Jeff Bezos: “Çfarëdo të jenë qëllimet tuaja, mos u dorëzoni pavarësisht sa e vështirë është”

Edhe Jeff Bezos dështon ndonjëherë.

Që kur filloi Amazon si një librari online nga garazhi i tij në 1994, Bezos ka grumbulluar një pasuri personale neto që tejkalon 191 miliardë dollarë, sipas Forbes – dhe e ktheu Amazonën në një konglomerat shumëkombësh prej 1.6 trilionë dollarësh.

Pjesë e atij suksesi, thotë ai, do të thotë të mësosh se si t’i kthesh dështimet e tua në vrull pozitiv.

Shembulli i tij i fundit: Amazon Game Studios, krahu i zhvillimit të video lojërave të gjigantit të tregtisë elektronike, i cili më në fund shënoi daljen e tij të parë hit javën e kaluar pas vitesh luftë.

“Pas shumë dështimeve në lojëra ne kemi një sukses,” tha Bezos, i cili dha dorëheqjen si CEO i Amazon në korrik, por ende shërben si kryetar ekzekutiv i kompanisë.

Loja, e quajtur “Bota e Re”, filloi të martën e kaluar dhe, siç raporton CNBC, tashmë “ka mahnitur botën e lojërave të PC”. Që kur u lëshua, mesatarisht ka qindra mijëra lojtarë të njëkohshëm, duke arritur kulmin në më shumë se 700,000 në ditën e lëshimit, sipas dyqanit të lojërave kompjuterike online Steam.

Është një kthesë e dukshme për studion e lojërave të Amazon, e cila nisi përpjekjen e saj të parë të madhe në një video lojë vitin e kaluar. Loja, e quajtur “Crucible”, u rrëzua aq shumë sa Amazon e nxori jashtë linje pas vetëm disa muajsh, pavarësisht viteve të shumta të shpenzuara për zhvillimin e saj.

Në postimin e tij, Bezos shkroi se ishte “krenar” për ekipin dhe për këmbënguljen e tyre, duke vënë në dukje se është e rëndësishme të shihen dështimet “si pengesa të dobishme që nxisin të mësuarit”.

“Çfarëdo të jenë qëllimet tuaja, mos u dorëzoni pavarësisht sa e vështirë është,” shkroi ai.

Bezos ka inkurajuar prej kohësh ekipet e tij që të ndërmarrin rreziqe të mëdha dhe të përqafojnë dështimet. Historia e themelimit të Amazon është një shembull: Në moshën 30-vjeçare, Bezos la punën e tij bankare për investime në Wall Street për të hapur librarinë online sepse u ndje i paplotësuar.

Gjatë konferencës së Amazon: mars në 2019, Bezos u tha punonjësve të tij:“Ne kemi nevojë për dështime të mëdha nëse do të lëvizim gjilpërën – dështimet e shkallës miliarda dollarëshe,” tha Bezos. “Dhe nëse nuk jemi, nuk po lëkundemi mjaftueshëm.”

Burimi: CNBC