Keni marrë një mesazh nga një numër i gabuar? ‘Pig butchering’, një mashtrim kriptosh që u kushton investitorëve miliona

Një skemë e vjetër e kriptove ka një emër të ri – dhe po u kushton investitorëve miliona.

E ashtuquajtura “pig butchering” – (kasap i derrave) është kur një mashtrues krijon besim me viktimat e tyre përpara se përfundimisht t’i bëjë presion që të depozitojnë gjithnjë e më shumë nga asetet e tyre kripto në kuletat digjitale false ose faqet e internetit të kontrolluara nga mashtruesi.

Emri i referohet mënyrës se si mashtruesit “ushqejnë viktimat e tyre me premtime për romancë dhe pasuri përpara se t’i presin dhe t’u marrin të gjitha paratë”, sipas një raporti të FBI-së.

Dhe mund të keni hasur tashmë në përsëritjen më të fundit të kësaj skeme.

Mashtruesit e “pig butchering” zakonisht dërgojnë një mesazh përmes Whatsapp, tekst ose një aplikacion tjetër si Tinder, sikur të ishte menduar për dikë tjetër, shpesh me foto të profilit të një personi tërheqës”, thotë Chen Arad, shefi operativ i Solidus Labs, një kompani që ofron mjete për të ndihmuar shkëmbimet dhe institucionet e kriptove të parandalojnë manipulimin e tregut.

Në vend që të kërkojnë një shumë të madhe parash përpara, mashtruesit punojnë ngadalë për të bindur objektivat e tyre që të zhvendosin kriptomonedhën e tyre larg shkëmbimeve legjitime dhe në faqet e internetit mashtruese të kontrolluara nga mashtruesi që duken si platforma autentike tregtare, sipas një alarmi të gushtit nga Coinbase.

Skema është veçanërisht efektive sepse përfshin një mashtrues që ndërton besimin e objektivit të tyre me kalimin e kohës, raporton Coinbase.

Pas ndërtimit të këtij besimi, mashtruesit u bëjnë presion objektivave të tyre për të derdhur gjithnjë e më shumë nga paratë e tyre në platformat false të investimeve, sipas Global Anti-Scam Org, një organizatë jofitimprurëse me bazë në Singapor që hulumton krimet kibernetike.

Mashtruesit gjejnë gjithashtu mënyra për të tërhequr emocionet e objektivit të tyre, të tilla si duke bërë pyetje si: “A nuk dëshironi të keni para të mjaftueshme për fëmijët tuaj?” Jan Santiago, zëvendësdrejtor i Organizatës Global Anti-Scam, i thotë CNBC Make It.

Disa mashtrues madje u japin objektivave të tyre një sasi të vogël parash që ata pretendojnë se janë “të kthimit” në mënyrë që t’i bindin ata të investojnë shuma edhe më të mëdha parash, zbulon Coinbase.

Megjithatë, kur një viktimë përpiqet të tërheqë fondet e tij, atyre u thuhet se duhet të paguajnë një tarifë përpara se paratë e tyre të lirohen. Shpesh, mashtruesit thjesht zhduken me fondet e vjedhura, të cilat janë pothuajse të pamundura për t’u kthyer.

Crypto dhe blockchain lejojnë mënyra shumë të avancuara të gjurmimit të fondeve të vjedhura përmes firmave të monitorimit të rrezikut si e jona, por pasi fondet humbasin, nuk ka asnjë garanci se ato do të rikuperohen”, thotë Arad.

Si të mbroheni nga ‘pig butchering’

Fatkeqësisht, “pig butchering” po bëhet gjithnjë e më popullore. Në vitin 2021, 429 milionë dollarë humbën nga këto lloje mashtrimesh, sipas Qendrës së Ankesave për Krimet në Internet të FBI-së.

Por ka mënyra për të mbrojtur veten.

Për fillestarët, mos merrni këshilla investimi nga njerëzit që takoni në Tinder”, thotë Joshua Crumbaugh, CEO i Phishfirewall dhe ish-haker etik. “Nëse fondi/monedha/etj. erdhi tek ju përmes çdo forme të mediave sociale ose komunikimit të pakërkuar, jini shumë skeptik,” shton ai.

Ju gjithashtu duhet të jeni të kujdesshëm ndaj kthimeve më të larta se mesatarja e një investimi, “veçanërisht nëse ato janë në gjendje t’ju tregojnë kthime të shpejta dhe ju e gjeni veten duke dashur të investoni më shumë para menjëherë pas investimit fillestar,” paralajmëron Crumbaugh.

“Kur angazhoheni me kripto, veçanërisht për njerëzit e rinj në industri, është thelbësore të mbani mend se mundësitë e larta vijnë gjithmonë me një sasi të barabartë rreziku,” thotë Arad. “Asnjëherë mos prisni kthime të larta pa rrezik – kjo thjesht nuk ekziston askund.”

Nëse keni rënë pas këtij lloji të mashtrimit, mos u turpëroni. “Këta njerëz janë vërtet manipulues ekspertë,” thotë Santiago. “Nëse nuk keni dëgjuar për këtë lloj mashtrimi, është e lehtë të bini pre e tij.

Nëse jeni ndikuar nga ky lloj mashtrimi, Organizata Global Anti-Scam dhe Solidus Labs ofrojnë burime. Ju gjithashtu mund të paraqisni një ankesë në Qendrën e Ankesave për Krimet në Internet të FBI-së.

Burimi: CNBC