj inauguruese Alpha në një mbrëmje pa re të enjte mbi bregdetin e Kalifornisë.

Raketa Alpha u ngrit nga kompleksi SLC-2 i Bazës së Forcave Hapësinore Vandenberg, duke u ngjitur në perëndim mbi Paqësorin.

Firefly Aerospace's Alpha rocket lifts off from Vandenberg Space Force Base on September 2, 2021.

Por rreth 2½ minuta pas lëshimit, raketa e Firefly filloi të rrotullohej nga njëra anë në tjetrën dhe shpërtheu në ajër.

The flight termination system on Firefly Aerospace's Alpha rocket detonates after it launched from Vandenberg Space Force Base on September 2, 2021.
Firefly Aerospace's Alpha rocket explodes in a fireball in the sky above California after launching from Vandenberg Space Force Base on September 2, 2021.
The company's first Alpha rocket explodes during its orbital launch attempt on Sept. 2, 2021.

“Një ekip hetuesish do të mblidhen për të përcaktuar shkakun e dështimit,” tha Space Launch Delta 30.

Administrata Federale e Aviacionit po heton gjithashtu. Agjencia i tha CNBC në një deklaratë se nuk kishte raportime për lëndime ose dëmtime të pronës publike, por është në dijeni të raporteve në lidhje me mbeturinat e mundshme që bien në tokë.

Raketa Alfa e Firefly është e ndaluar “derisa FAA të miratojë raportin përfundimtar të hetimit të fatkeqësisë ose të përcaktojë se çështjet që lidhen me fatkeqësinë nuk ndikojnë në sigurinë publike”, shtoi agjencia.

Firefly Aerospace's Alpha rocket stands on the launchpad at Vandenberg Space Force Base in California on September 2, 2021.

Firefly po përpiqej të arrinte orbitën në fluturimin e parë të kompanisë, e cila do të kishte qenë një arritje e rrallë për ndërtuesin e raketave private. Përpjekjet e para të lëshimit orbital të ndërtuesve të tjerë të raketave – SpaceX, Rocket Lab, Virgin Orbit dhe Astra – pësuan një sërë dështimesh, me tre kompanitë e mëparshme që arritën orbitën në përpjekjet e mëvonshme.

Një deklaratë e Firefly theksoi se fluturimi i saj provë Alpha arriti “një numër” objektivash të misionit, duke përfshirë: ndezjen përforcuese, ngritjen dhe shpejtësinë supersonike, dhe mblodhi “një sasi të konsiderueshme të të dhënave të fluturimit”.

Burimi: CNBC