Jeff Bezos bëhet turisti i parë që udhëton në hapësirë, zgjedhja e datës 20 korrik nuk është thjesht një rastësi

Miliarderi Jeff Bezos ka bërë një udhëtim të shkurtër në hapësirë, në fluturimin e parë me ekuipazh të anijes së tij, New Shepard.

Ai shoqërohej nga Mark Bezos, vëllai i tij, Wally Funk, një pionier 82-vjeçar i garës në hapësirë ​​dhe një student 18-vjeçar.

Ata udhëtuan në një kapsulë me dritaret më të mëdha të fluturuara në hapësirë, duke ofruar pamje mahnitëse të Tokës.

Kur kapsula u ul përsëri pas fluturimit 10 minutësh, 10 sekondësh, Jeff Bezos thirri: “Dita më e mirë ndonjëherë!

New Shepard, e ndërtuar nga kompania e Bezos, Blue Origin, është krijuar për t’i shërbyer tregut në zhvillim e sipër për turizmin hapësinor.

Themeluesi i Amazon Z. Bezos – dhe pjesëmarrësit e tjerë në “garën e miliarderëve në hapësirë” – janë kritikuar për ofrimin e asaj që disa e shohin si udhëtim gëzimi për super-të pasurit. Kritikët thonë se paratë mund të shpenzohen për rritjen e pagave për punonjësit ose luftimin e ndryshimeve klimatike.

Sidoqoftë, Z. Bezos këmbëngul se ai ka një vizion mjedisor: “Ne duhet të marrim të gjithë industrinë e rëndë, të gjithë industrinë ndotëse dhe ta zhvendosim atë në hapësirë ​​dhe ta mbajmë Tokën si këtë perlë të bukur që është“,-tha ai për MSNBC.

“Do të duhen dekada dhe dekada për t’u arritur, por ju duhet të filloni, dhe gjërat e mëdha fillojnë me hapa të vegjël… kjo është ajo që na lejon të bëjmë ky mision nën-orbital i turizmit, na lejon të praktikojmë pa pushim”.

Në këtë fluturim ishte personi më i vjetër që ka qenë në hapësirë – zonja Funk – dhe më i riu, studenti Oliver Daemen.

Anija kozmike u ngrit në një vend privat lëshimi afër Van Horn, Texas.

Kapsula arriti një lartësi maksimale prej rreth 107 km përpara se të fillonte zbritjen e saj, duke parashutuar në një ulje të butë në shkretëtirën e Teksasit Perëndimor.

Z. Bezos ishte shumë i kënaqur kur doli nga kapsolla pas uljes

Data e udhëtimit – 20 korrik – ka një motiv mjaft të mirë: thesht përvjetori i njerëzve të parë që zbarkuan në hënë 52 vjet më parë.

Më 16 korrik 1969, Neil Armstrong, Michael Collins dhe Buzz Aldrin shpërthyen nga bregu i Florida me misionin e uljes në hënë dhe mbledhjen e mostrave të sipërfaqes së saj. Katër ditë më vonë, më 20 korrik, Armstrong dhe Aldrin vunë këmbën në hënë, duke vendosur flamurin amerikan dhe duke kapur pamjet ikonike të udhëtimit të tyre.

Burimi: BBC News, Insider