Kripto përbën një kërcënim për sigurinë e sistemeve globale të pagesave, paralajmëron themeluesja e fintech

Shefja e bankës digjitale Starling të mbështetur nga Goldman Sachs ka dyfishuar kritikat ndaj kriptove, duke i quajtur monedhat digjitale një kërcënim për sigurinë e infrastrukturës së pagesave.

Është shumë e rrezikshme,” paralajmëroi Anne Boden, e cila themeloi Starling në 2014, të martën në konferencën fintech Money 20/20 në Amsterdam. Me qendër në Britani, Starling ofron llogari kontrolli dhe kredi pa tarifa përmes një aplikacioni. Firma u vlerësua për herë të fundit privatisht në 2.5 miliardë £ (3.1 miliardë dollarë) dhe numëron si investitorë Goldman dhe Fidelity.

“Shumë kuleta [kripto] po lidhen drejtpërdrejt me skemat e pagesave,” tha Boden. “Ky është një kërcënim për sigurinë e skemave tona të pagesave në mbarë botën.”

Lojtarët kryesorë të pagesave po përqafojnë kriptovalutat – gjigantët e kartave të kreditit Mastercard dhe Visa hapën rrjetet e tyre ndaj aseteve digjitale, për shembull, ndërsa PayPal gjithashtu i lejon përdoruesit të tregtojnë bitcoin dhe kriptomonedha të tjera. Rregullatorët janë të shqetësuar se sistemi financiar po ndërthuret më shumë me botën e paqëndrueshme të kriptove.

Afërsisht 400 miliardë dollarë janë fshirë nga vlera e kombinuar e të gjitha kriptomonedhave në muajin e kaluar, pasi investitorët u tronditën nga rënia e terraUSD, një i ashtuquajtur “stablecoin” popullor që synohej të kishte gjithmonë vlerën 1 dollarë.

Nuk është hera e parë që Boden ka paralajmëruar për rreziqet e hapësirës së kriptove. Ajo ka dhënë më parë alarmin për rrezikun që konsumatorët të bien viktimë e mashtrimit si pasojë e investimeve në kripto.

Klientët po mashtrohen,” tha të martën shefi i Starling. “Ne po shpenzojmë shumë më tepër nga koha jonë për të mbrojtur klientët nga mashtruesit sesa po përpiqemi të promovojmë kriptomat”.

E pyetur nëse Starling do të ofronte ndonjëherë kripto, Boden tha se nuk kishte gjasa të ndodhte në dy vitet e ardhshme, duke shtuar se kompanitë e kriptove kanë shumë punë për të bërë kur bëhet fjalë për kontrollet kundër pastrimit të parave.

Në prill, Autoriteti i Sjelljes Financiare të Mbretërisë së Bashkuar publikoi gjetjet e një rishikimi që zbuloi se bankat sfiduese vetëm në internet nuk po bëjnë mjaftueshëm për të trajtuar krimin financiar.

Rregullatori nuk përmendi asnjë emër, por Starling konfirmoi se ishte ndër firmat, sistemet e të cilave u kontrolluan, me një zëdhënës që tha se kompania ka qenë “jashtëzakonisht e zëshme” në luftimin e mashtrimit.

Burimi: CNBC