Grupi global i hakerëve Anonymous nis “luftën kibernetike” kundër Rusisë

Grupi i errët në internet i njohur si Anonymous duket se po futet në konfliktin Ukrainë-Rusi duke deklaruar se është në luftë kibernetike kundër Presidentit Vladimir Putin dhe qeverisë ruse.

Pas pushtimit të Ukrainës nga Rusia, një postim në Twitter nga një llogari e quajtur “Anonymous” – me 7.4 milionë ndjekës dhe gati 190,000 Tweet – thirri hakerët në mbarë botën për të synuar Rusinë.

Një postim nga llogaria më 24 shkurt thoshte se grupi global po përgatitej për veprim kundër vendit – “dhe ne do të ripërsërisim përpjekjet e tyre”, tha ai.

Në ditët pasuese, postimet nga llogaria morën përgjegjësinë për çaktivizimin e faqeve të internetit që i përkisnin gjigantit rus të naftës Gazprom, agjencisë ruse të lajmeve të kontrolluar nga shteti RT dhe agjencive të shumta qeveritare ruse dhe bjelloruse, duke përfshirë faqen zyrtare të Kremlinit.

Postimet e mëvonshme morën meritën për ndërprerjen e ofruesve të shërbimeve ruse të internetit, rrjedhjen e dokumenteve dhe emaileve nga prodhuesi bjellorus i armëve Tetraedr dhe mbylljen e një furnizimi me gaz të ofruar nga shërbimi rus i telekomunikacionit Tvingo Telecom.

Mbajtësi i llogarisë përmblodhi qëllimet e grupit në një postim në Twitter javën e kaluar, ku thuhej: “Anonymous ka operacione të vazhdueshme për të mbajtur faqen e internetit të qeverisë ruse jashtë linje dhe për t’i dhënë informacion popullit rus, në mënyrë që ata të mund të jenë të lirë nga makineria e censurës shtetërore e Putinit. Ne gjithashtu kemi operacione të vazhdueshme për të mbajtur popullin ukrainas në internet sa më mirë që mundemi.

Rusia mund të jetë duke përdorur bomba për t’i hedhur mbi njerëzit e pafajshëm, por Anonymous përdor lazer për të vrarë faqet e internetit të qeverisë ruse,” shkruhej në një postim më 26 shkurt.

Pavarësisht nga ndjekja e madhe e llogarisë, personi – ose personat – pas llogarisë “Anonymous” në Twitter mohuan se ishte llogaria zyrtare e grupit, duke deklaruar në një postim: “Ne jemi një lëvizje e decentralizuar e rezistencës. Nuk ka asnjë llogari zyrtare #Anonymous.

Është një nga shumë llogaritë e Twitter që pretendojnë të veprojnë nën ombrellën më të madhe të llogarive të mediave sociale të lidhura me Anonymous, megjithëse duket se është një nga më të mëdhatë.

Të vërtetosh pretendimet e grupit është e vështirë, nëse jo e pamundur, pasi anonimiteti është një parim kyç i kolektivit.

Një artikull në RT i botuar më 28 shkurt konfirmoi se faqja e saj e internetit, si dhe ajo e Kremlinit, në fakt ishin mbyllur nga Anonymous të premten e kaluar. Artikulli gjithashtu thoshte se grupi kishte shënjestruar mediat e tjera ruse dhe bjelloruse të hënën, duke zëvendësuar faqet e tyre kryesore me mesazhin “Ndalo luftën”.

Burimi: CNBC