Gratë afgane nuk lejohen të japin mësim ose të ndjekin Universitetin e Kabulit

Gratë nuk do të lejohen të ndjekin mësimet ose të punojnë në Universitetin e Kabulit “derisa të krijohet një mjedis islamik”, njoftoi kancelarja e re e shkollës e emëruar nga talebanët të hënën, në lëvizjen e fundit duke përjashtuar gratë e Afganistanit nga jeta publike.

Përderisa mjedisi i vërtetë islam nuk sigurohet për të gjithë, gratë nuk do të lejohen të vijnë në universitete ose të punojnë. Islami së pari,” tha Mohammad Ashraf Ghairat në llogarinë e tij zyrtare në Twitter.

Më herët të hënën, Ghairat shkroi në Twitter në Pashto se universiteti po punonte në një plan për të akomoduar studentët mësimdhënës, por nuk tha se kur do të përfundonte ky plan.

Për shkak të mungesës së pedagogëve femra, ne jemi duke punuar në një plan që pedagogët meshkuj të jenë në gjendje t’i mësojnë studentet femra nga një perde në klasë. Në këtë mënyrë do të krijohej një mjedis islamik për studentët femra që të arsimohen,” tha ai ka shkruar në Twitter.

Emërimi i tij si kancelar i Universitetit të Kabulit nga talebanët u prit me një stuhi kritikash për mungesën e kredencialeve të tij. Ghairat kundërshtoi këto vlerësime në Twitter, duke thënë se e shihte veten “plotësisht të kualifikuar për të mbajtur këtë karrige”.

Ai gjithashtu paraqiti vizionin e tij për institucionin të martën, duke thënë se qëllimi i Universitetit të Kabulit është të bëhet një qendër për “të gjithë myslimanët e vërtetë në të gjithë botën për t’u mbledhur, hulumtuar dhe studiuar” dhe “islamizuar shkencën moderne”.

Unë jam këtu për të njoftuar se ne do të mirëpresim studiues dhe studentë pro-myslimanë për të përfituar nga një mjedis i vërtetë islamik,” shkroi ai në Twitter.

Talibanët, të cilët sunduan mbi Afganistanin nga viti 1996 deri në 2001, por u detyruan nga pushteti pas një pushtimi të udhëhequr nga SHBA, historikisht i kanë trajtuar gratë si qytetare të klasit të dytë, duke iu nënshtruar dhunës, martesave të detyruara dhe një pranie gati të padukshme në vend.

Pasi rimorën kryeqytetin, Kabul, në gusht, udhëheqja e talebanëve pretendoi se nuk do të zbatonte kushte të tilla drakoniane këtë herë në pushtet.

Por ato premtime nuk janë realizuar. Mungesa e ndonjë përfaqësueseje femër nga qeveria e tyre e përkohshme e sapoformuar dhe një zhdukje pothuajse brenda natës e grave nga rrugët e vendit ka çuar në shqetësime të mëdha për atë që do të ndodhë më pas për gjysmën e popullsisë së saj.

Militantët në disa raste i kanë urdhëruar gratë të largohen nga vendet e tyre të punës, dhe kur një grup grash protestuan kundër shpalljes së qeverisë krejt mashkullore në Kabul, luftëtarët talebanë i rrahën me kamxhik dhe shkopinj.

Gratë deri më tani janë lejuar të vazhdojnë arsimin e tyre universitar. Por talebanët kanë urdhëruar ndarjen e gjinive në klasa dhe thanë se studentet femra, pedagoget dhe punonjësit duhet të mbajnë hixhab në përputhje me interpretimin e grupit të ligjit të Sheriatit.

Burimi: CNN