Ky është faktori numër 1 që nxit stresin në vendin e punës

Pagesa e ulët mbetet faktori kryesor që nxit stresin në vendin e punës, sipas studimit të fundit të punës dhe mirëqenies së Shoqatës Psikologjike Amerikane.

Më shumë se gjysma e të anketuarve, 56% e punonjësve thonë se paga e tyre e ulët ka një ndikim të rëndësishëm në nivelet e tyre të stresit, nga 49% në vitin 2019 dhe “një nga nivelet më të larta që kemi parë ndonjëherë”, thotë Vaile Wright, një psikolog klinik dhe drejtori i lartë i APA-së për inovacionin e kujdesit shëndetësor.

Raporti merr të dhëna nga 1,501 punonjës amerikanë të anketuar midis 26 korrikut dhe 4 gushtit 2021.

Stresi në vendin e punës është rritur në shumë faktorë. Pas pagës, 54% e punonjësve thonë se orët e gjata dhe 52% thonë se mungesa e mundësive për rritje ose përparim janë një burim i rëndësishëm i stresit të punës, nga 46% dhe 44% në vitin 2019, respektivisht.

Gjetjet nënvizojnë se ndërsa kompanitë i kanë dhënë përparësi mirëqenies së punonjësve gjatë pandemisë, veçanërisht duke siguruar qasje më të madhe në burimet e shëndetit mendor, mënyra më kuptimplotë që ata mund të mbështesin punëtorët është përmes pagës. Një në tre njerëz thonë se nëse do të mund kishin vetëm një përfitim shtesë në punë, ata do të donin më shumë para.

“Ju mund të keni shumë programe të shkëlqyeshme për të mbështetur shëndetin mendor të punonjësve,” thotë Wright për CNBC Make It, “por nëse ata nuk mendojnë se kanë burime për t’u kujdesur në mënyrë adekuate për familjet e tyre, në fund të ditës, punonjësit do të jenë të stresuar.”

Stresi i punës po i bën njerëzit të heqin dorë

Punëdhënësit kanë një nxitje të qartë financiare për të ndihmuar në zvogëlimin e stresit të punonjësve. Shumica e punonjësve thonë se stresi i lidhur me punën ndikon negativisht në performancën dhe produktivitetin e tyre, në mënyra të tilla si kufizimi i motivimit, energjisë ose përqendrimit të tyre.

Stresi po çon gjithashtu në ‘reduktim’, me të cilën punëdhënësit janë përballur gjatë braktisjes rekord në muajt e fundit. Më shumë se 40% e punonjësve të anketuar thonë se kanë ndërmend të gjejnë një punë të re me një kompani të ndryshme në vitin e ardhshëm, nga afërsisht 33% në 2019. Ata që zakonisht ndihen të tensionuar ose të stresuar gjatë ditës së punës kanë mbi tre herë më shumë gjasa të thonë se ata po planifikojnë të lënë vitin e ardhshëm.

Burimi: CNBC Make It