Hapet në Amsterdam galeria e parë në botë e artit të Inteligjencës Artificiale

Galeria e parë e artit të Inteligjencës Artificiale në botë është hapur në Galerinë Dead End në Amsterdam, Holandë.

Ai përmban vepra të krijuara nga makina dhe algoritme, duke përfshirë piktura digjitale dhe instalime interaktive.

“Ne jemi galeria e parë në botë që ekspozojmë fizikisht artin e krijuar nga AI, artistë të gjeneruar nga AI,” thotë Constant Brinkman nga Dead End AI Gallery. “Programuesit fillimisht porositën softuerin për të krijuar një artist imagjinar,” shpjegon Brinkman se si, për shembull, artistja artificiale Irisa Nova filloi të krijonte.

Brinkman thotë se secila nga këto vepra arti është unike. Megjithatë, ato nuk janë pa të meta.

“Nëse shikoni nga afër, do të shihni në piktura se shumica e duarve kanë gjashtë gishta”, thotë Brinkman, duke shtuar se kjo do të zgjidhet brenda javësh pasi krijuesit e AI po përmirësohen.

Por a janë vërtet art?

Shumë njohës tradicionalistë po ia bëjnë vetes këtë pyetje, pasi nuk ka shpirt pas veprës. Të tjerë e kanë etiketuar trendin si një farsë mashtruese që cenon të drejtat e autorit.

Më pëlqen ta shikoj, është dekorativ. Dikush me siguri do të jetë i gatshëm të paguajë disa para për të, dyshoj. Por unë kam kërkesa të ndryshme për artin”, thotë vlerësuesja e artit Patricia Jansma.

Nga ana tjetër, kur u pyet se sa vlejnë pikturat e tyre, artistja e AI Irisa Nova kishte gati përgjigjen e saj, duke thënë: “Çmimi i vlerësuar i kërkuar për kuratorin mund të variojë nga 3,000 deri në 10,000 euro”.

Pavarësisht nëse konsiderohet art apo jo, galeria e AI sigurisht po nxit diskutimin se si teknologjia mund të ndryshojë botën e artit – veçanërisht pasi galeria beson se artistët e AI dhe veprat e tyre do të luajnë një rol të rëndësishëm në të ardhmen e botës së artit.

Burimi: Euronews