Kanada nis ankandin e shumëpritur të spektrit 5G

Kanadaja do të fillojë një ankand të shumëpritur nga gjerësia e bandës së telekomunikacionit celular të nevojshëm për shpërndarjen e 5G, një që u vonua më shumë se një vit nga pandemia.

3500 MHz është një spektër që kompanitë duhet të sigurojnë 5G, gjë që kërkon më shumë gjerësi bande për të zgjeruar aftësitë e internetit. Ankandi, i planifikuar fillimisht për në qershor 2020, pritet të zgjasë disa javë me qeverinë kanadeze që po shet 1,504 licenca në 172 zona shërbimi.

Operatorët më të vegjël po shkojnë në ankand duke u ankuar se vendimet e fundit rregullatore kanë anuluar më tej shkallët në favor të tre kompanive më të mëdha të telekomit të vendit – BCE, Telus dhe Rogers Communications Inc – të cilat së bashku kontrollojnë rreth 90% të tregut si pjesë e të ardhurave.

Ndërkohë, konsumatorët kanadezë të celularëve dhe internetit janë ankuar për vite me radhë se faturat e tyre janë ndër më të thepisurat në botë. Qeveria Liberale e Kryeministrit Justin Trudeau ka kërcënuar të marrë masa nëse ofruesit nuk ulin faturat me 25%.

Ankandi i fundit i spektrit 600 MHz ngriti 3.5 miliardë dollarë C (2.87 miliardë dollarë) për qeverinë.

Kompanitë kanë mbrojtur veten, duke thënë se çmimet që ata ngarkojnë po bien.

Rreth 23 ofertues duke përfshirë lojtarët rajonalë si Cogeco dhe Quebec’s Videotron po marrin pjesë në proces. Shaw Communications nuk aplikoi për të marrë pjesë për shkak të një oferte 16 miliard dollarë për marrjen nga Rogers. Ligjvënësit dhe analistët kanë paralajmëruar që përqendrimi i tregut do të intensifikohet nëse kjo blerje vazhdon.

Në maj, pasi rregullatori i telekomunikacionit në Kanada lëshoi ​​një vendim kryesisht në favor të tre të mëdhenjve mbi çmimet për hyrjen e kompanive më të vogla në rrjetet me brez të gjerë, ofruesi i shërbimit të internetit TekSavvy Inc u tërhoq nga ankandi, duke cituar vendimin.

Disa ekspertë thonë se qeveria është përpjekur të barazojë fushën e lojës me vendimin e saj për të lënë mënjanë një pjesë të spektrit në zona të caktuara për ndërmarrjet më të vogla.

Gregory Taylor, një ekspert spektri dhe profesor i asociuar në Universitetin e Calgary, tha se ishte i kënaqur që qeveria po nxirrte në ankand zonat më të vogla gjeografike të mbulimit.

Në ankandet e mëparshme ku licenca mbulonte provinca të tëra, “ofruesit e vegjël nuk mund të merrnin pjesë sepse nuk mund të shpresonin të mbulonin diapazonin që kërkohej në licencë”, tha Taylor.

Zonat më të vogla gjeografike nënkuptojnë se ata kanë një shans më të mirë për të përmbushur kërkesat për licencë, të tilla si ofrimi i shërbimit për 90% të popullsisë brenda pesë viteve nga data e lëshimit.

Ankandi nuk ka datë përfundimtare të planifikuar, megjithëse ministria federale e ngarkuar me ankandin e spektrit ka thënë se fituesit do të shpallen brenda pesë ditëve nga përfundimi i ofertës.

Burimi: Reuters