Google lançon Bard A.I. në përgjigje të ChatGPT

Google njoftoi të hënën një teknologji chatbot të inteligjencës artificiale të quajtur Bard që kompania do të fillojë të lançohet në javët e ardhshme. Njoftimi konfirmon raportimin paraprak të CNBC. Bard do të konkurrojë drejtpërdrejt me rivalin ChatGPT, një shërbim AI i krijuar nga OpenAI.

Bard mundësohet nga modeli i madh gjuhësor i kompanisë LaMDA, ose Modeli i gjuhës për aplikacionet e dialogut. Google do të hapë teknologjinë e bisedave për “testuesit e besuar” përpara se ta bëjë atë më gjerësisht të disponueshme për publikun, tha kompania në një postim në blog të hënën.

Javën e kaluar, CNBC raportoi se Google po teston disa nga këto veçori me punonjësit si pjesë e një plani “kodi i kuq” për t’iu përgjigjur ChatGPT, chatbot popullor i mbështetur pjesërisht nga Microsoft. Veçoritë përfshinin një chatbot të quajtur “Apprentice Bard”, si dhe dizajne të reja të desktopit të kërkimit që mund të përdoren në një format pyetje-përgjigje.

Google Bard AI

“Së shpejti, do të shihni veçori të fuqizuara nga AI në Kërkim që distilojnë informacione komplekse dhe perspektiva të shumta në formate të tretshme, në mënyrë që të mund të kuptoni shpejt pamjen e madhe dhe të mësoni më shumë nga webi: nëse kjo kërkon perspektiva shtesë, si blogje nga njerëz që luajnë piano dhe kitarë, ose duke u thelluar në një temë të ngjashme, si hapa për të filluar si fillestar,” shkroi CEO Sundar Pichai.

Kompania dha një shembull të përdorimit të Bard për të thjeshtuar tema komplekse, si shpjegimi i zbulimeve të reja nga teleskopi hapësinor James Webb i NASA-s për një 9-vjeçar.

Testet e produktit vijnë pas një takimi të fundit, ku punonjësit ngritën shqetësime për avantazhin konkurrues të kompanisë në AI, duke pasur parasysh popullaritetin e papritur të ChatGPT.

CNBC raportoi se shefi i AI i Google, Jeff Dean, u tha punonjësve në atë kohë se kompania ka shumë më tepër “rrezik reputacioni” në ofrimin e informacionit të gabuar dhe kështu po lëviz “më konservatore sesa një startup i vogël”. Megjithatë, ai dhe Pichai në atë kohë ngacmuan se Google mund të lançojë produkte të ngjashme për publikun diku këtë vit.

Biznesi kryesor i Google është kërkimi në web, dhe kompania e ka shpallur veten prej kohësh si pioniere në AI. Udhëheqësit kanë kërkuar më shumë punonjës për reagime mbi përpjekjet javët e fundit.

Kompania theksoi të hënën se do të ketë nevojë për testime rigoroze, duke thënë se “ne do të kombinojmë reagimet e jashtme me testimin tonë të brendshëm për t’u siguruar që përgjigjet e Bard përmbushin një shirit të lartë për cilësinë, sigurinë dhe bazën në informacionin e botës reale”.

Burimi: CNBC