Kjo është puna më e paguar në çdo shtet në SHBA, sipas BLS

Paga juaj mund të ndryshojë shumë në varësi të kodit tuaj postar.

Një kirurg në Dakotën e Jugut, për shembull, fiton pothuajse 30,000 dollarë më shumë çdo vit, mesatarisht, se një kirurg në Massachusetts – kjo është sipas vlerësimeve më të fundit shtetërore të punësimit dhe pagave të Byrosë së Statistikave të Punës në SHBA, të cilat bazohen në informacionin e pagave të raportuara në maj 2020.

Miliona amerikanë lanë punën e tyre gjatë gjysmës së dytë të 2021, periudhë të cilën ekspertët e kanë quajtur “Dorëheqja e Madhe” e nxitur nga hapjet rekord të vendeve të punës dhe realizimet pandemike për rolin që luan puna në jetën tonë.

Nëse po mendoni të gjeni një punë të re, të ndryshoni karrierën ose të negocioni pagën tuaj, është e rëndësishme të kuptoni diapazonin e pagave për role të ndryshme që ju interesojnë, si dhe shanset për kompensim më të lartë – ose alternativ, si p.sh. në shpërblime ose duke punuar në një shtet tjetër.

Këtu janë 5 punët më të paguara në të gjitha 50 shtetet në SHBA, sipas BLS:

  1. Obstetër dhe gjinekologë në Montana

Paga mesatare vjetore: 296,770 dollarë

  1. Kirurgë, me përjashtim të oftalmologëve, në Karolinën e Jugut

Paga mesatare vjetore: 295,380 dollarë

  1. Kirurgët, me përjashtim të oftalmologëve, në Oregon

Paga mesatare vjetore: 293,170 dollarë

  1. Kirurgët, me përjashtim të oftalmologëve, në Kentaki

Paga mesatare vjetore: 292,350 dollarë

  1. Anesteziologë në Iowa

Paga mesatare vjetore: 291,670 dollarë

Nuk është befasuese që pothuajse të gjitha rolet më të paguara në Shtetet e Bashkuara janë në kujdesin shëndetësor dhe mjekësi, thotë shefi i divizionit të BLS, Michael Wolf për CNBC Make It. “Këto punë kanë qenë gjithmonë në krye të listës në të 50 shtetet për të paktën 20 vitet e fundit, që kur i kam parë këto shifra,” shpjegon ai.

Disa nga faktorët që nxisin pagat më të larta në këto profesione kanë mbetur të njëjta edhe dekada më vonë: shkollimi i shtrenjtë, kushtet stresuese të punës, orët e gjata dhe ofrimi i shërbimeve thelbësore. Pika e fundit është veçanërisht e vërtetë në shtetet më rurale si Montana, vëren Wolf, ku ka më pak ofrues mjekësorë. Ka pasur gjithashtu një kërkesë të shtuar për punonjës të kujdesit shëndetësor në mes të pandemisë së vazhdueshme të koronavirusit.

Shumë punonjës mund të shohin shifra më të mëdha në pagat e tyre këtë vit edhe nëse nuk punojnë në kujdesin shëndetësor. Kompanitë po ndajnë 3.9% të buxheteve të tyre të pagave për rritje në vitin 2022, shkalla më e lartë që nga viti 2008, sipas një sondazhi të nëntorit me 240 biznese amerikane nga instituti studimor Conference Board.

“Pagat janë rritur më shpejt në muajt e fundit sesa kemi parë në vite,” thotë Wolf. “Ne thjesht nuk e dimë ende nëse këto rritje pagash janë në të gjitha profesionet apo vetëm në industri të caktuara.” BLS po planifikon të publikojë raportin e saj të ardhshëm mbi punësimin shtetëror në punë dhe vlerësimet e pagave këtë pranverë.

Burimi: CNBC